Obavijesti

News

Komentari 173

Na Tokmak ispaljeno šest raketa ukrajinskog topničkog sustava: Dvoje je poginulo u Harkivu

Na Tokmak ispaljeno šest raketa ukrajinskog topničkog sustava:  Dvoje je poginulo u Harkivu

Zelenski je zahvalio na značajnoj potpori Estonije Ukrajini, ističući da je pomoć te baltičke zemlje jedna od najvećih u svijetu po glavi stanovnika

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.40

Švedska protjeruje pet ruskih diplomata

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da protjeruje pet ruskih diplomata zbog obavljanja aktivnosti koje nisu u skladu s njihovim diplomatskim statusom, rekavši da vlada vrlo ozbiljno shvaća sigurnosnu prijetnju koju predstavlja rusko prikupljanje obavještajnih podataka.

Rusko veleposlanstvo u Švedskoj odbilo je komentirati razvoj događaja.

Rusija i zapadne zemlje sudjelovale su u protjerivanju otkako je Moskva napala Ukrajinu u veljači prošle godine. Rusija invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom".

20.30

Analitičar Bandov:  'Mir u Ukrajini još nije na vidiku'

 

Goran Bandov gostovao je na HRT-u te rekao da mir u Ukrajini nije na vidiku, istaknuo je da će geopolitičko preslagivanje potrajati te da mnogim vanjskim akterima odgovara ratna situacija u toj zemlji.

Hoće li jačanje vojne pomoći Zapada biti ključno za zaustavljanje rata ili pak politika i diplomacija?

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

19:00

Njemački proizvođači tenka Leopold 2 u sporu oko prava na tenk

Dvije njemačke tvrtke koje proizvode Leopard 2, jedan od najnaprednijih borbenih tenkova na svijetu, nalaze se u pravnom sporu oko intelektualnog vlasništva nad spomenutim tenkom, iako je prodaja sve veća zbog rata u Ukrajini.

Rheinmetall AG, koji je bio u središtu pozornosti prošle godine kada je Njemačka povećala izdatke za vojsku, tužila je kompanija Krauss-Maffei Wegman, a ročište će biti održano na sudu u Muenchenu 2. svibnja.

Pod pritiskom saveznika njemačka je vlada ove godine pristala poslati Ukrajini tenkove Leopard koji su važni Kijevu za pripremu protuofenzive. Rheinmetall, tvrtka sa sjedištem u Duesseldorfu, proizvodi top za Leopard 2, dok KMW iz Muenchena izrađuje njegovu šasiju. KMW-u je sporna izjava čelnika Rheinmetalla Armina Pappergera dana Neue Zuercher Zeitungu u ožujku.

Papperger je spomenutim novinama kazao kako je Rheinmetall vlasnik prava na model Leopard 2A4.

Okružni sud u Muenchenu u priopćenju objavljenom u utorak navodi da KMW traži pravnu zaštitu kako bi spriječio Rheinmetall da daje izjave koje smatra "neistinitim, obmanjujućim tvrdnjama koje krše njegova prava".

KMW i Rheinmetall odbili su komentirati slučaj.

18:00

Medvedev ismijao Bidenovu predsjedničku kandidaturu

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je od početka sukoba u Ukrajini postao žestok kritičar Zapada, ismijao je u utorak američkog predsjednika Joea Bidena, kazavši za njega da je "očajni djedica" nakon što je najavio kandidaturu za izbore 2024.

- Biden je donio odluku. Očajni djedica - napisao je Medvedev na Telegramu o 80-godišnjem predsjedniku.

Više pročitajte OVDJE

Komentari 173