Obavijesti

News

Komentari 215

Elektrana Zaporižja ponovno priključena na elektromrežu

Elektrana Zaporižja ponovno priključena na elektromrežu

Ukrajinske snage vode žestoke borbe u važnom istočnom gradu Bahmutu koji Rusi pokušavaju zauzeti, objavio je kasno u subotu predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ključni događaji:

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.16

Ukrajina: Elektrana Zaporižja ponovno priključena na elektromrežu

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ponovno je priključena na električnu mrežu, priopćila je u nedjelju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ocijenivši da je priključenje "privremeno olakšanje u neodrživoj situaciji".

IAEA je u subotu priopćila da je to postrojenje na jugu Ukrajine, najveća nuklearna elektrana u Europi, ostalo bez posljednjeg izvora vanjskog napajanja zbog novog granatiranja i da se oslanja na pomoćne generatore za dovod električne energije koja joj je potrebna za rad nekih zaštitnih funkcija, pa tako i za hlađenje svih šest reaktora koji su trenutno izvan pogona.

"Naš tim u Zaporižji potvrđuje da je vod za vanjsko napajanje koji je jučer (subota) bio prekinut, obnovljen i da je (elektrana) ponovno priključena na mrežu - privremeno olakšanje u neodrživoj situaciji", napisao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi na Twitteru.

"Sada nam treba zaštitna zona" oko elektrane, dodao je čelnik UN-ove agencije za nuklearnu sigurnost, rekavši da planira uskoro otputovati u Rusiju i vidjeti se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem "radi uspostave te zone".

Elektranu Zaporižja, na rijeci Dnjipru na jugu Ukrajine, u ožujku su zauzele ruske snage.

21.38

Austrija osudila napade na Zaporižju

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nedavne ruske napade u Zaporižju u kojima je ubijeno najmanje 13 ljudi.

Ministarstvo je napade nazvalo "krajnje neprihvatljivima i moraju prestati", dodavši da "odgovorni moraju odgovarati".

20.43

Putin: 'Ukrajina stoji iza napada na most!' Istražitelji: 'Pomagali su im i neki ruski državljani'

>>> Više pročitajte OVDJE...

19.43

Rusija upozorila na "znatan porast" ukrajinskih napada na svom teritoriju

Ruska sigurnosna služba (FSB) upozorila je u nedjelju na "znatan porast" ukrajinskih napada iz vatrenog oružja na ruskom teritoriju uz granicu s Ukrajinom, u kojima je jedna osoba poginula a pet je ranjeno proteklog tjedna.

"Od početka listopada broj napada ukrajinskih postrojba na rusko pogranično područje znatno je porastao", ističe se u priopćenju FSB-a koji je nadležan i za kontrolu granice.

Riječ je ponajprije o Belgorodskoj oblasti, koja graniči s Harkivskom u Ukrajini, gdje su snage Kijeva od početka rujna oslobodile tisuće četvornih kilometara teritorija, sve do granice. Na meti su i ruske oblasti Brjanska i Kurska, navodi FSB.

"Proteklog tjedna zabilježeno je više od 100 napada na 32 naseljena mjesta, u kojima su upotrijebljeni višecjevni raketni bacači, topništvo, minobacači i dronovi", dodaje.

Kako navodi FSB, "jedan mještanin je ubijen a pet je ranjeno, među njima dijete" u tim ukrajinskim granatiranjima u kojima su srušene dvije trafostanice, jedanaest stambenih zgrada i dvije upravne.

Oštećeno je i osam graničnih kontrolnih prijelaza, navodi isti izvor.

Ruska područja su bila gađana više puta u zadnjih sedam mjeseci.

Dana 12. rujna u napadu na ruski granični prijelaz jedna je osoba poginula, četiri su ranjene i oštećene su stambene zgrade i dalekovodi.

U srpnju je ruska vojska optužila Kijev da je raketirao Belgorod, upravno središte istoimene oblasti. U travnju su ukrajinski helikopteri napali, tvrde Rusi, skladište nafte četrdesetak kilometara od granice.

19.30

Suze Hrvata koji je prošao kroz pakao ruskog logora: 'Smrt bi mi bila izlaz od teškog mučenja'

>>> Više pročitajte OVDJE...

Komentari 215