Obavijesti

News

Komentari 1012

Kijev čeka novi napad, čuju se sirene. EU i Zapad isključuju Rusiju iz sustava plaćanja SWIFT

Kijev čeka novi napad, čuju se sirene. EU i Zapad isključuju Rusiju iz sustava plaćanja SWIFT
15

Ukrajina je u subotu demantirala izjave da je odbila pregovore o primirju s Rusijom, ali je istaknula i da ne pristaje na ultimatume ili neprihvatljive uvjete

Najvažniji događaji

POGLEDAJTE VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.34

Zapadne zemlje isključuju Rusiju iz SWIFT-a 

Zapadne zemlje odlučile su Rusiju isključiti iz Swifta, globalnog sustava plaćanja, objavio je u subotu navečer glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Sankciju su usuglasile Sjedinjene Države, EU, Kanada i Velika Britanija. 

Isključenjem iz Swifta ruske banke izgubit će pristup međunarodnom financijskom sustavu.

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) globalna je financijska žila kucavica koja omogućuje nesmetan i brz transfer novca preko granica.

Funkcionira kao sustav za brzu razmjenu poruka kojima se korisnika obavještava kada je novac poslan i kada je sjeo na račun.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja. Kroz njega dnevno prođe više od 40 milijuna poruka o 1.000 milijardi dolara transakcija kompanija i vlada.

Smatra se da ruska plaćanja čine više od jedan posto poruka.

23.28

Von der Leyen najavila: Izbacit ćemo neke ruske banke iz sustava SWIFT

Urusla von der Leyen najavila je nove sankcije Rusiji. Među njima je i izbacivanje određenih ruskih banaka iz sustava SWIFT. 

- Najprije ćemo se posvetiti tome da određeni broj ruskih banaka uklonimo iz sustava plaćanja SWIFT. To će spriječiti njihovo međunarodno djelovanje i blokirati njihov uvoz i izvoz. Drugo, paralizirat ćemo rusku imovinu u centralnoj banci, to će zamrznuti njihove transkacije. Naposljetku, radit ćemo na tome da zabranimo ruskim oligarsima korištenje financijskih sredstava na našim tržištima. Putin je krenuo na put uništenja Ukrajine, ali također uništava i budućnost svoje zemlje - napisala je na Twitteru. 

 

23.20

Lufthansa prekinula letove u Rusiju

Najveća europska aviokompanija Lufthansa priopćila je u subotu da će na sedam dana prekinuti sve svoje letove u Rusiju i u njezinu zračnom prostoru zbog invazije ruske vojske na Ukrajinu.

"Lufthansa se u idućih sedam dana neće koristiti ruskim zračnim prostorom" i "letovi prema Rusiji bit će prekinuti u tom razdoblju", rekao je u subotu glasnogovornik kompanije za AFP.

Estonija, Latvija i Litva zatvaraju svoj zračni prostor za ruske zrakoplove istodobno u ponoć sa subote na nedjelju zbog ruske agresije na U/krajinu. 

Baltičke zemlje takvom odlukom pridružile su se inicijativi Poljske, a svoj zračni prostor za ruske zrakoplove već su zatvorile Poljska, Bugarska i Češka, Slovenija, Rumunjska,  Velika Britanija.

23.16

Zelenskij optužio Rusiju za genocid

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je na Twtitteru optužio Rusiju za "genocid" koji provodi svojom invazijom na Ukrajnu i pozvao Ujedinjene narode da oduzmu Rusiji pravo glasa u Vijeću sigurnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a mora ruske akcije okvalificirati kao "genocid", napisao je Zelenskij na Twittteru u subotu navečer.

Osim toga, Rusiji treba oduzeti pravo glasa u Vijeću sigurnosti, smatra Zelenskij koji je u subotu razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da čini masovni zločin protiv ruskog stanovništa na istoku Ukrajine za što nije ponudio dokaze, a vladu u Kijevu naziva nacistima.

Putin, koji je u četvrtak optužio takozvani civilizirani svijet da ignorira genocid koji službeni Kijev čini u području Donbasa čime je pogođeno četiri milijuna ljudi, naredio je isti dan ruskoj vojsci da počne invaziju na Ukrajinu s kopna, mora i zraka.

23.14

UŽIVO Von der Leyen predstavlja nove EU sankcije Rusiji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je nove sankcije Europske unije Rusiji. 

Komentari 1012