News

Komentari 190

Prošli svi amandmani na GUP: Raspravljaju opet u ponedjeljak

Prošli svi amandmani na GUP: Raspravljaju opet u ponedjeljak

Nakon što su zastupnici nakon glasovanja o uvrštenju amandmana u dnevni red redom tražili stanke, predsjednik Prgomet je u 19 sati sjednicu prekinuo i najavio nastavak i raspravu o GUP-u za ponedjeljak

Rasprava o Generalnom urbanističkom planu počela je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u 15 sati, ali na kraju o njemu nisu ni raspravljali. Naime, na vlastiti prijedlog izmjena GUP-a sam gradonačelnik Milan Bandić podnio je šest amandmana, njegova stranka Milan Bandić 365 čak 65, HDZ 15 pa je oporba zatražila da se matični odbori očituju jesu li svi podneseni zakonski, odnosno jesu li podneseni na originalni dokument GUP-a ili na izmjenjeni GUP. Stoga je predsjednik Skupštine Drago Prgomet (HDZ) odobrio stanku, koju je svako malo produživao do 17.50. Tada su zastupnici glasali o uvrštenju svakog pojedinačnog amandmana u dnevni red obzirom da su podneseni u hitnoj proceduri na sam dan sjedniceSve su ih izglasali, no o svakom će morati na jednoj od sjednica ponovno glasati da li ih prihvaćaju ili ne u cjelokupni GUP.

Prihvaćeni amandmani potom idu na očitovanje u Ministarstvo graditeljstva, a tek nakon toga zastupnici će glasati o cjelokupnom GUP-u. To bi trebalo biti u ožujku. 

A nakon što su zastupnici izglasali uvrštenje svih amandmana u dnevni red i potom redom tražili stanke, predsjednik Prgomet je u 19 sati sjednicu prekinuo i najavio nastavak i raspravu o GUP-u za ponedjeljak.

Pratite uživo:

19.04 - Predsjednik Prgomet sjednicu je prekinuo nakon što je još jednu stanku zatražio SDP. 

- Mislim da se u civilizacijskom duhu možemo razići. Želim vam ugodan vikend i vidimo se u ponedjeljak u 10 sati - rekao je. 

18.36 - Nakon iscrpnog glasanja, kako je rekao Kazimir Ilijaš, u ime Kluba HDZ-a zatražio je stanku. Prgomet ju je i odobrio, a sjednica se nastavlja u 19 sati.

18.35 - Svi amandmani se uvrštavaju u dnevni red.

17.50 - Nakon što su se odbori očitovali o amandmanima, sjednica je nastavljena. Zastupnici glasaju o uvrštenju u dnevni red svakog pojedinačnog amandmanu, jedan po jedan, a ukupno ih je 86, zato što su podneseni po hitnoj proceduri tek danas. Nakon toga moraju opet glasati za svaki pojedinačno da li se prihvaća ili ne u konačni prijedlog izmjena GUP-a.

17.35 - Odbor za statut završava svoju sjednicu, za par minuta će biti gotovi pa nastavljamo u 17.50 - rekao je Prgomet.

16.45 - Najčešća riječ danas, stanka se produžuje - s uzdahom je rekao Prgomet produživši stanku do 17.30.

- Odbori još raspravljaju pa ukoliko do 17.30 ne završe, onda se sjednica nastavlja u ponedjeljak - dodao je.

16.20 - Odbor još raspravlja o amandmanima pa je stanka produžena do 16.45 sati.

15.20 - Sjednica Skupštine je opet prekinuta, sada do 15.45. Anka Mrak Taritaš je rekla da svi amandmani moraju biti u skladu s izmjenama i dopunama, a da to nije tako. Odbor za prostorno uređenje sada treba održati sastanak o amandmanima. 

15.05 - Nastavljena je sjednica. Drago Prgomet je otvorio glasovanje za puštanje amandmana dalje u postupak i najavio čitanje svih amandmana: "I tako 80 puta", rekao je Prgomet, aludirajući na velik broj amandmana. Bandićeva koalicija podnijela ih je 65, on sam šest, a HDZ 15. 

13:50 - Predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet najavio je stanku do 15 sati. "Tih papira mi natrpalo, ovi bacaju ovo, ovi donose amandmane. Ma gledaj, nemam pojma što napraviti, baš me briga, neka idu amandmani, nek se j...", kazao je iznervirani Prgomet, dok je mikrofon još bio uključen, a nakon što je najavio stanku, objavio je Večernji list transkript Prgometove izjave.