Obavijesti

News

Komentari 82

'Želimo je živu ili mrtvu!': Ovo je žena zbog koje ISIL paničari

'Želimo je živu ili mrtvu!': Ovo je žena  zbog koje ISIL paničari
1

Joanna Palani je otišla iz Danske kako bi se borila u Siriji protiv ISIL-a. Sada ju ISIL traži, a gone ju i danske vlasti. Živi kao beskućnik, mijenja lokacije i snalazi se uz pomoć prijatelja

VIDEO

Joanna Palani (23) je napustila svoj ugodan život u Danskoj kako bi se otišla boriti protiv ISIL-a. Kaže kako je danas u svojoj domovini suočena s mogućom zatvorskom kaznom, ali i dalje je glavna meta ISIL-a. 


- Bila sam spremna odreći svojeg života da bi svi u Europi bili sigurni. To je bio moj izbor no u moj zemlji me gledaju kao terorista - kaže Joanna koja je zbog odlaska u Siriju izgubila sve što je imala. Joanna je kurdskog porijekla i u Dansku je došla s tri godine kao izbjeglica iz Iraka. Studirala je političke znanosti. Prekinula je studij kako bi se priključila borcima protiv ISIL-a. Bila je snajperistica, a  pucala je iz ruskog snajpera. 

- Morala sam biti jako mirna, morala sam koristiti i mozak i tijelo. Nisam smjela izgubiti koncentraciju. Ustajala sam oko četiri, pet sati ujutro i dana sam provodila u istoj poziciji i branila civile koji su bježali iz zone sukoba, a po noći ubijala borce ISIL-a - kaže Joanna. 

Jednom je umalo poginula. Metak koji je njoj bio namijenjen pogodio je njezinu prijateljicu koja joj je donijela čaj. Pala je i slomila lubanju. 

Prijeti joj kazna zatvora

U međuvremenu se Joanna vratila u Dansku. Sada joj prijeti dvije godine zatvora jer je prekršila zabranu odlaska u Siriju. Zabranu je izrečena 2015., ali je u lipnju 2016. otišla u Siriju i tamo ostala do listopada kako bi se borila protiv ISIL-a. Čak je sedam sati hodala kako bi prešla granicu i ušla na sjever Sirije gdje su ju odmah rasporedili na prvu liniju.  
- Žao mi je što sam prekršila zakon o zabrani, ali osjećala sam da nemam izbora. Nisam očekivala da ću izgubiti sve za slobodu. Živim u jednoj od najboljih zemalja na svijetu, ali sam gladna, živim kao beskućnik, smrzavam se. Ne mogu vjerovati nikome - kaže Joanna. 


- Danske me vlasti progone, a ISIL je ucijenio moju glavu. Svaka tri dana mijenjam lokaciju i često idem spavati gladna jer nemam novaca. Snalazim se kod prijatelja kod kojih se skrivam. Danske vlasti me žele staviti kao primjer svima i usporediti s teroristima, ali ja nisam kriminalac. S ponosom ću biti deset godina u zatvoru ako mi priznaju da sam spasila ljudske živote, ali neću biti ni minutu u zatvoru ako presude da sam opasnost za Dansku - kaže Joanna. U prosincu prošle godine su ju uhitili. Tri je tjedna bila u zatvoru, a pustili su ju 23. prosinca. Uhićena je na temelju antiterorističkog zakona kojim se želi spriječiti građane Danske da sudjeluju u sukobima u Siriji i Iraku. dok je bila u zatvoru saznala da je da je ISIL njezinu glavu ucijenio na milijun dolara. 
- ISIL me želi ubiti, uhvatiti i preobratiti ili pretvoriti u seksualnu robinju. No ja cijenim i volim svoju slobodu i zato idem dalje - kaže Joanna. Kaže da joj pripadnici ISIL-a prijete i u Danskoj. U intervjuu koji je dala Daily Mailu rekla je kako neće dozvoliti da strah zasjeni njezinu pobjedu.  

Djevojčicu (10) pripadnice ISIL-a tukle do smrti

Al-Khansa, ISIL-ova ženka brigada koja djeluje u Siriji i Iraku je nedavno oružjem tzv. "metalnim zubima" ubila djevojčicu Faten (10). Curica je slučajno, dok je čistila, prešla prag kuće. Brigada je onda pitala njezinu majku da li žele da kazne nju ili kćer. Majka je mislila da će kćer "ugristi" oružjem no one su ju tukle dok nije iskrvarila. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu