Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Željka Sabu terete i za fiktivno zapošljavanje u Komunalcu

Pred sudom u Vukovaru održano je pripremno ročište u kojem se Sabo tereti da je u Komunalcu utjecao na zapošljavanje bivšeg predsjednika Kluba vijećnika SDP-a

Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/Pixsell
40 komentara

Svega nekoliko dana od presude Županijskog suda u Osijeku gdje je osuđen na 16 mjeseci zatvora radi pokušaja podmićivanja vijećnika HDZ-a bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo ponovno će sjesti na optuženičku klupu. Naime, pred Općinskim sudom u Vukovaru održano je pripremno ročište u kojem se Sabo tereti da je, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlasti, u gradskoj tvrtki Komunalac utjecao na zapošljavanje bivšeg predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Srđana Šijakovića.

Istom optužnicom Sabo se tereti i za navodne malverzacije prilikom slanja vukovarske djece na more. Marinko Leko, koji je u to vrijeme bio direktor gradske tvrtke Komunalac, podsjeća kako je Šijaković zaposlen na radno mjesto gdje je trebao kontrolirati prijevoz putnika na brodu Golubica, koji spaja dvije obale Dunava, kao i eksploataciju pijeska. Problem je što Šijaković nije dolazio na radno mjesto u Komunalac nego je sve vrijeme radio u gradskoj upravi. Klupko se počelo odmotavati tek kasnije kada je direktor tvrtke postao Saša Egić, također bivši član SDP-a, a koji je upozorio na nepravilnosti.

– Iskreno, to se događalo u vrijeme kada se Sabi nije moglo suprotstaviti. Uz to ja sam radi zdravstvenih problema ubrzo završio na bolovanju i operacijama tako da ne znam što se sve radilo u tvrtki za to vrijeme. Tek kasnije sam direktorske ovlasti predao, a dok sam bio na bolovanju dobio sam i otkaz, kaže Leko. Ističe i da se na početku branio šutnjom ali i da je nedavno na prijedlog DORH-a prihvatio ono za što ga se tereti.

– Ponuđeno mi je šest mjeseci zatvora ili godinu dana uvjeta što sam prihvatio. Kao odgovornu osobu inače mi je prijetilo od tri mjeseca pa do tri godine zatvora - kaže Leko dodajući kako DORH za fiktivno zapošljavanje tereti zapravo Saboa te da on ne priznaje krivicu. Kaže i kako ne razmišlja u kakav položaj stavlja Sabu te da on želi da se jednom konačno riješi ovaj slučaj. Inače, Leko je u vrijeme kada je Sabo postao gradonačelnik Vukovara istupio iz HDZ-a radi čega je tada organizirana i posebna konferencija za novinare. To se tumačilo u to vrijeme njegovom željom da sačuva radno mjesto. I u ovome slučaju Sabin odvjetnik je Anto Nobilo.

Uz Šijakovića još dvije osobe, također članice SDP-a, bile su tada fiktivno zaposlene u Komunalcu. Radi se o Branki Galić i Branki Kojčinović. Obje su se vodile da rade u Komunalcu, u poslovnoj jedinici Zelenilo, a radile su u gradskoj upravi kao spremačice i kave kuharice. Iste su opet dolaskom Egića vraćene u Komunalac i prebačene na druga radna mjesta. Njih dvije nisu obuhvaćene optužnicom.

Možda vas zanima i ovo:
Message