News

Komentari 5

Zemlje su spremne za vraćanje svojih državljana iz Wuhana...

Zemlje su spremne za vraćanje svojih državljana  iz Wuhana...

Mongolija je zatvorila cestovne granične prijelaze s Kinom, postavši tako prva susjedna zemlja Kine koja je zatvorila kopnene granice, iako su one željezničke i zračne još uvijek otvorene

Velika Britanija, Njemačka i Španjolska objavile su u ponedjeljak da će pomoći pri evakuaciji svojih državljana iz kineskog Wuhana, grada iz kojeg je krenula zaraza koronavirusom od koje je dosad umrlo 80 ljudi, javljaju agencije.

Ranije su Francuska, SAD i Japan najavili da rade na pripremama za evakuaciji svojih državljana.

- Radimo na tome da omogućimo britanskim državljanima opciju da napuste provinciju Hubei, čiji je glavni grad Wuhan - priopćio je britanski Foreign Office u ponedjeljak, objavivši i broj telefona na koji se građani mogu javiti.

Berlin je objavio kako razmatra evakuaciju svojih državljana koji žele napustiti Wuhan, te je pozvao da se odgode putovanja u Kinu koja nisu nužna.

Španjolska vlada surađuje s Kinom i Europskom unijom kako bi vratila svoje državljane iz Wuhana, rekla je ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzales Laya 

- Surađujemo s našim konzulatom u Pekingu, te s dužnosnicima u Kini i EU-u kako bi vratili oko 20 Španjolaca iz Wuhana, u provinciji Hubei, epicentru koronavirusa - napisala je na Twitteru.

Malezija je pak objavila da je uvela privremenu zabranu dolaska Kinezima iz Wuhana i provincije Hubei kako bi spriječila širenje koronavirusa. Ona će biti ukinuta kada se stanje normalizira, kaže se u priopćenju premijerovog ureda.

Mongolija je zatvorila cestovne granične prijelaze s Kinom, postavši tako prva susjedna zemlja Kine koja je zatvorila kopnene granice, iako su one željezničke i zračne još uvijek otvorene. Također je zabranila javne manifestacije i otkazala sportska događanja.

Mongolija zasad nema nijednu zaraženu osobu.

Ruske putničke agencije prestale su pak prodavati putovanja u Kinu.

- Putovanja se ne prodaju jer postoji sigurnosna prijetnja. Prodaja je prestala u petak - rekao je Dmitrij Gorin, potpredsjednik udruge ruskih putničkih agencija.

Oko 7000 ruskih turista koji su kupili putovanja u Kinu još se nalazi u toj zemlji. 

U Rusiji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom. 

Najčitaniji članci