Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
192 komentara

'Žene koje žele obaviti pobačaj nisu pacijentice već klijentice'

Ante Ćorušić ne misli da je ginekološki priziv savjesti na dosupnost abortusa problem. Sinoć je o tome s drugim gostima govorio u HRT-ovoj emisiji Otvoreno

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
192 komentara

Predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju i ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Čorušić smatra da žene koje dolaze obaviti pobačaj prema nisu pacijentice nego klijentice. 

- Namjerni prekid trudnoće ne spada u liječenje. To nije liječenje, to je medicinska usluga na zahtjev. Dakle, kad gledamo u tom kontekstu, ta pacijentica, ta gospođa, nije pacijent, nego je klijent, korisnik usluge - kazao je Čorušić u emisiji Otvoreno u kojoj se pričalo o tome utječe li ginekološki priziv savjesti na dostupnost abortusa. Čorušić ne misli da je to problem.

On tvrdi da se nitko u Hrvatskoj ne treba bojati da će pravo pacijentica na izbor biti ugroženo

Nije mu jasno zašto se 'digla takva bura' kad je riječ o medicinskim ustanovama u kojima svi ginekolozi imaju priziv savjesti.
- U takvim slučajevima ravnatelj bolnice mora osigurati da se pobačaj obavi u drugoj ustanovi ili pak dovesti ginekologa koji će napraviti pobačaj na zahtjev korisnice. To se dogodilo i bolnica je to organizirala i nikakvih problema te dostupnosti nema. Ne znam zbog čega se digla takva bura jer u Hrvatskoj nema problema u dostupnosti izvođenja pobačaja - objasnio je.

Ćorušić nije ni za to da se sastavi registar u kojem će biti upisani svi ginekolozi s prizivom savjesti jer smatra da to ne bi bilo učinkovito. 

Na kraju emisije zaključio je kako je priziv savjesti sasvim opravdan i u skladu sa zakonom o liječništvu, Ustavom te svim europskim i međunarodnim propisima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message