Obavijesti

News

Komentari 0

Žene - 'ljudske bombe': Tjeraju u smrt i curice stare 10 godina

Žene - 'ljudske bombe': Tjeraju u smrt i curice stare 10 godina
4

Iako su i dalje većina bombaša samoubojica muškarci, u posljednje vrijeme napade su izvodile i žene. I ISIL-ova propaganda sve se više obraća ženama...

VIDEO

Iako su i dalje većina bombaša samoubojica muškarci, posljednje vrijeme napade izvode i žene. Neke od njih bile su stare samo deset godina. 

Hasna Ait Boulahcen (26) koja je u srijedu poginula u Parizu je rođakinja Abdelhamida Abaaouda za kojeg se vjeruje da je bio glavni organizator napada u Parizu. Prvo se pojavila informacija da je ona aktivirala eksploziv u stanu u kojem su se skrivali, no kasnije se pokazalo kako ga je aktivirao muškarac. No pretpostavlja se da je pomagala Abaaoudu koji je bio pristaša ISIL-a.

ISIL je dosad bio vrlo jasan i prema njima - uloga žena je bila briga o kući, kuhanje, spremanje te rađanje djece i briga o njima. Neki stručnjaci smatraju da je Hasna izuzetak no činjenica je da se ISIL u svojoj propagandi sve više obraća ženama. Ipak, ostaje nejasno hoće li Hasnina uloga u pomaganju teroristima biti prekretnica i da li će ona promijeniti ulogu žene u svijetu militanata. 

Nikita Malik s londonskog instituta koji se bavi proučavanjem ekstremista, misli da je Hasna više iznimka nego pravilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Screenshot/YouTube/France Actu

- Njezin je čin bio više obrana nego akt nasilja. ISIL je u svojoj propagandi jasno rekao da žene trebaju ostati kod kuće i da im je glava uloga biti žena i majka - kaže Malik. 

Ipak, Hansa nije prva pomagačica teroristima. Ovo su neke od najokrutnijih napadačica koje su bile pomagačice ili su same izvele napade. 

Napad u svadbenoj dvorani

Sajida al-Rishawi i njezin suprug Ali al-Shamarisustudenom 2005. godine ušli su u svadbenu dvoranu u Ammanu. Suprug se raznio, a Sajida je pobjegla. Kasnije su je uhitile jordanske vlasti. Smaknuta je ranije ove godine za odmazdu nakon što je ISIL spalio jordanskog pilota Muatha al-Kaseasbeha.

Reuters

Tijekom izraelske okupacije južnog Libanona koja je trajala 18 godina i završila 2000. godine raznijelo se nekoliko žena. Među njima je Sanaa Mehaidli (16) koja je 1985. godine digla u zrak Peugeot pun eksploziva u blizini izraelskog konvoja. Ubila je i ranila više izraelskih vojnika. 

Screenshot/YouTube/Al Jazeera

Raznijela se na autobusnoj stanici

Oko 10-ak žena palestinskog porijekla počinilo je napade od 2002. godine kao "odgovor" na izraelsko-palestinske sukobe. Wafa Idris (27) se raznijela u Jeruzalemusiječnju 2002. 

Ayat al-Akhras raznijela se u ožujku iste godine također u Jeruzalemu. Htjela je ući u supermarket i aktivirati bombu, a ubila je djevojku (17) i zaštitara koji ju je pokušao spriječiti da uđe u trgovinu. 

Andalib Suleiman Takatka ubila je sebe i šestero ljudi, a ranila ih više od 40 na autobusnoj stanici u Jeruzalemu. Eksploziv je donijela u torbi. 

Hanadi Tayseer Abdul Malek Jaradat raznijela se u listopadu 2003. godine u restoranu u Haifi. Ubijen je 21 čovjek, a 51 je ranjen. Među ubijenima je bilo četvero djece, uključujući bebu kao i troje Arapa. Hanadi Jaradat je napad izvela kao odgovor na izraelski napad na Jenin u kojem su ubijeni njezin brat i rođak koji su bili džihadisti. 

screenshot/YouTube

Fatimah Omar Mahmoud Al-Najar (64) raznijela se 2006. godine u Gazi u blizini izraelskih vojnika. Ranila je četvoricu. 

Reem Riyashi (22) ubila je sebe i četvoricu Izraelaca u siječnju 2004. godine na granici Gaze i Izraela. 

Napadi u Turskoj

Kurdske žene izvele su više samoubilačkih napada na području Turske od 1980-ih. Zadnji napad koji je izvela žena bio je u siječnju ove godine. Ušla je u zgradu u turističkom okrugu Sultanahmet i raznijela se. 

"Crne udovice"

Žene u Čečeniji i na Sjevernom Kavkazu poznate su kao "crne udovice". Zura Barayevaje ubijena je 2002. godine tijekom talačke krize u moskovskom teatru. Aiza Gazuyeva je u napadu 2001. godine u Čečeniji ubila sebe, ruskog generala, dvojicu njegovih zaštitara, a dvojica vojnika su ozlijeđeni. 

Dvije "crne udovice su bile krive za napade u metrou u Moskvi 2010. godine. 

Boko Haram u smrt šalje djevojčice

U Nigeriji jedna od najopasnijih terorističkih skupna na zemlji Boko Haram regrutira i žene. No često otimaju djevojčice koje onda tjeraju da izvode terorističke napade. Zadnji primjer bio je prije nekoliko dana kada su se dvije djevojke, od 11 i 18 godina, raznijele na tržnici u gradu Kano. Pritom je poginulo 15 ljudi.

Žene bombaši samoubojice napade izvode i u Indiji, na Šri Lanki te u Afganistanu.

Thenmozhi "Gayatri" Rajaratnam ubila je Rajiva Gandhija, indijskog premijera, sebe i još 14 ljudi u svibnju 1991. godine. Pretpostavlja se da je bila maloljetna kada je poginula. 

Belgijanka Muriel Degauque počinila je samoubilački napad  u Iraku 2005. godine. Napala je američki konvoj. Jedino je ona poginula, a jedan je američki vojnik ranjen. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a