Obavijesti

News

Komentari 10

Ženi su dva puta presadili srce u KBC-u Zagreb: 'Ove godine imali smo čak 27 transplatacija srca'

Ženi su dva puta presadili srce u KBC-u Zagreb: 'Ove godine imali smo čak 27 transplatacija srca'
1

Prošlog tjedna su liječnici na Rebru uspješno transplantirali četiri srca. Novi organ dobili su djevojčica (13) te po drugi put žena (61)

VIDEO

Iznimno sam sretan što sam 2003. godine sudjelovao na transplantaciji srca 61-godišnjakinje, kod koje je sad, 20 godina kasnije, obavljena retransplantacija, na kojoj sam također bio. Prije svega, ponosan sam na svoj tim u jedinici intenzivne medicine. Od početka ove godine držimo ubrzani tempo što se transplantacija tiče. Ovaj slučaj je pokazatelj da je tradicija i uspješnost liječenja na KBC-u Zagreb dugotrajna, rekao je jučer anesteziolog doc. dr. sc. Željko Čolak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

VIDEO Veliki uspjeh liječnika s Rebra: U tjedan dana napravili su četiri transplantacije srca! 00:59

Liječnici s Rebra prošlog su tjedna uspješno odradili četiri transplantacije srca. Novo srce dobila je djevojčica (13) kojoj je prije mjesec dana dijagnosticirana dilatacijska kardiomiopatija. To je bolest koja nerijetko nastane iznenada, došlo je do zatajenja srca i nisu bile otvorene mogućnosti da se to liječi medikalno nego je bila potrebna transplantacija.

VIDEO Veliki uspjeh liječnika s Rebra: U tjedan dana napravili su četiri transplantacije srca!
VIDEO Veliki uspjeh liječnika s Rebra: U tjedan dana napravili su četiri transplantacije srca!

- Srce je presađeno i dvojici 67-godišnjaka. Svi pacijenti se dobro oporavljaju. Samo ove godine učinili smo 27 transplantacija srca, što je skoro tri transplantacije srca mjesečno. U prosincu 2022. i siječnju 2023. u KBC-u je obavljeno 12 transplantacija srca - kazao je kardiolog Davor Miličić.

Liječnici su iznimno ponosni na retransplantaciju kod 61-godišnje pacijentice koja je 20 godina bila nositeljica srčanog presatka koji je isto dobila na Rebru, gdje redovno godinama dolazi na kontrole. Retransplantacija spada u teške i rijetke zahvate i u svjetskom kontekstu, a u KBC-u Zagreb su do sada odradili tri takva zahvata.

Na sve tri retransplantacije koje su do sada odrađene na Rebru radio je kardiolog prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, koji ističe da je transplantacija srca uvijek utrka s vremenom. Unutar četiri sata potrebno je početi i završiti transplantacijski postupak.

- Uznapredovalo srčano zatajenje je sigurno epidemija 21. stoljeća. Od osnutka transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb učinjeno je nešto manje od 400 transplantacija srca. Od toga su tri retransplantacije, a ja sam imao priliku raditi na sve tri. Radi se o tehnički vrlo kompleksnim zahvatima u kojima mi kao kirurzi moramo integrirati dva kirurška tima u isto vrijeme. Jedan koji se nalazi u donorskoj bolnici, a drugi koji se nalazi u našoj ustanovi - ističe prof. dr. sc. Gašparović.

Zahvat od osam sati

Zahvat retransplantacije u 61-godišnje pacijentice je trajao osam sati. Liječnici naglašavaju da se susreću s brojnim logističkim problemima. Nekad se na transport organa izgubi i više od dva sata, a na uspješnost transporta utječu i vremenske neprilike.

- Smatram da je ovo čudo medicine. Privilegirani smo što radimo u ovoj bolnici, što živimo u Hrvatskoj i što naši bolesnici imaju priliku dočekati transplantaciju - rekla je prim. dr. Jasna Brezak.

Helikopterom na operaciju: Radosnu vijest o transplataciji dočekao na planinarenju
Helikopterom na operaciju: Radosnu vijest o transplataciji dočekao na planinarenju

Hrvatska se nalazi u svjetskom vrhu po broju odrađenih transplantacija. Program transplantacije srca na KBC-u Zagreb prisutan je od 1988. godine. Program je iznimno uspješan, pogotovo od 2007., kad je Hrvatska postala članica Eurotransplanta, a nije se prekidao ni u vrijeme Domovinskog rata.

- Nema baš puno institucija u Europi koje se mogu pohvaliti uspješno obavljenim četirima transplantacijama srca u tjedan dana - zaključili su

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...