Obavijesti

News

Komentari 48

'Žetva smrti': Skupljaju leševe, komadaju ih i zarađuju milijune

'Žetva smrti': Skupljaju leševe, komadaju ih i zarađuju milijune
5

Generalno, privatna tvrtka na jednom tijelu može zaraditi 3000 do 5000 dolara, iako negdje cijene sežu i do 10.000 dolara. Što se tiče dijelova, za glavu se dobije 500 dolara, za stopalo 350 dolara...

VIDEO

Privatne tvrtke u Sjedinjenim Državama zarađuje milijune godišnje komadanjem i prodajom ljudskih tijela koja su donirana u znanstvene svrhe.

Do šokantnih otkrića došli su novinari agencije Reuters koji su najobičnijom razmjenom e-mailova i bez ikakvih problema u Tennesseeju uspjeli kupiti ljudsku kralježnicu i dvije glave.

Radeći na ovoj priči, novinari su došli do tvrtke "Southern Nevada Donor Services" u Las Vegasu  koja je nudila ožalošćenim obiteljima besplatno kremiranje umrlih u zamjenu za doniranje tijela na kojima će se kasnije raditi znanstvena istraživanja.

Međutim, priča ima svoju mračnu pozadinu. U jesen 2015. stanovnici predgrađa su se požalili na sumnjiv smrad i krvave kutije u kontejnerima za smeće. U prosincu je netko od zabrinutih građana vlastima prijavio sumnjive aktivnosti koje su primijetili u zadnjih nekoliko mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zdravstveni inspektori pronašli su muškarca odjevenog u liječničku uniformu kako usred dana u svom dvorištu šmrkom za vodu pokušava odmrznuti  zaleđeno ljudsko tijelo. Komadi tkiva i krv slijevali su se niz ulicu.

Istraga je otkrila da kompanija "Southern Nevada Donor Services" skuplja ljudska tijela, komada ih, a potom dijelove prodaje znanstvenim institucijama i drugim kupcima.

Epilog priče - tek nebitna kaznena prijava odgovornih zbog onečišćenja okoliša. Naime, u SAD-u nema zakona koji reguliraju ovaj biznis.

Officials wheel away a stretcher containing a human torso found being thawed with a hose at a facility rented by Southern Nevada Donor Services in Las Vegas, Nevada, U.S. in this handout photo

Prodaja organa kao što su srce, jetra ili bubrezi za transplantaciju u SAD-u je ilegalna. Međutim nijedan federalni zakon ne regulirala prodaju ljudskih tijela u znanstvene ili obrazovne svrhe. Institucionalnog nadzora nad ovim biznisom gotovo da nema, tako da više manje bilo tko može zarađivati.

- Aktualna situacija usporediva je s pljačkašima grobova u 19. stoljeću - kaže Angela McArthur s Medicinskog sveučilišta u Minnesoti.

Angela McArthur, director of the body donation program at the University of Minnesota, poses in her office in Minneapolis

Poslovni uspjeh ovisi o količini tijela koju možete dobiti, zbog čega ovakve tvrtke često ciljaju na siromašne građane koji iscrpljeni skupocjenim bolničkim troškovima u zamjenu za besplatno kremiranje doniraju posmrtne ostatke svojih najmilijih. 

Osim toga, svake godine tisuće Amerikanaca donira tijela umrlih vjerujući da time pomažu znanosti. Međutim, nisu ni svjesni, da mnogi od njih pune bankovne račune sumnjivih tvrtki koje 'operiraju' na crnom tržištu.

Reuters je uz "Southern Nevada Donor Services", u posljednjih pet godina diljem SAD-a otkrio još 33 tvrtke koje se bave prodajom ljudskih tijela. Od toga, osam ih je radilo za neprofitne udruge, dok su ostali surađivali s  klijentima koji zarađuju na posmrtnim ostacima. Jedan tvrtka na taj je način u tri godine prihodovala 12,5 milijuna dolara

Reuters procjenjuje da su između 2011. i 2015. privatne tvrtke dobile oko 50.000 tijela te preprodale oko 182.000 dijelova tih istih tijela. 

Cijena pojedinog dijela tijela ovisi o tržištu i uvjetima koji vladaju na njemu. Generalno, privatna tvrtka na jednom tijelu može zaraditi 3000 do 5000 dolara, iako negdje cijene sežu i do 10.000 dolara. Interni dokumenti sedam kompanija pokazuju kako se kreću cijene za pojedine dijelove: 3575  dolara za torzo s nogama, 500 dolara za glavu, 350 dolara za stopalo, 300 dolara za kralježnicu.

Ovakve kompanije usko surađuju s pogrebnim poduzećima. Reuters je otkrio 62 pogrebna društva koja su na taj način dodatno zarađivala. U Oklahomi su dva pogrebna poduzeća uložila 650.000 dolara da bi osnovali zasebne firme koje će komadati tijela. 

Kretanje jednom doniranog tijela teško je pratiti. Tijelo i njegove dijelove može se nebrojeno puta iznova prodati. Obiteljima umrlih tako nitko ne može jamčiti što se s njima dogodilo niti reći da se prema članovima njihovih obitelji postupa dostojanstveno.

Prošlog prosinca, Reuters je objavio da je više od 20 tijela doniranih jednoj takvoj tvrtki korišteno u eksplozijama koje je eksperimentalno vršila američka vojska. Naravno, bez pristanka obitelji.

U drugom slučaju, vlasniku tvrtke iz Detroita sudi se za prijevaru jer je liječnicima prodavao tijela zaražena hepatitisom i HIV-om koja su potom koristili u laboratorijskim vježbama.

A coffin, mops and coolers used to transport body parts lie in an abandoned courtyard outside a warehouse  in suburban Las Vegas

Osim što obiteljima ne daju do znanja što će se dogoditi s tijelima, mnoge od tih tvrtka umrle komadaju mesarskim alatom, umjesto medicinskim integumentima, te ih pohranjuju na neadekvatan način.

Ove tvrtke koriste specifične izraze kako bi zakamuflirale svoj biznis. Tako ljudske ostatke nazivaju tkivima, a za sebe kažu da su netransplantacijske banke tkiva. Mnogi također naglašavaju kako ne prodaju dijelove tijela, nego samo naplaćuju troškove svojih usluga.

Walt Mitchell iz Phoenixa, koji je sudjelovao u pokretanju nekoliko tvrtki tog tipa, objašnjava kako se mnogi odlučuju na ovakav poslovni potez jer je riječ o lako zarađeno novcu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina