Obavijesti

News

Komentari 50

Živi zid je prosvjedovao zbog isključenja vode neplatišama

Živi zid je prosvjedovao zbog isključenja vode neplatišama
1

Živi zid predlaže ono što je, kako navode, i dosudio Ustavni sud, a to je da se bez obzira na to plaća li kućanstvo vodu ili ne, da vodovodni priključak mora ostati

VIDEO

Živi zid Varaždinske županije prosvjedovao je u srijedu ispred sjedišta varaždinskog komunalnog poduzeća Varkom zbog, kako objašnjavaju, nezakonitog i nehumanog isključivanja građana iz sustava vodoopskrbe, javljaju Varaždinske vijesti.

Živi zid je iz Varkoma dobio podatak o isključenih 494 kućanstva i 38 trgovačkih društava i obrtnikaTraže da se tim ljudima omogući otplata duga i da se voda ne isključuje.

Iz dobivenih podataka, kako dodaju, vidljivo je i da ne postoje nikakvi kriteriji socijalne osjetljivosti gradske tvrtke koji uključuju barem minimalno analiziranje i utvrđivanje razloga koji su doveli do neredovitog  plaćanja korisnika  te da se ne vodi računa o mogućim zdravstvenim rizicima. 

"Varaždinska komunalna tvrtka Varkom d.d. je iznad Ustava i zakona. Svakodnevno smo nijemi svjedoci neovlaštenog i nezakonitog ali prisilnog provođenja isključenja kućanstava iz vodoopskrbne mreže. To je nedopustivo!", objavio je Živi zid na svojoj Facebook stranici.

Nedugo zatim objavili su novu poruku:

"HDZ i SDP žele državu u kojoj siromašni žive bez vode i struje iako je očito da nije njihova krivnja to što nemaju novaca da plate režije. Sjećam se jedne obitelji iz Dubrave, "mi smo godinama uredno plaćali sve svoje račune i tako je bilo do polovice 2014.g., tada je puklo i jednostavno nismo više imali od kuda to činiti". Takvih primjera imate koliko hoćete, oni koji zagovaraju iskapčanje vode i struje neplatišama, nisu svjesni toga da su te "neplatiše", desetljećima unazad redovito podmirivale svoje obveze i da su se u ovoj užasnoj situaciji našli protivno svoje volje.

To je ono što ljudi ne shvaćaju, da je sve više obitelji koje ne plaćaju redovno struju i vodu, ne zato jer je to njihova želja, već zato jer naprosto nemaju od kuda. Međutim, politika koja trenutno vlada našom zemljom ne želi pomoći tim ljudima. Upravo iz tog razloga, a i činjenice da se radi o problemu desetaka tisuća obitelji, mi stalno ponavljamo da je to političko pitanje i tražimo da se okrutna praksa iskapčanja struje i vode siromašnima prekine.

Hoćemo li u toj političkoj borbi uspjeti ili ne, ne ovisi više o nama, mi smo svoj stav jasno iskazali, to ovisi o vama koji nas pratite, koji možete djelovati na kolektivnu svijest i prenijeti našu poruku onima koji ju trenutno ne znaju. Pomozite nam jer ne možemo uspjeti u ovoj borbi bez vaše pomoći."

Živi zid predlaže ono što je, kako navode, i dosudio Ustavni sud, a to je da se bez obzira na to plaća li kućanstvo vodu ili ne, da priključak mora ostati, a onda da se na rate ili nekim drugim načinima ti dugovi podmire. Dodaju kako ne traže poklanjanje već jedan humani pristup vodoopskrbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192