Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
139 komentara

Živi zid želi oporezovati banke, novac bi dali djeci i roditeljima

Ovim zakonskim rješenjem oporezivala bi se imovina kreditnih institucija, prije svega banaka, u visini 0,64 posto. To bi značilo, ističu iz Živog zida, da bi banke bile oporezovane na godišnjoj razini ...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnici Živog zida u petak su u Hrvatskom saboru novinarima predstavili svoju inicijativu kojom bi riješili problem demografije u Hrvatskoj. Kako su istaknuli Ivan Vilibor Sinčić, Branimir Bunjac te dr. Dominik Vuletić, pripremili su prijedlog Zakona o posebnom porezu na imovinu kreditnih institucija koji će uskoro uputiti u saborsku proceduru. 

Ovim zakonskim rješenjem oporezivala bi se imovina kreditnih institucija, prije svega banaka, u visini 0,64 posto. To bi značilo, ističu iz Živog zida, da bi banke bile oporezovane na godišnjoj razini u iznosu od dvije milijarde i 517 milijuna kuna, a taj novac bi se namjenski usmjeravao za djecu i njihove roditelje.

- Banke u ovom trenutku raspolažu imovinom od 400 milijardi kuna, otprilike sa tri hrvatska proračuna, sjajno posluju i već godinama ostvaruju vrlo visoke dobiti po malim poreznim stopama. Vidimo da su se za vrijeme najveće recesije po Zagrebu gradile palače, a banke ni na koji način nisu bile solidarne sa društvom. Porezi na banke i kreditne institucije bili su na snazi, barem privremeno, u većini europskih zemalja, a u nekima su i dalje na snazi s puno višim postotkom nego što mi predlažemo. Prema ovom Zakonu banke bi godišnje bile oporezovane otprilike u iznosu oko dvije milijarde i 517 milijuna kuna, a taj novac bi bio usmjeren na demografske mjere, svakako na povećanje naknade za novorođenčad, vrtiće, osnovne škole. Kad bi, na primjer, ovaj iznos od dvije milijarde kuna razdijelili na novorođene bebe, svako od njih dobilo bi 70.000 kuna prema ovogodišnjem prirastu koji iznosi oko 37.000 rođene djece- istaknuo je Bunjac naglasivši kako je demografska kriza jedan od gorućih problema u Hrvatskoj. 

- Svi svjedočimo masovnom iseljavanju, negativnom prirodnom prirastu i stalnom strahu mladih ljudi da se uopće pokušaju osamostaliti, a kamoli zasnovati vlastitu obitelj. Postignut je konsenzus da ovo pitanje treba čim prije rješavati, ali nitko nije ponudio konkretno rješenje. Hrvatska djeca doista zaslužuju da se  Hrvatska za njih pobrine jer oni su budućnost Hrvatske. Hrvatsko stanovništvo je sve starije, u ovom trenutku smo došli do tragične slike u kojoj jedan zaposleni izdržava jednog umirovljenika. Prije 30 godina dolazila su tri zaposlena na jednog umirovljenika- naglasio je Bunjac. 

Dr. Dominik Vuletić, stručni suradnik Udruge Franak, istaknuo je kako hrvatsko društvo umire dok imamo jedan od najstabilnijih bankarskih sustava u Europi i svijetu.

- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nije nakon financijske krize uvela poseban porez na aktivu i imovinu banaka. Većina europskih zemalja u određenom modalitetu je uvela takve poreze. Mi smo se priklonili poljskom rješenju jer Poljska ima rješenju koje je usmjereno ka demografskoj obnovi. Neke zemlje su uvele taj porez kao kaznenu mjeru bankama. Postoji veliko društveno bogatstvo u imovini banaka koje se ne koristi za društvene ciljeve ni za našu državu. Ovaj Zakon je u potpunosti usuglašen s poreznim sustavom, dakle primjenjiv je, stvar je samo političke volje- poručio je Vuletić.

Ivan Vilibor Sinčić naglasio je kako je ovaj prijedlog Zakona prva faza u rješavanju "bijele kuge", velikog problema demografske obnove u Hrvatskoj. 

- Ovo je Zakon kojim bi se pronašla sredstva kako bi se taj problem riješio. Naš krajnji cilj je da to budu strogo namjenski sredstva jer ako se to izmiješa sa svim novcem u proračunu, onda će se sve to razvodniti i nikada neće doći do djece i roditelja. Dakle, konačni cilj je osnivanje izvanproračunskog fonda u koji bi se namjenski novac slijevao od banaka i iz tog fonda bi se novac namjenski trošio i točno bi se znalo kako bi se trošio, koliko i kome treba. Rješenja koje ćemo predstaviti u drugoj fazi, onemogućit će da netko dobije novac na ruke  kako je to svojedobno predlagao HDZ,a  to je primitivno rješenje, tu nema garancije da će novac doista doći do djece  i biti uložen u njihov rast, razvoj i život. Želimo pokazati da naša koalicija ima ideje , znanje i ljude koji mogu raditi na budućnosti Hrvatske - poručio je Sinčić. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message