Obavijesti

News

Komentari 25

Živio je u grobnici više od 15 godina, a sada se sve mijenja...

Živio je u grobnici više od 15 godina, a sada se sve mijenja...
5

Nakon što je pogledao film o životu Bratislava Stojkovića, Suad Ćelić odlučio mu je pomoći. Bratislav je dobio novu garderobu, hranu i na putu je da vrati svoj život...

VIDEO

Život Bratislava Stojkovića (44), čovjeka koji više od 15 godina spava u grobnici pored tri limena sanduka na napuštenom starom groblju u Nišu, mogao bi se potpuno promijeniti, javlja Dnevni avaz. Naime, nagrađivani dokumentarni film koji je inspiriran njegovim životom "U kući sa mrtvima" pogledao je i Suad Ćelić iz Podgorice, koji već desetljećima živi i radi u SAD-u. Čim je pogledao film, odlučio je pomoći Bratislavu.

Tako je Stojković, nakon 15 godina beskućničkog staža, na putu da dobije dokumente, pokrene ostavinski postupak i popravi kuću koja je oštećena u požaru u kojem je nastradao njegov otac i u kojoj je izgorjelo sve što je imao.

Bratislav se nikada nikome nije žalio, ali je zahvaljujući svom 'stanovanju' u grobnici u jednom trenutku bio prava 'medijska zvezda', čiju su priču prenijeli gotovo svi svjetski mediji. Nakon toga, snimio se i već spomenuti dokumentarac o njegovom životu. Dvije godine kasnije uslijedio je obrat.

- Suad Ćelić je poslao novac da se Bratislavu kupi garderoba, uplatio mu je dva obroka dnevno u ekspres-restoranu, a u tijeku je sređivanje dokumentacije, jer Bratislav nema ni osobnu iskaznicu. Kad to završimo, moći će se prijaviti za socijalnu pomoć i narodnu kuhinju. Angažirali smo odvjetnika koji će mu pomoći u osiguravanju dokumentacije kako bi pokrenuo ostavinski postupak - rekao je Gradimir Nikolić, producent filma. Napominje da su oni priželjkivali da se pojavi netko poput Suada.

Ne pamti kada je imao redovne obroke i čistu garderobu

Bratislav je prihvatio pomoć jer ne pamti kada je imao redovne obroke i čistu garderobu. Iako živi na sumornom mestu, na groblju na kojem se od 1960. godine više nitko ne sahranjuje, Bratislav je pitom i vedar čovek.

- Život je čudan i ja sam navikao na to. Još čudnije je kada poslije toliko godina obučete novu i čistu odeću. Brzo sam zaboravio i na okus hrane iz kontejnera koju sam godinama jeo. Skoro da sam se pomirio s tim da ću okončati život među ovim limenim sanducima i kostima, kad se pojavilo svjetlo u mom životnom tunelu - kaže Bratislav. 

Priznaje da se bez pomoći ljudi koji su snimili film o njemu i Suada Ćelića ne bi nikada snašao. Govori da nije lijen i da bi se prihvatio posla, jer je nekoć bio cijenjeni soboslikar, te sanja da će opet raditi i popraviti uništeni dom.

Ćelić: Ne morate biti bogati da bi pomogli nekome

Dobrotvor Suad Ćelić, koji je odlučio pomoći, kaže da nije bogat, ali ima dovoljno i za život i da pomogne Bratislavu, piše 24sata.rs.

- Ne morate biti bogat da bi pomogli drugome. Potresla me je njegova životna priča i nisam se mogao smiriti dok nisam našao način kako mu pomoći. Podržala me je i obitelj, i to mi je još veće zadovoljstvo - rekao je Suad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C