Obavijesti

News

Komentari 272

Život na dug: Ministar koji je spiskao čak 116 milijuna kuna

Život na dug: Ministar koji je spiskao čak 116 milijuna kuna
3

Dario Nakić je od 2009. do 2012. godine bio ravnatelj Opće bolnice Zadar. Smijenio ga je tadašnji ministar Rajko Ostojić. U zadarskoj bolnici ostavio je milijunski dug

VIDEO

Današnji ministar zdravlja Dario Nakić je od 2009. do 2012. godine bio ravnatelj Opće bolnice Zadar. Nakon obavljene financijske revizije, tadašnji SDP-ov ministar Rajko Ostojić odlučio ga je smijeniti.

Razlog su bili loši poslovni rezultati te otkrivene nepravilnosti. Manjak je, prema financijskoj reviziji poslovanja započetoj u rujnu 2012., a završenoj početkom 2013. godine iznosio više od 116 milijuna kuna. Ostojić je Nakića smijenio u listopadu 2012. godine. Nakić je sazvao konferenciju za novinare kako bi ukazao da umjesto zadarske bolnice, stoji ona u Novoj Gradiški, što je Ostojić objasnio kao tiskarsku grešku.

- Ako me baš pitate jesam li smijenjen, pa - jesam. Ali kao što ministar ništa nije znao izvesti kako treba, tako nije ni ovo. - rekao je Nakić na toj presici.

Revizija je pokazala da je nekim liječnicima isplaćivao veću plaću od koeficijenta te da je raspisivao poslove za uređivanje bolnice bez javne nabave.

A što nas je dočekalo u budućnosti u kojoj je on ministar zdravlja? Dočekao nas je niz mjera u sustavu koji idu nauštrb građana, ali i onih najslabije plaćenih djelatnika u sustavu. Zadnja mu je ideja uvođenje poreza na slatkiše.

- To je praksa europskih zemalja, trenutno razmatramo tu mogućnost - rekao je Nakić, uz kojeg je na konferenciji u četvrtak sjedila Mostova predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić. Upravo je ona 2. veljače poručila kako će se boriti protiv daljnje privatizacije zdravstva.

- Pacijenti moraju zadržati dosadašnja prava - rekla je tada. Nisu prošla niti dva mjeseca, a pacijentima će cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja porasti za 19 kuna, dok će, što je još jedna Nakićeva mjera, obrade na Hitnoj pomoći plaćati do 150 kuna.

Tim i još nekim mjerama ministar namjerava riješiti dugove u zdravstvu, dok se u privatnom životu bori s vlastitim dugovanjima. I on, kao i mnogi ministri ove Vlade, ima nekoliko kredita. Godine 2012. podigao je kredit od 60.000 eura, dok se 2014. zadužio za 76.000 kuna. Supruga je, pak, kredit od 75.000 kuna podigla 2013. godine. Zajedno tako svakog mjeseca bankama vraćaju nešto više od 6000 kuna. Njegova je mjesečna plaća 18.286 kuna neto, a njezina, u dječjem vrtiću, oko 5300.     

U imovinskoj kartici ministra Nakića prijavljen je stan u Zagrebu od 37 kvadrata vrijedan 600.000 kuna. Tu je i obiteljska kuća s okućincom u Zadru. Ona se prostire na 385 kvadrata, a procijenjena je na tri milijuna kuna. Ministar je dijeli s bratom Antom.

Nakić je rođen u Šibeniku, ali već kao dijete s obitelji se preselio u Vukšić kraj Benkovca.

- Odrasli smo ganjajući loptu po livadama i nastupajući na nogometnim turnirima jer je brat bio lud za sportom. Druga ljubav bila mu je knjiga, a slova i brojeve naučio je prije škole - rekao nam je dvije godine mlađi brat Ante koji dan nakon što je Nakić postao ministar zdravlja. Bio je, naravno, pun riječi hvale za brata.

- Pomagali smo obojica roditeljima u polju. Ja sam više volio raditi, a on bi sve pošteno obavio, ali se vidjelo da mu je strast potraga za znanjem. Kad smo se 1979. godine preselili u Zadar, bio je hendikepiran jer je prva četiri razreda završio u Vukšiću, gdje se nije učio engleski jezik. Na prvom polugodištu, uz sve petice, engleski je imao dva, ali već na drugom polugodištu ima je peticu - rekao nam je tada Ante.

Ministar Nakić i supruga, zaposlena u Dječjem vrtiću Radost, imaju dvoje djece, kćer maturanticu i godinu dana mlađeg sina. Oboje pohađaju zadarsku gimnaziju u koju je išao i njihov otac. Ispred kuće katnice je, kad smo je nedavno posjetili, bio parkiran Audi A4. riječ je o automobilu u ministrovu vlasništvu koji je kupio 2011. godine, dijelom od imovine, a dijelom kreditom. Automobil je vrijedan 90.000 kuna. Supruga, pak, vozi Citroën C3 star tri godine. On je u potpunosti kupljen na kredit, a vrijednost mu je 60.000 kuna. Uz to, ministar je u kartici naveo i ušteđevinu od 6300 eura.

U svakom slučaju, našlo bi se novca za nadstandard, o kojem ministar u zadnje vrijeme dosta priča. Njega bi, naime, plaćali oni koji to žele. No rijetko tko ne bi htio bolji umjetni kuk, ali nema svatko novca za njega. No ministar ne nalazi solidarnu i socijalno osjetljivu komunikaciju.

- Tko želi bolji kuk, otići će u Švicarsku, u privatnu kliniku, i to napraviti - rekao je nedavno.

Netom prije odlučio je ukinuti program “72 sata” za onkološke bolesnike, što je izazvalo pobunu u javnosti. Ministar se tad nije složio da ona postoji.

- Nisam izazvao pobunu pacijenata nego nerazumijevanje jedne udruge - branio se.

Naime, tad se na noge digla Hrvatska udruga pacijenata, iz koje su poručili da bi, umjesto ukidanja “72 sata” trebalo uvesti program od 48 sati kojim bi se oboljelima od raka omogućio početak liječenja dva, umjesto tri dana, nakon dijagnoze. No ministar je odlučio da nije potreban niti jedan od ta dva programa.

Odlučio je to isti ministar koji je dolaskom na čelo resora prije nepuna tri mjeseca obećavao kako reforma zdravstva neće ići na štetu građana.

- Uvjeravam cijelu našu javnost da neće biti smanjivanja prava pacijenata već će se ići na racionalizaciju sustava. Cilj je poboljšati kvalitetu - rekao je Nakić pred kraj siječnja.

Građani, koji za zdravstvo u startu iz plaće daju 15 posto, sad će dodatan novac izdvajati za dopunsko osiguranje i eventualno za hitnu pomoć. No ministar tvrdi da ne ide u smjeru privatizacije zdravstva.

- Prekinuo sam nedavno ugovor s jedom privatnom kompanijom zu vrijednosti od 16,5 milijuna kuna. Je li to ukazuje na privatizaciju - pita Nakić. Inače, u posljednjih tjedan dana 900 ljudi otkazalo je HZZO-u police dopunskog.     

Smijenio ga zbog minusa

Temeljem zakona te utvrđenih organizacijskih, stručnih i financijskih nepravilnosti osobno sam potpisao rješenje o razrješenju, rekao je Rajko Ostojić kad je kao ministar smijenio Nakića.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 272

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak