Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
132 komentara

‘Život u Hrvatskoj nije loš, ali u inozemstvu se rad više cijeni'

Inženjerka kemije Matea Večerić (25) od 2016. živi u Japanu. Zarađuje tri puta više nego u domovini. Vani je, kaže, puno više mogućnosti napredovanja i življenja bez stresa

Foto: Privatni album
132 komentara

Nije mi žao što sam otišla. Hrvatska je moj dom, ali život nastavljam u Zemlji izlazećeg Sunca, govori nam Matea iz Zagreba.

Iz Hrvatske je, kako kaže, pobjegla 2016. Još od početka fakulteta, priznaje, osjećala je pritisak slušavši uvijek iste standardne rečenice starijih studenata kako u Hrvatskoj nema posla, kako industrija propada i slično. 

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Kod nas je nekako ustaljen taj mentalitet da mislimo kako treba otići u Njemačku jer je tamo bolji život. Iskreno, život u Hrvatskoj nije loš, ali svi podsvjesno znamo da je negdje drugdje bolje. U inozemstvu se više cijeni rad - navodi Matea. Dodaje kako smatra da bi svi ljudi koji nisu previše vezani za Hrvatsku trebali potražiti bolji život izvan Lijepe naše. 

Matea danas živi u mjestu Kurosaki na južnom otoku Kyushu. Nakon što je u jednoj japanskoj tvrtki odradila jednogodišnju praksu, dobila je tamo i stalan posao.

- Svako jutro prije posla počinje jutarnja tjelovježba. Pušta se preko razglasa. Oni to zovu ‘radio vježbanje’. Zvuči bedasto, ali i mladi i stari izađu te nakon zajedničkog 10-minutnog vježbanja puni smo energije za rad - prepričava Matea. Nakon posla, navodi, dolazi zabavni dio. Zaposlenici mogu prisustvovati raznim sportskim događajima poput maratona, badmintona, tenisa, bejzbola i slično. Poslije sportskih aktivnosti svi zaposlenici zapute se u kantinu, a vikendima zajedno putuju na udaljenije lokacije. Tamo pecaju, kampiraju, planinare. Matea je domovinu napustila jer je tražila novu priliku. U početku je, priznaje, bilo teško, ali brzo se navikla.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Uz pomoć današnje tehnologije nije nikakv problem stupiti u kontakt s obitelji i prijateljima, čak i kada je vremenska razlika osam sati. Štoviše, voljela bih da što više Hrvata posjeti tu divnu zemlju i da iskusi čari istoka - kaže. 

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

Za Hrvatsku kaže kako će uvijek biti njen dom. Iako se još uvijek ne želi vratiti živjeti ovdje, nakon što stekne dovoljno iskustva, voljela bi ipak doći u Hrvatsku i tu proživjeti starost. 

- Po mogućnosti na moru - zaključuje. 

 

Više o ovoj temi pročitajte na iseljavanje.24sata.hr
https://iseljavanje.24sata.hr/

Tema: Demografska obmana

Možda vas zanima i ovo:
Message