Obavijesti

News

Komentari 31

Žižek: Samo radikalna ljevica može iskorijeniti terorizam

Žižek: Samo radikalna ljevica može iskorijeniti terorizam
1

Filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Los Angeles Review of Books iznio je stajališta o napadima na redakciju Charlie Hebdoa, situaciji u Ukrajini, budućnosti Europe...

VIDEO

Slovenski filozof Slavoj Žižek u intervjuu za Los Angeles Review of Books iznio je svoja stajališta o napadima na redakciju Charlie Hebdoa, situaciji u Ukrajini, budućnosti Europe i odnosu prema zapadu.

Na pitanje misli li kako je reakcija na napad na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo bila primjerena, Žižek je kazao kako je držanje vodećih svjetskih političara za ruke bilo "licemjerno neistinito".

- Prava gesta bila bi objava velike karikature koja brutalno i neukusno ismijava to držanje za ruke. Karikatura bi trebala prikazivati Netanyahua, Abbasa, Lavrova i Camerona kako se strastveno ljube dok istovremeno iza leđa bruse noževe – kazao je Žižek.

Na pitanje kako bi odgovorio na optužbe koje često dolaze s ljevice, da ukrajinskom političkom scenom dominiraju nacionalisti, Slavoj Žižek je odgovorio kako je ukrajinska nacionalistička desnica, usput rečeno marginalnija od Marine Le Pen u Francuskoj ili Nigela Faragea u Velikoj Britaniji, dio događanja koja se danas odvijaju od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od centralne Afrike do Indije. Taj proces je, prema Žižeku, pomaljanje novog Mračnog doba, u kojem eksplodiraju etničke i vjerske strasti, a slabe vrijednosti prosvjetiteljstva.

- Te strasti proviruju iz mraka cijelo vrijeme, ali ono što je sada novo je izravna besramnost njihovog pokazivanja. Sredinom 2013. najavljena su dva javna prosvjeda u Hrvatskoj, u zemlji duboke gospodarske krize, s visokom nezaposlenošću i dubokim osjećajem očaja među stanovništvom: sindikati su pokušali organizirati prosvjed podrške radničkim pravima, dok su desničarski nacionalisti započeli prosvjedni pokret protiv upotrebe ćiriličnih slova na javnim zgradama u gradovima sa srpskom manjinom. Prva je inicijativa dovela na veliki trg u Zagrebu nekoliko stotina ljudi, a druga je uspjela moblizirati stotine tisuća, kao i fundamentalistički pokret protiv gay brakova. Ključno je vidjeti ovo etičko nazadovanje kao suprotnost eksplozivnog razvoja globalnog kapitalizma - to su dvije strane istog novčića - izjavio je Žižek.

O jačanju ekstremizma i djelovanju ISIL-a kazao je kako tu nije riječ o ekstremnom otporu modernizaciji, već slučaju izopačene modernizacije.

- ISIS ima dobro organiziranu internetsku propagandu, financiranje i drugo, iako se tim ultramodernim postupcima služi kako bi propagirao i nametnuo ideološku-političku viziju koja nije toliko konzervativna, koliko očajan potez s ciljem popravljanja jasnog hijerarhijskog razgraničenja - kazao je Žižek.

Istaknuo je i kako pitanje terorizma na svjetskoj razini ne možemo riješiti unutar liberalno-demokratskih koordinata.

- Taj problem može riješiti samo nova radikalna ljevica - tvrdi Žižek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati