Obavijesti

News

Komentari 9

Zlostavljanja u Lori: MORH-u moraju platiti 140 tisuća kuna

Zlostavljanja u Lori:  MORH-u moraju platiti 140 tisuća kuna
1

Općinski sud odlučio je da bivši zapovjednik Lore Tomo Duić i njegov zamjenik Tonči Vrkić moraju u roku od dva tjedna i pod prijetnom ovrhe MORH-u platiti iznos

VIDEO

Splitski Općinski sud u ponedjeljak je presudio da bivši zapovjednik Lore Tomo Duić i njegov zamjenik Tonči Vrkić moraju u roku od dva tjedna i pod prijetnjom ovrhe MORH-u isplatiti 140 tisuća kuna. 

Država se 2009. godine sa žrtvom torture Mirkom Šuškom nagodila za isplatu odštete, nakon što su Duić, Vrkić i još šestoro vojnih policajaca pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima. Šušak je bio u skupini od 44 civila, uhapšenih po nalogu Mladena Bajića, koji je tada obnašao dužnost vojnog tužitelja. Civile se sumnjičilo za oružanu pobunu i rušenje ustavnog poretka, a sve na osnovu iskaza Petra Novakovića, koji je prije pola godine pijan ubio čovjeka bajunetom. 

Iako su trebali biti sprovedeni u istražni zatvor na Bilicama, civili su odvedeni u Loru. Tamo su ih sustavno mučili, premlaćivali, spajali na struju i ponižavali. Od posljedica torture su preminuli Gojko Bulović i Nenad Knežević. 

Pravomoćna presuda za zločine nad civilima otvorila je put i ostalim žrtvama vojnih policajaca da traže odštetu. Proces za zločine nad ratnim zarobljenicima u Lori pauzira već godinama i još uvijek je daleko od prvostupanjske presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.