Obavijesti

News

Komentari 22

Zlostavljanom dječaku država plaća odštetu od 24.000 kuna

Dječak je 2010. devet dana bio smješten u Kuću milosrđa temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb u Puli. U Kući milosrđa su ga seksualno zlostavljala trojica štićenika doma

VIDEO

Republika Hrvatska mora isplatiti odštetu u iznosu od 24.000 kuna, zajedno s kamatama, ali i 16.000 kuna na ime parničnog troška 15-godišnjaku kojeg su zlostavljali maloljetni štićenici u Caritasovom domu Porečko-pulske biskupije, piše Novi list.

Tada osmogodišnji dječak bio je devet dana smješten u Kuću milosrđa u Majmajoli temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb u Puli. Država je u ovom slučaju odgovorna jer Kuća milosrđa pruža usluge smještaja za odgoj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na temelju rješenja Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Prema presudi Općinskog suda u Puli osmogodišnjaka su u ljeto 2010. godine u Kući milosrđa fizički i seksualno zlostavljala trojica štićenika doma u koji je smješten jer ga je njegova obitelj tukla i zanemarivala. Išao je u drugi razred osnovne škole kad je iz disfunkcionalne obitelji premješten u Kuću milosrđa.

Vršnjačko nasilje koje je potom doživio u domu u kojemu je trebao biti zaštićen ostavilo je posljedice na psihu dječaka te je zbog toga što je proživio još 2012. s majkom odlučio tužiti državu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Žrtva trojice problematičnih dječaka

U Majmajolu je osmogodišnjak došao 29. lipnja 2010. godine gdje je tada bilo smješteno osmero djece. Među njima su se našla i trojica problematičnih dječaka od kojih je jedan, kako je tada napisao odgajatelj iz Kuće milosrđa, od dolaska u dom iskazivao izrazito seksualizirano ponašanje - dirao je djevojčice, pokazivao spolovilo, vulgarno se izražavao. 

Dječak je najprije bio povučen, ali se ipak počeo družiti s ostalim štićenicima. No ubrzo su ga dotična trojica počela zlostavljati. Krenulo je od grube nogometne igre da bi ga par dana kasnije stariji štićenici nagovarali da od odgajatelja traži džeparac i preda im novac. Nakon susreta s nasilnicima, dječak bi se uplakan znao skrivati kod kuharice, stiskao bi se uz odgajatelja tražeći zaštitu, a čak je zatražio da ga premjeste u neku drugu sobu. 

Nakon nekoliko dana boravka u Majmajoli, točnije 6. srpnja 2010. godine osmogodišnji je dječak bio žrtva i seksualnog nasilja. Njegov zlostavljač bio je upravo onaj dječak za kojeg su odgajatelji znali da je ranije imao seksualne ispade te zbog toga i bili tražili njegov premještaj.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1