Obavijesti

News

Komentari 73

Zmajlović sustav otkupa PET ambalaže nazvao nakaradnim

Zmajlović sustav otkupa PET ambalaže nazvao nakaradnim
3

Ministar je medijima predstavio projekt Natura 2000, u koji Hrvatska ulazi 1. srpnja, a riječ je o određivanju skupa područja koji se izdvajaju radi zaštite određenih vrsta

VIDEO

Netransparentnost i nemogućnost predviđanja što će se dogoditi sutra, a sve zbog izbora i promjene vlasti, glavna su zapreka razvoju održivog gospodarstva. Rekao je to Žarko Horvat iz tvrtke Holcim na okruglom stolu o zaštiti okoliša pod nazivom EUforija. Teško je, smatra, razgovarati o bilo čemu ako je jedini horizont koji vidimo sljedeći izbori.

- Apsolutni stav svih je "not in my backyard", vjerojatno zato što nemaju povjerenja u one koji donose odluke - rekao je Horvat.

Dodao je i kako je jedan od većih problema nedostatak odgovornosti jer da gospodarstvenici uglavnom poštuju zakone, jer u protivnom bivaju kažnjeni, dok kad jedinice lokalne samouprave ne poštuju zakone onda se ništa ne dogodi.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović koji je sustav otkupa PET ambalaže nazvao nakaradnim jer su jedne vrste polimera unutar njega, a druge nisu.

- Staklo i PET ambalaža se prikupljaju, a komunalna poduzeća prisiljena su prikupljati sve ostalo, što nije toliko isplativo - rekao je ministar i dodao kako sve treba vratiti pod kontrolu komunalnih poduzeća kako bi se stvorilo održiv sustav, odnosno da komunalna poduzeća gubitke prebiju zaradom od stakla i PET ambalaže.

Ministar je kasnije u Vladi medijima predstavio projekt Natura 2000, u koji Hrvatska ulazi 1. srpnja ulaskom u EU, a riječ je o određivanju skupa područja koji se izdvajaju radi zaštite određenih vrsta koje na njima žive. U Hrvatskoj Natura 2000 obuhvaća 29,64 posto ukupnog teritorija, dok je u EU ta brojka 18 posto. Ramona Topić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode rekla je kako Natura 2000 nije bauk jer da niti će ta područja biti ograđena ogradom, niti će na njima biti zabranjena svaka gradnja, a i vlasništvo će ostati u rukama dosadašnjih vlasnika.

- Nije zabranjena gradnja na tim područjima, ali svaki zahvat će morati proći proceduru da se utvrdi njegov utjecaj na okoliš - rekla je R. Topić i dodala kako ukupni troškovi za projekt u EU iznose oko šest milijardi eura godišnje, no da se korist i dobit od njega procjenjuje na 200-300 milijardi eura godišnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.