Obavijesti

News

Komentari 22

Znate li koja je najvažnija riba u Jadranu? Ovaj legendarni splitski zbor po njoj je dobio ime

Znate li koja je najvažnija riba u Jadranu? Ovaj legendarni splitski zbor po njoj je dobio ime

Severina, Mladen iz TBF-a, Jasna Zlokić, Dražen Zečić, Ljiljana Nikolovska - znate li da su prve glazbene korake započeli u istom dječjem zboru? Srdelice pjevaju više od 40 godina, a evo gdje ih možete čuti 10.9.

VIDEO

Srdele se jedu od pamtivijeka, a prvi koji ih je popularizirao bio je francuski car Napoleon Bonaparte. On je naime za vrijeme svoje vladavine pokrenuo trend njihovog konzerviranja kako bi uspio prehraniti gladne građane svoje zemlje. To su zapravo bile prve ikad konzervirane ribe.

Kroz povijest ova je mala ribica isto tako od gladi sačuvala brojne stanovnike hrvatske obale i otoka. Dugo se tako na srdele gledalo kao na hranu za siromašne, ali u posljednje vrijeme sve više ljudi uviđa da je iz prehrambenog aspekta ovo možda i jedna od najvažnijih riba u Jadranu. Srdele su izvrstan izvor B-12 i D vitamina, kalcija, ali i morskih omega-3 kiselina. Upravo zbog ovih vitamina i minerala, srdele su odlična hrana za jačanje kardiovaskularnog sustava i kosti te za porast energije i sniženje razine šećera u krvi.

Kad ih pitate, većina Dalmatinaca će vjerojatno reći da je to "najbolja i najlipša riba za stavit na gradele", a uz to, iako je najjeftinija, srdelica je bez premca "najslađa spiza u Dalmaciji". S time se slaže i istaknuti splitski glazbeni djelatnik i voditelj Dječjeg zbora Srdelice, Jovica Škaro, koji nam je ovom prilikom otkrio nekoliko zanimljivosti o sebi, zboru i i nastupu na najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj Ekotlonu 24sata, koja će se održati 10. rujna u Splitu na Marjanu.

U pjesmi je spas

U više od četiri desetljeća djelovanja, kroz nagrađivani Dječji zbor Srdelice prošao je velik broj djece od četiri do četrnaest godina, a kako procjenjuje Škaro, taj broj bi se mogao usporediti i s brojem stanovnika nekog grada. Ipak, stvarni broj je trenutno još i veći, budući da, po riječima ovog umjetničkog voditelja, u svakome malenom polazniku srdelice ostanu za cijeli život

- To su djeca koja mi se i dalje javljaju, kojoj znam otići i na poneki koncert te koju, kad ih prepoznam, pozdravljam na ulici - govori ponosno naš sugovornik.

- Mogu reći da je nešto najljepše u mome životu što mi se dogodilo je što sam upoznao toliko djece. Nevjerojatno je koliko su utjecali na mene i na neka moja uvjerenja i znam da kad bih se ponovno rodio, ponovno bih izabrao taj put - kaže naš sugovornik.

Dalmatinske pjesme u novom ruhu

Škaro je i utemeljitelj Dječjeg festivala "Mali Split", jedinstvenog festivala ovog tipa kroz koji godišnje prođe oko stotinu talentirane djece iz gotovo svih krajeva Hrvatske. 

- Za nas je danas daleko najvažniji događaj u godini Dječji festival "Mali Split". Ove godine je bio 32. po redu, bilo je to početkom srpnja na splitskim Prokurativama i Srdelice su se kao i inače pokazale kao pravi mali profesionalci. Pjevali smo razne pjesmice, među kojima su najviše pljeska dobile dalmatinske. Zapravo, kad god negdje nastupamo, bez obzira gdje, uvijek volimo otpjevati nekoliko dalmatinskih pjesama jer time pokazujemo odakle dolazimo i koliko se ponosimo našim porijeklom - kaže.

 

Uskoro nova prilika za nastup 

Osim što Dječji zbor Srdelice obrađuje već poznate, a pogotovo dalmatinske pjesme, nekada su posebno za zbor pisali pjesme razni popularni splitski glazbenici - od Zdenka Runjića, Nenada Vetme i Miše Doležala, do samog Jovice Škare. Bile su to pjesme koje su Srdelice čak snimale i na gramofonske ploče, dok danas neke završe i kao glazbeni spotovi.

- Tako je, tu i tamo smo imali koji spot, ali to je u principu za nas relativno dosta skupo. Na primjer, za jedan spot bi trebali dati dvije mjesečne članarine, a mislim da je nekako važnije pobrinuti se da platimo prostor za vježbanje. Ipak, uvijek snimamo nastupe na raznoraznim dječjim festivalima na kojima sudjeluju, što je dakako jeftinije, pa zapravo na taj način bilježimo i arhiviramo rad zbora. Posljednji smo spot snimili prije dvije godine, ususret proslavi blagdana svetog Duje, zaštitnika Splita. Riječ je o spotu za pjesmu "Dragi Splite moj". To je jedna stara pjesmica kojoj su Srdelice udahnule novi, mladenački život - kaže Škaro.

Dodaje da će u budućnosti, kad se opet skupe neki novci, zasigurno opet organizirati snimanje nekog spota jer je to za djecu jedno posebno iskustvo koje ostaje s njima za cijeli život. 

U zboru trenutno još ima mjesta za talentirane male pjevače koji bi žarko željeli postati Srdelice - samo je potrebno doći na upis, koji se održava ponedjeljkom i srijedom od 19:00 do 20:30 sati u klubu dječjeg zbora u Petrovu 4, Split. Isto tako, još uvijek ima mjesta i na Ekotlon utrci, koju će 10. rujna glazbeno popratiti Dječji zbor Srdelice s hitovima poput "Dragi Splite moj" i "Mi smo đaci veseljaci", a dječjom pjesmom će zabaviti publiku i solisti pobjednici ovogodišnjeg festivala Mali Split

Dođite 10. rujna na Bundek u Zagrebu, Marjan u Splitu ili ploggajte gdje god se nalazili i pridružite nam se u najvećoj plogging utrci u Hrvatskoj!

Prijaviti se možete na ekotlon.24sata.hr.

Sav prihod od kotizacija donira se Judo klubu osoba s invaliditetom ''Fuji'' u Velikoj Gorici i Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Splita – Paraolimpijskoj školi za mlade osobe s invaliditetom.

Sve informacije pratite na EKOTLON - službenoj stranici utrke ili putem društvenih mreža.  

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a suorganizatori DŠR Aktivan život, Triatlon klub Split i Maraton klub Marjan. Ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP, TZ Splitsko-dalmatinske županije, JANAF, Decathlon, Stega tisak i DRACO. 

 

Pokretanje videa...

Ekotlon najava 00:08
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag