News

Komentari 69

Znate li tko je vodio skupinu za zakon o sukobu interesa? Ona

Znate li tko je vodio skupinu za zakon o sukobu interesa? Ona

Nevjerojatna je afera koju je detonirala Josipa Rimac. Ipak, još nevjerojatnija je činjenica da je ona vodila radnu skupinu za izradu novog zakona o sukobu interesa

Josipa Rimac je lice s naslovnice, žena koja je svojim pogodovanjem otvorila dosad najveću aferu u Hrvatskoj. Govorimo o milijardama kuna. Megalomanske svote isprepliću se s objavljenim transkriptima u kojima Rimac kokošarski gura nekoliko tisuća eura svojim jatacima u krilo i prepire se oko besplatnih vrata na vikendici.

Nemojmo dopustiti da iz sjećanja izblijedi činjenica da je ista ova Josipa Rimac svojevremeno vodila radnu skupinu za novi Zakon o sukobu interesa. Ista Josipa Rimac koja je i u to vrijeme kršila Zakon o sukobu interesa. 

Sjećate se možda tog imenovanja? Podiglo je priličnu buru jer je bivša kninska kraljica, a tadašnja državna tajnica stekla notornu slavu zbog niza sumnji u korupciju, pogodovanje i uhljebništvo. U travnju 2018. godine Josipa Rimac postavljena je na čelo radne skupine za izradu prijedloga novog Zakona o sukobu interesa. Tko ju je imenovao? Vlada pod vodstvom još uvijek aktualnog premijera Andreja Plenkovića. 

Kako je uopće moguće da osoba opterećena aferama kao Josipa Rimac dođe na čelo takve skupine? Zar nitko nije vidio bizarnu ironiju u tom imenovanju?

Odgovor smo potražili kod Lovre Kuščevića, tadašnjeg ministra uprave u čijem resoru je radila državna tajnica Rimac. Kuščević, kao što je poznato, i sam ima pozamašnu zalihu afera pod svojim pojasom, zbog čega je predmet Uskokove istrage. Zbog bratstva po Uskoku, ali i zbog poslovne suradnje s posrnulom kninskom kraljicom, upitali smo Kuščevića kako je došlo do njenog imenovanja.

- U radnu skupinu stavljali su se ljudi koji su se smatrali stručnjacima. Posao voditelja bio je da koordinira radnu skupinu, da prikupi sva mišljenja, a konačnu odluku donosi Vlada. Vlada je ta koja je odgovorna za konačni prijedlog zakona Osim toga, Rimac je to mjesto pripalo po defaultu, kao čelnici koja je bila zadužena za upravu u čijem djelokrugu se izrađivao zakon - pojašnjava Kuščević. 

Nakon otprilike mjesec dana, maknuta je. Kuščević ju je uklonio s rukovoditeljske pozicije. Nakon otprilike godinu dana, i Kuščević je otišao sa svoje rukovoditeljske pozicije.

Rimac je trenutno u Remetincu. Kuščević je saborski zastupnik. Trenutno.

Najčitaniji članci