Obavijesti

News

Komentari 57

Vjetroelektrane će nam iz džepa uzeti čak dvije milijarde kuna!

Vjetroelektrane će nam iz džepa uzeti čak dvije milijarde kuna!
1

Zanimljivo, iako se tvrtka dva puta očitovala nakon uhićenja Rimac, uglavnom se to odnosi na dio inkriminirajućih optužbi vezanih za Hrvatske šume. Ne i na dio koji se tiče više cijene i njihova statusa

VIDEO

Pogledajte svoj račun za struju. Na njemu ćete vidjeti da plaćate 10,5 lipa naknade za potrošeni kilovatsat električne energije. Samo lani građani i poduzetnici uplatili su 1,6 milijardi kuna te naknade, koja najvećim dijelom ide vlasnicima vjetroelektrana, a uskoro ćemo vjerojatno morati plaćati još više.

I prema tvrdnjama Uskoka, to možemo zahvaliti Josipi Rimac i šefu regulatorne agencije HERA-e Tomislavu Jurekoviću, koji je s njom pod istragom. Oni su zaslužni za to što ćemo kroz godine jednom investitoru platiti oko dvije milijarde kuna više! Ako se optužbe pokažu točnim, to je najveće pojedinačno pogodovanje u povijesti Hrvatske.

POGLEDAJTE VIDEO: Hobotnica Josipe Rimac 

Pokretanje videa...

Josipa Rimac - hobotnica 01:26

O čemu je riječ?

Istražitelji tvrde da je Josipa Rimac utjecala na Jurekovića da tvrtka C.E.M.P. Milenka Bašića, koji je također pod istragom, dobije status povlaštenog proizvođača energije. Kad im je to omogućeno, nisu imali potrebne uvjete. Cijena za svaki megavat električne energije C.E.M.P.-a tako je porasla s 43 na 94 eura. Tu cijenu plaća drugo državno poduzeće, HROTE. A njima se slijeva sva naknada koju prikupe od građana i poduzetnika.

Pojednostavljeno, mi svi plaćamo subvencije onima koji proizvode iz obnovljivih izvora energije. A najveći dio odlazi na vjetroelektrane. Najveći od svih vjetroparkova je upravo onaj tvrtke C.E.M.P., koji je baš posredstvom Josipe Rimac kroz tri rješenja HERA-e u zadnjih šest mjeseci ušao u “sustav” nakon što je napokon izgrađen. Rimac je za tu uslugu, prema istražiteljima, trebala dobiti 45.000 eura. Sporna rješenja su donesena u prosincu prošle te u ožujku i svibnju ove godine.

Jer ste vi to dopustili: Josipa i Ana sisat će nas još mjesecima, dat ćemo im čak 402.201 kunu!
Jer ste vi to dopustili: Josipa i Ana sisat će nas još mjesecima, dat ćemo im čak 402.201 kunu!

- Kad se uzme viša cijena, lako je izračunati da ćemo svi mi C.E.M.P-u kroz 14 godina, koliko traje ugovor, platiti oko dvije milijarde kuna više nego smo trebali - kaže bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić. Dok je bio ministar, on je već cijeli taj projekt prijavio DORH-u zbog sumnji na ranije malverzacije. Ističe da bi HERA trebala biti nezavisni regulator, a Uskok tvrdi da je Rimac kao političarka izravno utjecala na njih.

Tomislav Jureković je na čelu HERA-e još iz vremena HNS-a i vlade Zorana Milanovića, a zatim ga je ostavio i HDZ.

- Nevjerojatno mi je da ministar Tomislav Ćorić ne reagira na takvo povećanje cijene koje će opteretiti građane. Sabor bi se trebao sastati i imenovati novo vijeće te regulatorne agencije jer su odluke donosili skupno - kaže Panenić. Ovo nije prvi put da se C.E.M.P.-ov projekt vjetroelektrana Krš-Pađene spominje u kontekstu malverzacija i pogodovanja najviših državnih institucija. Cijeli projekt snage 142 megavata ima nekoliko spornih točaka.

Imala 'bubicu' u autu: Dojavili joj da je se prati i prisluškuje?
Imala 'bubicu' u autu: Dojavili joj da je se prati i prisluškuje?

Zanimljivo, iako se tvrtka dva puta očitovala nakon uhićenja Rimac, uglavnom se to odnosi na dio inkriminirajućih optužbi vezanih za Hrvatske šume. Ne i na dio koji se tiče više cijene i njihova statusa. Vjetroelektranu su planirali još austrijski investitori, ali dok je ministar gospodarstva bio Ivan Vrdoljak, on smanjuje iznose za poticaje. Ali ostavlja rok do kraja 2013. godine, u kojem se mogu prijaviti svi i dobiti ugovore po višim cijenama.

Tvrtku i projekt preuzima Lager grupa Milenka Bašića. Oni zadnji dan 2013. godine dobivaju ugovor po višim cijenama iako nisu imali svu potrebnu dokumentaciju. Time im je omogućeno u budućnosti oko 310 milijuna kuna više poticaja, stoji u dokumentima koje posjedujemo.

'Ante je rekao da kad ovo prođe imaš 500.000 kuna, a ovo ti je poslao da imaš za Uskrs'
'Ante je rekao da kad ovo prođe imaš 500.000 kuna, a ovo ti je poslao da imaš za Uskrs'

Pred sam kraj mandata Ivan Vrdoljak i vlada Zorana Milanovića mijenjaju zakon i omogućuju preduvjete da se tvrtka može priključiti na mrežu. Tad je Mirela Holy upozorila da je riječ o pogodovanju. Ali to nije sve. Most ulazi u Vladu nakon tih izbora, a C.E.M.P. želi potpuno promijeniti projekt. Ministar Slaven Dobrović to im uvjetuje novim studijama utjecaja na okoliš. Ali 2017. na čelo ministarstva dolazi HDZ-ovac Tomislav Ćorić. On skida obvezu izrade studije i olakšava investitoru. Ćorić i povećava naknadu za obnovljive izvore na sadašnjih 10,5 lipa.

Lani i državni HBOR daje tom investitoru kredit od 590 milijuna kuna za završetak investicije. Inače, promijenjena tehnologija C.E.M.P.-a omogućuje da budu profitabilni s vjetroparkom i bez poticaja. Samo od prodaje struje. A dobit će dodatne milijarde.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.