News

Komentari 103

Zrak u Hrvatskoj i dalje je loše kvalitete: 'Nemojte izlaziti van'

Zrak u Hrvatskoj i dalje je loše kvalitete: 'Nemojte izlaziti van'

Stručnjaci iz Zavoda "Dr. Andrija Štampar" preporučuju građanima da izbjegavaju fizičke aktivnosti na otvorenome kako bi smanjili rizik od izlaganja onečišćenju

Nakon što su tijekom petka, 27. ožujka, uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova današnja zabilježena koncentracija u zraku je u blagom opadanju, javljaju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

Kako smo već izvještavali, povećane koncentracije čestica PM10 u zraku su rezultat pustinjskog pijeska koji je došao iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji. 

Zrak u Hrvatskoj je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, no koncentracija čestica u zraku blago pada. 

Stručnjaci iz Zavoda "Dr. Andrija Štampar" preporučuju građanima da izbjegavaju fizičke aktivnosti na otvorenome kako bi smanjili rizik od izlaganja onečišćenju. 

- Poseban oprez preporučuje se osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta. Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba - poručili su iz Zavoda. 

Najčitaniji članci