Obavijesti

News

Komentari 128

'Žrtva' Đure Glogoškog: Ujutro ministar, a popodne šatoraš

'Žrtva' Đure Glogoškog: Ujutro ministar, a popodne šatoraš

"Spreman sam ponovno se žrtvovati za braniteljsku populaciju", poručuje ovih dana Đuro Glogoški, vođa braniteljskog prosvjeda koji je postao peti, a možda i najizgledniji kandidat za novog ministra branitelja.

VIDEO

Kad se bolje pogleda, sve je zapravo vodilo tome.

"Spreman sam ponovno se žrtvovati za braniteljsku populaciju", poručio je jučer Đuro Glogoški, peti i čini se najizgledniji kandidat za ministra branitelja.

Petsto dana Glogoški je vodio braniteljski prosvjed, petsto dana se Glogoški u braniteljsko ime bavio politikom, petsto dana je Glogoški preko braniteljske grbače rušio ministra, Vladu i vlast. 

Pa je onda red da se tom Glogoškom napokon ispuni želja i postavi ga se za ministra branitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo ne znamo u čemu se točno sastoji to njegovo ponovljeno žrtvovanje?

Šatoraš i volonter

U napuštanju šatora i njegovih suboraca čiju će patnju na kiši i snijegu, na suncu i žegi, sada teška srca promatrati s prozora nebodera u Savskoj? I pritom sjetno uzdisati?

Ili u najavi da je spreman volontirati kao ministar, s obzirom da mu opća nesposobnost spriječava zapošljavanje?

Ako ga to brine, onda za to nema razloga: njegova invalidnina sa svim dodacima koje prima puno je veća od plaće koju bi dobivao kao ministar. 

Problem je samo što se ipak neće moći riješiti svoje nesposobnosti, kao što je to, recimo, pošlo za rukom Miji Crnoji, koji je dvadesetak dana prije imenovanja u Vladu otišao kod liječnika opće prakse i zatražio da mu se opća nesposobnost prevede na profesionalnu.

Što je bez problema učinjeno.

Što nije dozvoljeno Fredu...

A mali je problem i to što je Glogoški nedavno mahao papirima iz kojih je bilo vidljivo da je bivši ministar Predrag Matić također imao rješenje o općoj nesposobnosti. "Naputak HZZO-a je", grmio je tada Glogoški, "da tko ima opću nesposobnost za rad ne može biti zaposlen".

Nema veze, Glogoški će se žrtvovati.

Kaže da zbog opće nesposobnosti, neće primati plaću kao ministar, ali zato čvrsto vjeruje da unatoč toj općoj nesposobnosti može raditi kao ministar. Donositi odluke, potpisivati dokumente, brinuti o resoru, raditi po cijele dane...

Ivić Pašalić, najnoviji prijatelj premijera Tima Oreškovića, misli da je Glogoški spreman za taj posao. 

"Đuro Glogoški je neupitno 100% invalid", napisao je na svom Facebook profilu, "a radio je preko 500 dana puno više od normalnog radnog vremena u nenormalnim uvjetima. Dajmo njemu i mnogim drugim hrvatskim braniteljima priliku da rade i dokažu kako njihova uloga u izgradnji Hrvatske nije završila na ratištu".

Čemu onda opća nesposobnost, kad su oni svi zapravo sposobni za rad?

Ili se podrazumijeva da za dužnost ministra nikakva sposobnost zapravo nije ni potrebna?

Dovoljno je dokazati se "radom" u šatoru, "u nenormalnim uvjetima", puno više od "normalnog radnog vremena". Osim što Pašalić nema pojma koliko je to sati Glogoški zapravo proveo u šatoru, jer nekako sumnjamo da su tamo bilježili dolaske i odlaske, i osim što Đuru Glogoškog nitko nije tjerao da sjedi u šatoru. 

To je bio njegov hobi, a ne posao. 

No dobro, pustimo sad bizarnosti karakteristične za ovaj vladajući cirkus.

Đurin poučak

Ono što je doista presedan kod kandidature Đure Glogoškog za ministra branitelja jest činjenica da još nikada do sada u Hrvatskoj, a možda ni u civiliziranom svijetu, nije zabilježeno da osoba koja godinu dana vodi prosvjed protiv ministra branitelja, na koncu sam postaje ministar branitelja.

Istina, imali smo prije trinaest godina Darka Bešteka, 100-postotnog invalida koji je s nožnom protezom rušio SDP-ova ministra branitelja Ivicu Pančića, zatim u znak zahvalnosti dobio mjesto savjetnika ministrice Jadranke Kosor, a onda podnio ostavku nakon pravomoćne presude prema kojoj je Ministarstvu branitelja morao vratiti nešto više od sto tisuća kuna koje je nezakonito primao.

Ali Glogoški je puno veći kalibar prosvjednika.

On je rušio ministra kako bi sam zasjeo u njegovu fotelju. Nabijao tom ministru na nos isto ono što njega sada ne spriječava da preuzme ministarsku dužnost. Radio protiv jedne Vlade kako bi dobio nagradu od ove druge. 

I kao takav, trebao bi biti primjer za buduće prosvjednike.

Klemm plaća struju

Tko želi biti ministar, neka podigne šator. Pa i pred Ministarstvom branitelja, zašto ne? Ako je dovoljno uporan, ne gine mu ministarska fotelja.

Đuro Glogoški se ponovno žrtvuje za sve branitelje, pa i za Josipa Klemma kojega ostavlja da čuva stražu u šatoru. I da i dalje traži od Đure ministra da ispuni ono što je Đuro šatoraš godinu dana zahtijevao.

Sve dok Đuro ministar ne pošalje Klemmu šatorašu račun za struju.

U ovoj zemlji sve to je potpuno normalno. Ako Vladu može voditi premijer kojeg nitko nije birao, može i ministar branitelja biti osoba koja upravo sada vodi prosvjed pred Ministarstvom branitelja.

Pa ako propadne kao ministar, Đuro se uvijek ima gdje vratiti. Šator će ga i dalje čekati.

 Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a