Obavijesti

News

Komentari 10

Žrtve i heroji: Ivica Puljak bacio je još malo benzina na lomaču

Žrtve i heroji: Ivica Puljak bacio je još malo benzina na lomaču
1

Ivica Puljak iskoristio je sukob huligana i policije kako bi u kampanji za gradonačelnika Splita navijačko nasilje stavio u kontekst otpora HDZ-ovoj politici i "zarobljenim institucijama", prikazujući huligane kao pravednike.

VIDEO

I tako, započinje novo poglavlje sage o žrtvama i herojima.

Ivica Puljak iskoristio je priliku u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u Splitu povezati huliganske nerede i njihov napad na policiju s borbom protiv "nepravde, korupcije i kriminala na svim razinama".

Bivši gradonačelnik Splita priznao je jučer da se bori s "mnoštvom pomiješanih osjećaja", da bi u svojoj reakciji na nerede pomiješao politiku, policiju, nepravdu, huligansko nasilje... 

Puljak je spominjao "tugu zbog scena nasilja koje nemaju nikakvo opravdanje, niti da smijemo tražiti", pa zatim to opravdanje pronašao u "nagomilanom osjećaju nepravde prema većem dijelu našeg društva", u  "zarobljenim institucijama", u "političkim prevarantima iz stranke osuđene za korupciju". 

"Dio navijača pukne"

"Neki ljudi na takvo stanje reagiraju iseljavanjem, neki se bore, a evo dio navijača u jednom trenutku pukne i to napravi nasiljem koje je neopravdano i neprihvatljivo u bilo kojim okolnostima", poručuje Puljak.

Nakon što je upravo nabrojao sve okolnosti koje to nasilje čine prihvatljivim.

Ivica Puljak huligane je praktički prikazao žrtvama sustava, HDZ-a, institucija, policije, društvene nepravde, izvršne i zakonodavne vlasti, političkih prevaranata. Dok piše o huliganima, Puljak spominje grad koji se "ne boji boriti protiv nepravde, korupcije i kriminala".

Eto, kad se već govori o žrtvama, Ivica Puljak pao je kao žrtva političkog populizma.

Huligani, dakle, mogu ispasti i heroji. Koji su "puknuli" dok su se drugi iseljavali. A nema nikakve sumnje da će četrdesetak pritvorenih mladića dobiti herojski status kad se sutra vrate na tribinu. Tko zna, možda im Puljak priredi doček na Rivi. Ako glasaju za njega.

Slagalica razrušenog društva

Nažalost, komentar Ivice Puljka uklopio se u slagalicu razrušenog društva gdje na jednom huliganskom incidentu eksplodira u javnosti sva trulež, pokvarenost i licemjerje.

Huligani sada glume žrtve: Dinama i Zdravka Mamića, policije i vlasti, nogometnog saveza, HDZ-a, sustava...

Kao što policija preuzima ulogu žrtve nasilja, huliganizma, neki su sklonni reći čak i terorizma. Što je, priznat ćete, značajan obrat u odnosu na sve one informacije iz prethodnih godina, sve snimke i novinske izvještaje o policijskom nasilju nad migrantima, ilegalnoj push-back politici na granici, o brutalnom iživljavanju, bičevanju, pljačkanju ljudi.

Pred ovakvim imidžem koji si je policija sama kreirala čak i nogometni huligani mogu glumiti žrtve.

Hvataju policiju za vratove

Ali opet, zašto huligani ne bi "pravednički" jurišali na policiju, kad su odrastali i stasali uz snimke šatoraša koji su jurišali na Banske dvore, hvatali policajce za vratove, probijali kordone, prijetili oružjem i slušali tadašnjeg predsjednika HDZ-a kako novinarima izjavljuje onu slavnu: "Kakav zakon? Pa to su branitelji!".

Danas se huligansko nasilje stavlja u kontekst borbe protiv "nepravde, zarobljenih institucija i političkih prevaranata".

Osim toga, ti pritvoreni huligani, među kojima ima čak i maturanata, mogu se inspirirati huliganskim rječnikom predsjednika države i egzibicijama političke elite koja se nabacuje uvredama i maše "vrećicama s bijelim prahom", a ponekad čak - poput premijera Plenkovića - traži fizički obračun s oporbenim zastupnikom u Hrvatskom saboru.

Tamo nije bilo policije da ih zaustavi.

Kult zločina

A i ti huligani koje se sada optužuje zbog nasilja i nad čijim se postupcima javnost skandalizira, žive u društvu koje slavi zločine i zločince, opravdava nasilje, relativizira žrtve i osuđenike proglašava herojima. A koje onda čak i huligane proglašava herojima kad gase požare i raskrčuju ruševine. 

Nema sumnje da i u tim "navijačima", suočenima s atmosferom u društvu, nametnutim uzorima i sustavom vrijednosti, buja mnoštvo pomiješanih osjećaja, baš kao i u zdvojnom Ivici Puljku. Koji osuđuje nasilje, ali opravdava nasilnike, koji riječi "nepravda, nasilje i nemoć" želi zamijeniti riječima "pravda, jednakost i red", pa i u kontekstu krvavih obračuna na autocesti.

Mamić najveći huligan

Nasilnici uvijek pronalaze opravdanje za svoje postupke, kao što ih je pronalazila i policija u odnosu prema migrantima, kao što ih obiteljski nasilnici, kao što ih pronalazi politika u odnosu prema hrvatskim ratnim zločinima, prema silovateljima, nasilnicima, kao i prethodnih godina prema nogometnim huliganima.

Uostalom, nije li se jedan od najviših dužnosnika hrvatskog nogometa, šef najvećeg kluba, pa i gorljivi HDZ-ovac, ponašao kao huligan? I završio kao osuđeni bjegunac.

Zdravko Mamić šamarao je dužnosnike po tribinama i fizički prijetio novinarima. Onda navijao na skupovima HDZ-a.

Ukratko, navijači su žrtve huligana, klubovi su žrtve mafijaša, nogomet je žrtva politike, policija je žrtva huligana, migranti su žrtve policije, žrtve su predsjedniku manje vrijedne od zločinaca, kao što zločinci koji su iza sebe ostavljali nevine žrtve sada marširaju "za život".

Ivica Puljak imao je priliku promijeniti paradigmu. Nažalost, samo je ubacio još malo benzina na razbuktalu vatru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa