Obavijesti

News

Komentari 16

Župan Žinić: Ponosan sam na projekt obnove kuća nakon rata

Župan Žinić: Ponosan sam na projekt obnove kuća nakon rata

Ima oštećenih kuća, no većina nema oštećenja. I od mog oca je kuća oštećena. Je li župan Žinić odgovoran za potres? I ja živim u ovoj situaciji, ne živim u Zagrebu, rekao je župan

VIDEO

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je Sisak nakon strašnog potresa koji je pogodio to područje. S njim u pratnji bio je i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Butković je rekao kako je osiguran besplatan prolaz, HŽ je to omogućio i za one iz Sisačko-moslavačke županije i za one koji dolaze tamo. Hrvatske ceste su izašle na teren kako bi sanirale prometnu infrastrukturu. 

- Prvi izvještaj o oštećenju državnih cesta pokazuje da je šteta oko 70 milijuna kuna, a sanacija će hitno krenuti. Operativno smo sve prošli, to će odmah krenuti. Šteta na županijskim cestama je oko 20 milijuna kuna, preko Hrvatskih cesta ćemo osigurati taj iznos, zakon daje mogućnost hitnog ugovaranja. Dakle, riješeno je osiguranje sredstava i sanacija. Što se tiče lokalnih i nerazvrstanih općinskih cesta koje nisu u dosegu Hrvatskih cesta i ministarstva, tražimo od lokalne uprave da dostave kolike su štete, i tu ćemo pomoći, no sad još ne znamo stvarnu štetu - rekao je Butković za N1

POGLEDAJTE VIDEO: Snimka potresa u Petrinji 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

NOVA SNIMKA POTRESA U PETRINJI 29.12. 02:03

Postoje i drugi problemi s infrastrukturom, kao što je primjerice telekomunikacijska. 

- Moram pohvaliti teleoperatere koji su brzo ustabilili situaciju. Postoje mjesta koja nisu dovoljno pokrivena signalom, više ruralna i pogranična, teleoperatori su spremni i taj dio pojačati, učinit ćemo dodatna poboljšanja da bi signal bio bolji.”

- Oštećena je zgrada Željezničkog kolodvora, u ingerenciji je HŽ infrastrukture koja je pregledala cijelu prugu prema Sisku, tu ništa nije oštećeno. Tu je pet obitelji živjelo, oni su privremeno smješteni. To je zgrada zaštićeni spomenik kulture - rekao je Butković.

Župan Ivo Žinić je rekao da je ponosan na sudjelovanje u projektu obnove ratom oštećenih kuća tijekom devedesetih. 

'Ne osjećam se odgovornim za propuste tijekom ratne obnove'
'Ne osjećam se odgovornim za propuste tijekom ratne obnove'

- Obnova koja je trajala od 1995. do 2010. jedan je od najvećih projekata hrvatske države, 150.000 obiteljskih kuća je obnovljeno. Prema podacima statičara nijedna novoobnovljena obiteljska kuća nakon rata nije srušena. Ima oštećenja i smatram da su napravljene prema tadašnjim standardima. Ima oštećenih kuća, ali nijedna nije srušena, informacije da su se te kuće srušile, nije istina, obnovljene su po tadašnjim standardima - rekao je i dodao:

- Sustav obnove uključivao je na stotine stručnjaka, a samo ministarstvo je bilo koordinator, a provedbu, nadzor i ostalo sve su provodile hrvatske tvrtke. To je jedan od najboljih sustava. Kao glavni inženjer moja uloga je bila koordinativna, ponosan sam na to vrijeme, ovog trena oštećene kuće koje se nisu srušile, da su bile loše izgrađene, srušile bi se. Graditeljstvo je postupak, to nije dolazak na izlet, prati se gradnja. Obnova je izvedena sukladno svim regulativama koje su bile na snazi - rekao je. 

"Moj otac bio je građevinac i u obnovi im je govorio: Sve što ja kažem, vi napravite obrnuto"
"Moj otac bio je građevinac i u obnovi im je govorio: Sve što ja kažem, vi napravite obrnuto"

Na ponovljeno pitanje da su novinari svjedočili kućama, tada obnovljenima, u kojima se sad ne može živjeti, župan je rekao: 

- Ima oštećenih kuća, no većina nema oštećenja. I od mog oca je kuća oštećena. Je li župan Žinić odgovoran za potres? I ja živim u ovoj situaciji, ne živim u Zagrebu.

Komentirao je i priopćenje DORH-a koje je na svojim stranicama u ponedjeljak objavilo da će USKOK zatražiti provođenje kriminalističkog istraživanja o gradnji u sklopu obnove.

Milošević poslao poruku: 'Palite grijalice, nemojte štedjeti. Ne mislite o računima, riješit ćemo'
Milošević poslao poruku: 'Palite grijalice, nemojte štedjeti. Ne mislite o računima, riješit ćemo'

- Mislim da je to uranjeno. Po izjavama stručnjaka sinoć u razgovoru sam doznao da nijedna obnovljena kuća, nakon rata, nije srušena. Kuća ima oštećenja tako da se ne može koristiti, ali nije se srušila. Pozivam DORH da utvrdi ima li tu odgovornosti. Sva dokumentacija je u Državnom središnjem uredu za svaki objekt. Ponosan sam što sam sudjelovao u obnovi obiteljskih kuća.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!