Obavijesti

News

Komentari 9

Županijski sud nije potvrdio optužnicu za 'aferu štandovi'

Županijski sud nije potvrdio optužnicu za 'aferu štandovi'
3

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo je prijedlog obrane da se iz spisa izdvoje određeni iskazi svjedoka kao nezakoniti. Na ovu odluku branitelji se mogu žaliti

VIDEO

Optužnica u predmetu štandovi nije potvrđena. Naime, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbacilo je prijedlog obrane da se iz spisa izdvoje određeni iskazi svjedoka kao nezakoniti. Na ovu odluku branitelji se mogu žaliti Vrhovnom sudu te je do tog odluke suda odgođena sjednica Optužnog vijeća.

- Sud je odbio prijedlog obrane te je odgodio optužno vijeće do odluke Vrhovnog suda - kazao je Sven Mišković, zamjenik ravnatelja Uskoka.

- S obzirom da obrana nije mogla prisustvovati ispitivanju svjedoka mi smatramo da je to povreda prava na dobru obranu. Mi već dosta dugo forsiramo takav stav. Zasad nam te prijedloge odbijaju, ali u kaznenom pravu se stavovi mijenjaju, tako da će možda jedan dan to biti dobar argument na sudu u Strasbourgu s obzirom da taj sud to smatra povredom prava na pravično suđenje i dobru obranu. Na odluku Županijskog suda ćemo se žaliti - poručila je Bandićeva odvjetnica, Jadranka Sloković.

 

Prvu optužnicu protiv Bandića za tzv. aferu štandovi optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju prošle godine zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka, "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Vrhovni sud je zaključio da u činjeničnom opisu zlouporabe položaja i ovlasti za koje se Bandić i ostali terete "nije potrebno navoditi blanketne norme koje su eventualno prekršene, jer se ono može počiniti a da se pritom ne krše takve norme, već počinitelj koristi svoja ovlaštenja na protupravan način u materijalnom smislu, tj. u obavljanju službene radnje formalno ostaje u granicama ovlasti određenih za njegovu funkciju...".

Uskok Bandića u "aferi štandovi" tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.
Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica