Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
11 komentara

Zvizdić: 'Milanovićevi birači su i za promjenu odnosa s BiH...'

Zvizdić je upozorio da postoje teme koje predstavljaju probleme u odnosima između dvije zemlje poput izgradnje Pelješkog mosta, odlagališta nuklearnog otpada i statusa imovine tvrtki iz BiH u Hrvatskoj

Sarajevo: Sastanak SDA nakon što je odgođen sastanak s HDZ-om
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
11 komentara

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je krajnje vrijeme za poboljšanje odnosa njegove zemlje s Hrvatskom i da je to želja svih koji su glasali za Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, objavila je u subotu agencija Fena.

- Oni koji su glasali za Milanovića, glasali su upravo za promjenu odnosa prema Bosni i Hercegovini ili između Hrvatske i BiH", kazao je Zvizdić u intervjuu za ovu agenciju i dodao: "To je ono što očekujemo."

Sarajevo: Predsjedavajući Vijeća ministara na konferenciji za medije nakon neodržane sjednice | Autor: Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kakvi su bili dosadašnji odnosi? Po njegovu mišljenju, dosadašnji odnosi nisu bili na zadovoljavajućem stupnju.

- Govorim na razini predsjednika, dosadašnji odnosi nisu bili na zadovoljavajućem stupnju međusobnog uvažavanja, poštivanja suvereniteta i integriteta BiH, nego na čestom i bezrazložnom miješanju u unutarnja pitanja BiH i pokušaju jednoga neprirodnog patroniziranja nad svim procesima u regiji i u BiH - rekao je.

PIXSELL BOŽO LJUBIĆ: Milanović nastavlja podržavati BiH na euroatlantskom putu

Sadašnji čelnik bosanskohercegovačkog parlamenta koji je u prethodnih pet godina bio na čelu Vijeća ministara BiH istaknuo je da su njegova zemlja i Hrvatska važni partneri  povijesno orijentirani jedni na druge i pohvalio je konstruktivnu ulogu koju je u jačanju tih odnosa kao premijer imao Andrej Plenković.

Bio je  "uvijek pozitivno orijentiran" prema BiH, rekao je. Sarajevo se u njegov mandatu moglo uvijek osloniti na vladu u Zagrebu kao na nekoga tko znatno pomaže na putu euroatlantskih integracija. Kaže da ima tema o kojima treba razgovarati.

Zagreb: Novi hrvatski predsjednik, Zoran Milanović, održao govor | Autor: Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zvizdić je upozorio da unatoč toj činjenici i dalje postoje neke teme koje još predstavljaju probleme u odnosima između dvije zemlje poput izgradnje Pelješkog mosta, potencijalnog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i statusa imovine tvrtki iz BiH u Hrvatskoj. Te teme, sugerira Zvizdić, treba staviti na stol i o njima treba razgovarati na temelju činjenica i međunarodnog prava.

- Očekujem da Zoran Milanović sve to skupa vrati u institucionalne okvire, u okvire institucija sustava, da njegovi posjeti (BiH) budu na institucionalnoj razini, ne nikako na razini jednopartijskih ili etnički baziranih posjeta - kazao je Zvizdić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message