Obavijesti

Sport

Komentari 20

On je bog transfera: Igrači mu za poklon kupuju čak i otoke...

On je bog transfera: Igrači mu za poklon kupuju čak i otoke...
3

Ronaldo mu je za vjenčanje poklonio otok od 50 milijuna eura, igrači ga obožavaju, a konkurencija čupa kosu. Portugalac Jorge Mendes je kralj nogometnih transfera

VIDEO

Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Angel di Maria, Diego Costa, Falcao, Thiago Silva, Joao Moutinho, Pepe... Nema tog transfera u kojem Jorge Mendes (49) nije bio umiješan. I to ne samo igračkih, radio je i na prelasku Josea Mourinha u Chelsea, Inter i Real, kao i na Scolarijevom dolasku na Stamford Bridge.

Zovu ga "transfer bog". Nije ni čudo kad pogledate igrače koje zastupa njegova agencija GestiFute. Portugalac je na čelu agencije od 1996. godine, a smatraju ga najutjecajnijim menadžerom svijeta. 

Loš igrač, odličan menadžer

Mendes je počeo kao nogometaš, no u ranim 20-im odbili su ga mnogi portugalski klubovi. Jednostavno nije bio dovoljno dobar. Okrenuo se drugim poslovima. Radio je kao DJ, otvorio je kafić i noćni klub. No nije se dugo zadržao u toj branši.

Prvi veliki posao napravio je u transferu Huga Viane iz Sportinga u Newcastle za oko 12 milijuna eura. Nakon toga sve više igrača mu je prilazilo. Svi su htjeli da ih Mendes zastupa. 

Jedna od tajni njegove uspješnosti bila je stalna prisutnost u omladinskim školama gdje je pratio igrače i kasnije ih prodavao za golem novac kao u slučajevima Cristiana Ronalda i Ricarda Quaresme. 

Kume, evo ti otok

Jorge Mendes prepoznao je Ronaldov talent i dobro ga unovčio. Mendes se tijekom godina i transfera u kojima je sudjelovao sprijateljio s većinom svojih igrača, a posebno s Cristianom Ronaldom. 

Od njega je za vjenčani dar dobio otok u Grčkoj vrijedan 50 milijuna eura. Sitnica. Za Mendesa kažu da je svojim utjecajem dizao cijenu igračima za oko 40 posto...

I Mourinho je "njegov"

Mendes je 2004. godine sudjelovao u transferu Josea Mourinha. Da, ima posla i s trenerima, ne samo s igračima. Mourinho je iz Porta otišao u Chelsea, a za njim i Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Tiago i Maniche. 

Sve pod patronatom Jorgea Mendesa.

Nakon Chelseaja, Mendes je radio i na transferu Mourinha u Inter. Potom i u Real. Njegovo ime spominjalo se i u Scolarijevom dolasku na Stamford Bridge.

Ronaldo, Anderson, Nani, Pepe...

Sve te transfere nadgledao je i proveo Jorge Mendes. Tijekom 2014. godine Jorge Mendes imao je prste u četiri od sedam najvećih ljetnih transfera na kojima je zaradio oko 40 milijuna eura.

Rodriguez je iz Monaca otišao u Real, Di Maria iz Reala u Manchester, Diego Costa iz Atletica u Chelsea, a Mangala iz Porta u Manchester City. Sve to sredio je Mendes.

Navodno je imao prste i u De Geinom pokušaju transfera iz Manchester Uniteda u Real, kao i u transferu najskupljeg tinejdžera svijeta Anthonyja Martiala iz Monaca u United za 60 milijuna eura.

'Ja sam normalan čovjek'

U jednom od rijetkih istupa u javnosti Jorge Mendes pokušao je objasniti da radi posao kao i svi drugi.

- Ljudi imaju predrasude prema menadžerima. Ja sam normalan čovjek. Radim svaki dan, ambiciozan sam i pošten. Smatram da radim dobre stvari - rekao je Mendes.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu bili u sastavu zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu, a prvi od 12.027 gledatelja Poljud su počeli napuštati u 80. minuti