Obavijesti

Sport

Komentari 138

Sepp Blatter podnio ostavku: Odlazim jer previše volim Fifu

Sepp Blatter podnio ostavku: Odlazim jer previše volim Fifu
12

Sepp Blatter podnio je ostavku na mjesto predsjednika Fife! Objavio je to Sepp na izvanrednoj konferenciji. Ostat će predsjednik do novih izvanrednih izbora u Fifi...

VIDEO

Samo četiri dana nakon što je osvojio peti predsjednički mandat, Sepp Blatter (79) na izvanrednoj konferenciji na novinare objavio je da se povlači s mjesta prvog čovjeka Fife i pozvao izvršni odbor da što prije sazove nove izvanredne izbore.

- Duboko sam promislio o svemu u zadnjih 40 godina koliko sam u nogometu. Poštujem Fifu i volim je više od svega i samo joj želim najbolje. Odlučio sam se povući u najboljem interesu Fife kojoj su potrebne reforme i restrukturiranje. Novi izbori za predsjednika trebali bi se održati što je prije moguće - rekao je Sepp Blatter.

- Cijeli život radio sam za dobrobit nogometa i smatram da sam odlučio ispravno. Dobio sam novi mandat, ali osjećam kao da nisam dobio mandat cijelog svijeta, navijača, igrača, klubova i svih koji žive, dišu i vole nogomet kao mi u Fifi. Zato sam odlučio otići - dodao je Blatter, koji je povukao u jeku afere i uhićenja koji su uzdrmali vrhušku Fife uoči predsjedničkih izbora na kojima je slavio peti put u nizu.

- Nema smisla čekati sljedeću konferenciju u svibnju 2016. u Mexico Cityju. Pozvat ću izvršni odbor da što prije sazove izvanrednu skupštinu. Do tada ću ostati na na ovoj funkciji i usredotočiti se na temeljite reforme koje su nužne za Fifu - dodao je Blatter.

- Ono što je najvažnije, kad sve ovo završi, nogomet će pobijediti - završio je Blatter.

REUTERS/PIXSELL

Konferencija u Zürichu kasnila je 5 minuta, pa 30, da bi na kraju počela s 45 minuta zakašnjenja. Nešto se "kuhalo", bilo je to jasno novinarima koji su stigli u dvoranu. Uoči početka "presice" rekli su im da neće biti pitanja i da će Sepp Blatter dati izjavu. 

Podsjećamo, Blatter je osvojio peti mandat nakon što je jordanski princ Ali bin Hussein povukao kandidaturu za predsjednika Fife uoči drugog kruga glasovanja. Sepp je u prvom krugu osvojio 60 glasova više.

Blatter će biti predsjednik još najmanje do prosinca

Tako je i bilo, a nakon najave o ostavci, riječ je preuzeo Domenico Scala, koji je bio glavni čovjek u Fifi oko predsjedničkih izbora. Pozdravio je potez Blattera i najavio nove izvanredne izbore za predsjednika.

Ovo je sjajan primjer odgovornog ponašanja u interesu Fife i nogometa. Radit ćemo na novim reformama i pripremiti sve za nove izbore. Predsjednik je pozvao na izvanredni kongres i nove predsjedničke izbore - rekao je Scala.

- Sljedeća Fifina konferencija je svibnju 2016. godine. Ali nema smisla čekati tako dugo, rekao je to i Blatter. Izbori će biti u razdoblju od prosinca ove godine pa do ožujka 2016. Predsjednik je o ovoj odluci prethodno obavijestio sve članove izvršnog odbora i vrijeme je da krenemo naprijed - dodao je Scala.

Odlazi nakon afere i kriminala koji potresaju Fifu

Samo dva dana uoči izbora na kojima je Sepp Blatter osvojio peti mandat, švicarska policija u suradnji s američkim vlastima uhitila je čelne ljude Fife u hotelu u Zürichu, uključujući potpredsjednika Jeffreya Webba. Ukupno 14 ljudi sumnjiče američke vlasti za korupciju, mito i pronevjeru novca u Fifi u zadnjih 25 godina.

Američki tužitelji sumnjiče i glavnog tajnika Fife Jeromea Valckea, desnu ruku Seppa Blattera, da je uplatio 10 milijuna dolara preko banke koja je u središtu istrage američkih vlasti i to na račun Jacka Warnera, bivšeg potpredsjednika Fife koji je među 14 uhićenih u tajnoj akciji policije. Valcke je demantirao ove navode.

Čitatelji 24sata za ostavku Blattera

Nakon uhićenja u Fifi pitali smo Vas treba li Sepp Blatter podnijeti ostavku. Vas 92 posto smatralo je da treba.

24SATA
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše