Obavijesti

O Japancima iz studija koje se čuvaju u Arhivu SAD-a!

O Japancima iz studija koje se čuvaju u Arhivu SAD-a!
1

Većina informacija o Japancima u Drugom svjetskom ratu dolazi iz Nacionalnog arhiva SAD-a u kojemu se čuva niz studija o japanskoj vojsci.

Treći ovogodišnji posebni broj VP-a pravi je pionirski pothvat. 

Japanske oružane snage u Drugom svjetskom ratu, i općenito Japanske oružane snage carskog Japana, za hrvatske su čitatelje prava enigma, tema koje se nitko u Hrvatskoj nije primio. Iako su i prethodna dva posebna broja, o Crvenoj armiji i američkoj vojsci, bila nešto novo, prvi put na hrvatskom jeziku na jednom mjestu sve najvažnije o njima, ovaj treći broj prava je ekskluziva. Tko se ikada u Hrvatskoj ozbiljnije primio istraživanja japanske vojske? Tko je ikada nešto suvislo napisao? Jeste li imali prilike igdje išta nešto opširnije o ovome pročitati na hrvatskom jeziku? Odgovori su sigurno svi redom negativni.

Sigurno da ovaj posebni broj nije obradio sve, sigurno je da ima tu još puno, puno materijala, da je ovo samo početak. Ali bitno je početi. Bitno je hrvatskom čitateljstvu na vlastitom jeziku približiti mnoge teme o kojima su mogli čitati samo preko interneta na drugim jezicima ili u stranoj literaturi.

Kao i prethodna dva broja, i ovaj se broj tek neznatno bavi počecima suvremene japanske vojske. Rusko-japanski rat ili Prvi kinesko-japanski rat dovoljne su teme da se o svakoj od njih napravi jedan poseban broj. Ili japansko sudjelovanje u Prvom svjetskom ratu. No i ovdje je naglasak na ulozi japanske vojske u Drugom svjetskom ratu. I što je najvažnije, materijal se ne temelji na prepisivanju iz već objavljene strane literature. Većina informacija o Japancima u Drugom svjetskom ratu dolazi iz Nacionalnog arhiva SAD-a u kojemu se čuva niz studija o japanskoj vojsci u Drugom svjetskom ratu koje su nastale neposredno nakon njega. U tim su studijama itekako detaljno obrađeni svi aspekti japanske vojske, a sada najvažnije dijelove iz njih možete saznati u ovom posebnom broju.

Nadam se da smo ovim posebnim brojevima ostvarili vaša očekivanja, iako se uvijek može bolje. Zato su nam važne i vaše reakcije. Vidimo se i čitamo opet u studenome, kada izlazi četvrti posebni broj VP-a ove godine, o njemačkom Wehrmachtu!

U prodaji je treće od četiri posebna izdanja iz kolekcije 2. svjetski rat na čak 132 stranice za samo 29,90 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je
Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati