Obavijesti

Okrugli stol: Kako razbiti stereotipe o ženama u biznisu

Okrugli stol: Kako razbiti stereotipe o ženama u biznisu
1

Iako su obrazovanije, u poduzetništvu ih je manje od muškaraca. Unatoč tome što financijski podaci pokazuju da su njihove tvrtke produktivnije i stvaraju veći profit.

Iako su obrazovanije, u poduzetništvu ih je manje od muškaraca. Unatoč tome što financijski podaci pokazuju da su njihove tvrtke produktivnije i stvaraju više vrijednosti, u poduzetništvu su često neravnopravne muškarcima.

U Hrvatskoj je sve više žena u poduzetničkim vodama, no još uvijek se susreću sa stereotipima koji ih usporavaju u karijeri pa je i njihov put do uspjeha ponekad teži nego ga prolaze muški kolege. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene poduzetnice, posebice na tržištima u razvoju, u značajno većem broju osnivaju poduzeća iz nužde nego zato što imaju obećavajuću poslovnu ideju. Osim toga, takva su poduzeća najčešće u sektoru pružanja usluga i javnom sektoru koji su manje kapitalno intenzivni.

Izazova među ženama u svijetu biznisa još uvijek je puno, važnost diskusije o njima prepoznao je i Poslovni dnevnik. Tako će u petak, 21. ožujka, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Večernjim listom i partnerima, za okruglim stolom okupiti Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta te predstavnice financijskih institucija, savjetodavnih agencija, proizvođača i medija. Među njima su Maja Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavaca, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Andreja Turčin iz Privredne banke Zagreb, Darija Ivandić-Vidović iz Croatia osiguranja, Andreja Švigir iz Altius savjetovanja, Ljiljana Brenčić-Makar iz tvornice čarapa Makar, Marina Šunjerga iz Večernjeg lista te Božica Babić iz Poslovnog dnevnika.

Sudionice, mahom uspješne poslovne žene, raspravljat će o uspjehu u muškom svijetu, nišama u kojima žene poduzetnice lakše uspijevaju, pristupu upravljanja tvrtkom, slabostima i snazi ženskog poduzetništva te načinima na koji ga se potiče u Hrvatskoj i Europi.Kako je bilo na prošlom okruglom stolu 'Žene poduzetnice' u organizaciji Poslovnog dnevnika pogledajte ovde.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Kako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca
PETAK ČETRNAESTI

Kako je Marija Selak Raspudić tresnula po stolu gomilom besposlenog briselskog novca

U odnosu na taj sitan ženski (i muški) svijet, kojemu je hajka temeljni oblik borbe za bolji svijet, Marija Selak Raspudić je ispala velika faca. Koliko god mi o tome šutjeli
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...