Obavijesti

Okusite Žumberak u stvarnom i prenesenom značenju

Okusite Žumberak u stvarnom i prenesenom značenju
5

Jedan dan je premalo da ga otkrijete. Ipak, dovoljan je da upoznate njegovu tisućljetnu povijest, skladne krajolike i sela u kojima je vrijeme stalo.

„Čula sam da je tamo krasna priroda... Da, da, vidio sam na televiziji, to bi bilo zanimljivo posjetiti...“ česta su razmišljanja kada spomenemo Park prirode „Žumberak – Samoborsko gorje“. No iako od zapadne periferije Zagreba, ujedno i čvorišta autocesti sa zapada, istoka i juga, do njega ne treba više od pola sata vožnje ovaj je prostor ostao „ispod radara“ širem krugu posjetitelja. Nije niti čudno kada mu je kroz povijest jedina konstanta bila položaj na periferiji i granici.

Gorskom masivu Žumberačkog i Samoborskog gorja smještenom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske prve obronke na istoku „čuvaju“ zidine samoborskog i okićkog Starog grada a na zapadu obližnji ozaljski Stari grad. Na slovenskoj strani ga uokviruje dolina Krke a s hrvatske nisko Pokuplje.

Zadnji je puta ovaj prostor imao veći značaj u šesnaestom stoljeću kada ga je kralj Ferdinand odlučio naseliti Uskocima kako bi se spriječili turski prodori u Kranjsku. Tada je bio poznat kao Uskokengebrge - Uskočke planine. Oni su imali obvezu na kraljev poziv poći u vojsku o svom trošku a za uzvrat su bili na dvadeset godina oslobođeni od bilo kakvog poreza, daća, desetine i rabote. Prestankom turske opasnosti polako su i privilegije „kopnile“ te se stanovništvo počelo raseljavati u nizinska područja.

Izgubivši strateški značaj, ovaj je prostor ponovo postao periferija koju su zaobišli putevi, industrija i napredak. Samo u posljednjih stotinu godina mu se gotovo pet puta smanjio broj žitelja stvorivši ovdje jedno od najrjeđe naseljenih područja Hrvatske. No posljedica toga je i priroda koju nije imalo što ugroziti te očuvani tradicionalni krajobraz u kojem se izmjenjuju šumske površine te u njih skladno uklopljena djela ruku ljudskih. Upravo taj mozaik očuvanog tradicionalnog krajobraza kojeg je zaobišla „betonizacija“ uz veliko bogatstvo flore i faune, geološke osobitosti te vrijedne arheološke nalaze doveli su prije četrnaest godina do proglašenja ovog prostora (333 km2) zaštićenom prirodnom vrijednošću. 

Danas kada najviše vremena provodimo držeći u ruci računalni miš, mobitel ili daljinski upravljač riječi izoliran, osamljen, neotkriven, zaboravljen kao opis nekog kraja mijenjaju „predznak“. Naravno, i dalje imaju negativan predznak za ljude koji ondje žive ali za izletnike ove riječi su plus - nagovještavaju rekreaciju, čistu prirodu i avanturu. To je za sada i najveći „kapital“ za optimističniju budućnost ovog kraja. Žumberački vikar Mile Vranešić je taj potencijal dobro opisao rekavši da vidi Žumberak kao „rezidencijalnu četvrt grada Zagreba za 21. stoljeće“.

Odvojite stoga jedan dan i upoznajte ovaj uspavani gorski masiv. Slijedeći redci neka vam budu preporuka kako u jedan dan „ukomponirati“ dovoljno sadržaja da bi na kraju dana znali da ste „okusili“ Žumberak, i to u stvarnom i prenesenom značenju, - te da želite još.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?
EVO KAKO SU OSTALI PROŠLI

Najmanje bodova: Znate li koja naša pjesma je ostvarila najgori plasman dosad na Eurosongu?

Hrvatski predstavnici na Eurosongu nisu postigli velike uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Posljednji veliki uspjeh za Hrvatsku bio je 1999. godine. Velika su očekivanja od ovogodišnjeg predstavnika Baby Lasagne...

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'
Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo