Obavijesti

Osiguranje imovine: Trošak koji se u EU smatra ulaganjem

Osiguranje imovine: Trošak koji se u EU smatra ulaganjem
5

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju potaknuo je mnoge da uspoređuju cijene, mogućnosti i navike s "one strane" schengenske granice.


Ulazak Hrvatske u Europsku uniju potaknuo je mnoge da uspoređuju cijene, mogućnosti i navike s "one strane" schengenske granice. Zato smo mi pogledali u segment osiguranja imovine, koje je i u Hrvatskoj sve popularnije.

Dok s jumbo plakata iskaču što manji iznos za novi televizor, kompjutor ili veš mašinu na naše kreditne kartice dolazi sve veći broj rata. Međutim, što ako grom udari baš nakon isteka garancije na novi televizor, rate za otplatu još uvijek stižu? Kako Murpyjev zakon zna biti još puno okrutniji, pogotovo kada je riječ o vodovodnim cijevima ili provalnicima, uništeni televizor ne izgleda kao toliko loš scenarij. 

Kako to rade Europljani

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, nađe se u tom trenutku punica, susjed ili neki treći "general poslije bitke" te objašnjavaju kako bi sve bilo lakše da ste osigurali stan ili kuću

Očito su takvi savjetnici postali češći i diljem Europe jer je segment osiguranja imovine jedan od dijelova posla osiguranja koji raste iz godine u godinu. Tako su Europljani u 2011. godini uplatili više od 86 milijardi eura premija, ali su i dobili više od 55 milijardi eura nakon podnošenja odštetnih zahtjeva. Kako osiguranje imovine u Europi čini 20 posto tržišta neživotnog osiguranja, ne čudi sve veći interes osiguravatelja za kvalitetnijim policama i boljom uslugom. 

Osiguravatelji najviše pamte zimsku oluju Xynthiju, koja je krajem veljače 2010. poharala zapadnu obalu Francuske, kao i Njemačku. Iste godine velike poplave su u rujnu poharale Europu, uključujući i Hrvatsku, a osim interesa građana za police osiguranja imovine rasli su i iznosi premija te ponegdje isključivanje osiguranje od poplave koje su postale sve učestalije.

Puno teksta, malo pravih informacija

Kako vam se ne bi dogodilo slično, a ujedno, kako bi bili više "europskiji" i u segmentu osiguranja istražili smo kako osigurati svoju imovinu. Puko pretraživanje interneta odvelo nas je na web stranice brojnih osiguravajućih kuća u Hrvatskoj, na kojoj svaka ističe pogodnosti i razloge zašto trebate osiguranje od imovine.

Najviše nam je pomogao kompare.hr, portal za usporedbu različitih usluga, gdje smo u nekoliko klikova dobili pregled stanja i mogli se odlučiti za nekog od osiguravatelja. Ugodno nas je iznenadila mogućnost lagane usporedbe samo određenih osiguravatelja jer cijene polica za stan od 55 metara kvadratnih se kreću od 215 kuna do preko 1000 kuna i nije se jednostavno za odlučiti.

"Naš tim svakodnevno prati događanja na tržištu osiguranja te provjerava cijene polica. Na taj način omogućavamo posjetiteljima portala kompare.hr da ne moraju posjećivati stranice brojnih osiguravatelja već da na jednom mjestu dobiju sve informacije koje im trebaju. Odličan je osjećaj kada dobijemo e-mail zahvale jer smo pomogli nekome odlučiti se za određenu policu osiguranja imovine i na taj način vjerojatno maknuli velike brige u slučaju nezgode ili vremenske nepogode", kaže Nikša Tomulić osnivač portala kompare.hr, prvog hrvatskog portala za usporedbu usluga.

Pri odabiru svakako trebate paziti na točan popis svih uključenih elemenata, s naglaskom na uključenost osiguranja vrijednosti stvari, a ne samo građevinskog dijela. 

Iako je Hrvatska još uvijek značajno povoljnija od europskog prosjeka (554 eura) po prosječnom godišnjem iznosu premije osiguranja imovine, bit će zanimljivo vidjeti kako će ulazak u EU utjecati na te iznose. Npr. susjedi Slovenci, plaćaju i duplo veće iznose za stanove i kuće iste kvadrature, dok cijene u Luksemburgu, Švicarskoj ili Norveškoj prelaze i 1000 eura. 

Zbog toga bismo preporučili da na kompare.hr pogledate mogućnosti koje vam se pružaju i odlučite se za osiguranje imovine. Jer ako baš vaša posuda s cvijećem odluči pasti zbog jakog vjetra s balkona na susjedov automobil, barem ćete biti malo mirniji.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer