Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Finalistice su dokazale kako se sve može - ako to zaista želite

Finalistice su dokazale kako se sve može - ako to zaista želite
2

Donosimo vam razgovor s Vedranom Likan, jednom od predavačica na projektu "Od nezaposlene do zaposlene" i stručnjakinjom za pitanja "Leadershipa"

VIDEO

Nemamo često priliku razgovarati sa sugovornikom koji na ovaj način objedinjuje tako veliki broj raznih interesa i tema, no Vedrana je jedna od takvih sugovornika. Direktorica Colliers International-a za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, predsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, prva Potpredsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, predsjednica Udruge za promicanje pozitivnih promjena u društvu, inicijatorica projekta „21 put prema uspjehu“ i organizatorica konferencije „LeaderSHE“. Mnogi bi bili zadovoljni da takav popis imaju na kraju svoje karijere, no, u ovom slučaju, radi se o mladoj stručnjakinji, čime cijela stvar postaje još zanimljivija. 

Vedrana Likan ujedno je i jedna od predavačica (i predavača) u projektu "Od nezaposlene do zaposlene". Što je naučila finalistice projekta te što je ona naučila od njih - saznajte u nastavku.    

Jednom prilikom napomenuli ste kako se često motivirate rečenicom: "Uspoređuj se uvijek samo s boljima, poštuj njihov uspjeh i uči od njih". Kako to staviti u kontekst za naše čitatelje - u mnoštvu pristupa i pogleda na način na koji treba voditi posao - gdje krenuti? 

Jasno je da živimo u vrijeme kapitalizma i da je novac energija koja pokreće svijet. No to ne znači da uz nju nema mjesta za razvoj i ostvarivanje temeljnih ljudskih vrijednosti. Upravo suprotno. Upozorenje koje bi svi trebali iščitati iz katastrofa koje se događaju, ne samo na gospodarskom, već i na društvenom i političkom planu, jest činjenica da pojmovi poput „održivi razvoj“ ili „holistički pristup“ ili „integrirana znanja“ ili „gospodarski odgovorno poslovanje“ imaju značenje, ali je činjenica da ih samo nekolicina poznaje, a još manje provodi u djelo. 

Današnja stvarnost dokazuje da postoji nebrojeno mnogo krivih motiva i neodgovornih postupaka, koji su među ostalim i doveli do globalne gospodarske krize. Kako povijest ne možemo mijenjati, možemo globalni pad na svim razinama iskoristiti da osvijestimo, ali i okarakteriziramo negativnima postupke poput pohlepe, taštine i  neodgovornosti u poslovanju. Osobno, biram vjerovati da će iz gospodarske krize, ili bolje rečeno – iz novog poretka u kojem smo se našli - društvo shvatiti da je prvi i osnovni preduvjet zdravog i održivog napretka - odgovornosti. A pod kapu tog pojma smještam savjest i dobrohotnost. 

Organizacija vremena

Važnost organizacije vremena - ključ uspjeha u svakom poslu? 

S obzirom na količinu odgovornosti i poslova, bilo da ste direktor, poduzetnik, obrtnik ili umjetnik, svatko danas radi puno više za puno manje novaca nego prije nekoliko godina. I osobna ravnoteža, te mogućnost imati vremena za sebe i sebi bliske, time postaje još vrjednije i važnije. Uspjeh je danas pitanje osobne ravnoteže, a ona u današnjem okruženju i bez obzira na posao koji radite, proizlazi iz dobre organizacije vremena. Ako je osoba nezadovoljna omjerom i kvalitetom privatnog života i života posvećenom poslu, nije velika mudrost – to je pitanje postavljanja ili redefiniranja prioriteta. Uz visoku funkciju u Colliers-u, funkcije u organizacijama koje vodim i koje istinski traže predanost i vrijeme, uz uvijek nove projekte koje pokrećem i vodim, te sudjelovanje u različitim programima, konferencijama, žirijima. Sama za sebe često kažem – ja nemam vremena, ali ako mi je nešto vrijedno i važno – stvorit ću ga. Ipak – sve u životu – privatnom ili poslovnom – stvar je vlastitog izbora i dobre organizacije. 

Žene u Hrvatskom poduzetništvu - kako komentirate njihovu ulogu danas?

Mislim da je, možda danas i više nego u „zlatnim vremenima“ muškarcima i ženama jednako teško pokrenuti vlastiti biznis ili biti na čelu kompanije. Danas, doduše, više nego ikada je za oboje potrebno još veće samopouzdanje, lišenost straha od poraza i spremnost na donošenje teških odluke, a ponajviše spremnost na rizik

U današnje vrijeme, da li zbog egzistencijalnih razloga ili zbog evolucijskih predispozicija, žene su spremnije preuzeti odgovornost za svoj poslovni probitak. Zato danas i vidimo sve veći broj žena koje, uslijed gubitka posla, posežu za pokretanjem vlastitih poslova i realizaciju poduzetničkih pothvata. Povijesna je činjenica da su se suvremene žene društveno pozicionirale te su, za razliku unazad 10 i više godina, ambicioznije i samopouzdanije te samim time i uspješnije u afirmaciji vlastitih poslovnih ideja i zauzimanju čelnih pozicija.

Budući da se u svojem profesionalnom djelovanju često dotičete teme "Leadershipa" – na što biste saželi najvažnije karakteristike pravog lidera odnosno liderice?

Lideri prvenstveno prepoznaju vještine članova svojeg tima, pomažu im da razviju svoje talente i inspiriraju ih za postizanje rezultata. Lideri su svjesni da je ključ njihova uspjeha u ljudima koje predvode. Karakteriziraju ih inovativnost i kreativnost, mogućnost da nadahnu okruženje u kojem se nalaze.  Lideri su sami po sebi skloni promjenama, preispituju već definirane forme i pronalaze nova rješenja. I smatraju se uspješnima dok god osjećaju strast za onime što rade, dok imaju opipljive rezultate i dok god vide smisao u “velikoj slici” onog čime se bave. 

Za kraj ovog razgovora - što poručiti ženama koje prate projekt "Od nezaposlene do zaposlene"?   

Divim se ženama koje odlučuju, uz sve životne prepreke i promjene, primiti vlastiti život za uzde i dati mu novi smjer. Upravo to karakterizira naših pet divnih žena, koje, iako tek na pragu svoje nove karijere, smatram iznimno hrabrima i uspješnima. A najbolje ih tek čeka. One su na najbolji način dokazale da je svaki neuspjeh prilika za napredak. Zato i moja poruka svim ženama, ali ne i samo ženama, koje prate ovaj projekt je - odbacite li mogućnost da iz neuspjeha nešto naučite, očvrsnete, steknete hrabrost i samopouzdanje, odbacujete svoju budućnost. 

Žene koje sudjeluju u ovom projektu svoju su budućnost, uz sve prepreke i predrasude s kojima su se susretale, primile u svoje ruke. Neka vam one budu uzor jer su živi dokaz da za sve postoji način i sve je moguće – samo ako to istinski želite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest