Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Dobro razmislite prije nego što odlučite preporučiti prijatelja

Dobro razmislite prije nego što odlučite preporučiti prijatelja
1

Prije nego što se odlučite preporučiti njegovi životopis, procijenite što znate o tom čovjeku i kako se on ponaša na radnom mjestu jer i vlastiti ugled stavljate na kocku

VIDEO

Preporučanje prijatelja za posao može izgledati kao mala usluga u današnje vrijeme kad je do posla gotovo nemoguće doći, ali važno je dobro promisliti prije nego što to uistinu napravite, piše CareerBuilder. Većinu svojih prijatelja ljudi znaju uglavnom iz socijalne perspektive i svjedočenje za nekoga bez da se zna kako oni zapravo rade, se može obiti o glavu i utjecati na kredibilitet na poslu. Prije nego odlučite o tome hoćete li preporučiti svog prijatelja, treba razmisliti o nekoliko stvari, a svakako najvažnije je koliko dobro ga poznajete. 

Preporučanje nekoga koga ste sreli tek nekoliko puta ili niste bili u kontaktu godinama može biti rizično. Prije nego što se odlučite preporučiti njegovi životopis, procijenite što znate o tom čovjeku i kako se on ponaša na radnom mjestu.

Njegova povijest zapošljavanja

Čak i ako nikada niste radili sa svojim prijateljem, dobro bi bilo da znate njegovu povijest zapošljavanja prije nego što date preporuku. 

- Razmislite o tome objektivno prije nego što donesete odluku. Ne preporučajte prijatelja ako znate da se nigdje nije iskazao - kaže Ann Dunkin, menadžerica u Attorney Resource, tvrtki koja obrađuje pitanja ljudskih resursa.

Ako vaš prijatelj dobije negativnu reputaciju na poslu, to vas može staviti u neugodan položaj.

Bez imena je možda bolje

Želite li samo ležerno predložiti prijatelja u kontaktu sa sadašnjim ili bivšim šefom, to bi moglo završiti tako da vas ta kompanija traži formalne preporuke. 

- Zapitajte se hoćete li biti spremni poslodavcima dati preporuke za prijatelja ako vas oni odluče nazvati. Lako se poistovjetiti s ovima koji traže posao, a formalno jamčenje za njih je puno teža odluka - kaže Dunkin.

Ako niste za to, razmislite o tome da date samo svoj e-mail ili broj telefona, ali tražite od prijatelja da ne spominje vaše ime.

Na kocki je vaš vlastiti ugled

Ponekad je i mnogo drugi osobnih razloga zašto ne želite da vaše ime bude spomenuto. Vlastiti ugled u kompaniji ili kod bivšeg šefa može utjecati na kako se vaš prijedlog percipira.

- Možda vaš prijatelj ne zna da niste u dobrim odnosima sa šefom ili da je vaš rad samo prosjek - kaže Chris Posti, predsjednik firme Posti & Associates, koja zbrinjava tehnološki višak.

Predvidite što preporuka donosi

Prije nego što date preporuku, mislite unaprijed kakav će biti vaš radni odnos sa prijateljem. Na primjer, ako vaš prijatelj počinje raditi za vašu trenutnu tvrtku, važno je da se ugodno osjeća u novom okruženju. Ako je pak vaš prijatelj tračer, bolje da ga držite podalje od šefa.

Najvažnije je da prije preporuke prođete kroz njegov životopis i pažljivo razmislite o tome kako bi to moglo utjecati na vašu karijeru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu