Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 5

Hrabre i samouvjerene: Spremne smo pokrenuti posao

Hrabre i samouvjerene: Spremne smo pokrenuti posao
1

Upoznajte pet odabranih finalistica natječaja! One su hrabre, sigurne i samouvjerene žene, a sve ih veže i ključna zajednička želja - pokrenuti vlastiti posao!

VIDEO

Na prvom susretu s članovima žirija, odabranih pet finalistica doista je pokazalo kako su s pravom odabrane upravo one koje imaju volju i želju pokrenuti svoj vlastiti posao.

''Sigurnost i spremnost na učenje odlike su naših finalistica'', izjavila je Martina Kvarantan dodajući kako je to upravo ono što ih može još dalje pogurati u poslovnome svijetu. U neformalnom i opuštenom druženju, finalistice su pred članovima žirija te Sandrom Bedeniković, savjetnicom u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, izložile svoje poslovne ideje i buduće planove. Iako su  neke od njih do svoje poslovne ideje došle sasvim slučajno, dok su neke to godinama pomno planirale, odabrane finalistice itekako imaju važne zajedničke karakteristike – entuzijazam i energiju koje će ih voditi do ispunjenja cilja! 

Na ideju došla sasvim slučajno

''Na ideju o dizajnu i izradi unikatne opreme za dječju sobu, došla sam sasvim slučajno, na kavi s mamama uoči radionice u vrtiću čija je tema bila izrada čizmice za Svetog Nikolu. Kad su vidjele čizmicu koju sam izradila, pitale su ''pa di si bila kad sam uređivala sobu za klinca'' i tako je krenulo'', počela je svoju priču Maja Stažnik

Majka malog djeteta svoj poslovni pothvat planira usredotočiti na izradu kompletne opreme za dječje krevetiće, kutije za kozmetiku, lampe, zavjese i slično. ''Kad razmišljam iz svoje perspektive u ovoj krizi, jedino čega se nisam odrekla su stvari koje su potrebne mom 2.5 godišnjem djetetu'', dodala je uz smijeh. 

Kreativne ideje treba unovčiti

Vedra, optimistična te također naklonjena kreativnoj proizvodnji je i Dubravka Uroić koja je još kao dizajnerica, crtajući svoje skice i tražeći inspiracije, počela razvijati ideju o tome kako oplemeniti ponudu umjetničkih suvenira, a da oni ujedno imaju svoju osobnost i prepoznatljivost. 

''Cilj mi je da moji umjetnički suveniri, unikatni nakit inspiriran hrvatskom kulturnom baštinom, modni dodaci i pribor, budu konkurentni, ali obavezno prepoznatljivi s umjetničkom komponentom'', rekla je te dodala kako će kvalitetnim PR-om, internet prodajom, ulascima u turističke zajednice i galerije ova ideja biti temelj za kvalitetan početak jedne priče gdje će njezini proizvodi govoriti o onome tko ih izrađuje, ali i o onome tko ih noseći oživljava. 

''Kupus ideja'': kako ih realizirati sve odjednom

U ''kreativnom kaosu'' našla se i Andrea Guttmann koja svoju viziju samozapošljavanja vidi u nekoliko djelatnosti, a koje rado naziva ''kupusom ideja'' koje su proizašle iz njezinog dosadašnjeg radnog iskustva. 

''Kako sam radila u prodaji medicinskih proizvoda te s farmaceutima, odlučila sam se za distribuciju proizvoda namijenjenih isključivo za dijabetes pošto mi je sestra pedijatar endokrinolog. Radeći također u logistici i otpremništvu, ideja mi je to povezati te lakše distribuirati proizvode i usluge nuditi kupcima i drugima'', rekla je te dodala kako bi, budući da je po struci pravnica, registrirala i konzalting nudeći određene savjete.

Ne želim raditi izvan svoje struke!

Najmlađa finalistica Željka Kolak žiri je oduševila svojom odlučnošću da ne popušta potražnji na tržištu, već da ostane raditi isključivo u svojoj struci, krajobraznoj arhitekturi. ''Tijekom rada u rasadniku shvatila sam kako ne želim odustati od struke, da želim biti kreativna i baviti se projektiranjem, ali da moram smisliti nešto originalno. Ideja o mom balkonu dogodila se spontano, u opuštenom druženju na mom "Mojito balkonu'', rekla je aludirajući na uzgoj mente koja je zaslužna za naziv.

Za sebe tvrdi kako je dijete asfalta koje je odrastalo na balkonu. ''Upravo iz tog razloga sam pokrenula blog Moj balkon i Facebook stranicu, kako bih probudila svijest o balkonima, njihovoj ulozi u gradskom načinu života te pokazala kako i najmanji balkon može postati najdraža prostorija u stanu. Netko će uz sliku i pokoji savjet sam urediti svoj balkon, dok će nekome trebati pomoć, a tu nastupam ja'', sa zadovoljstvom je zaključila.

Bez straha idem dalje!

Ništa manje hrabra nije niti Vanja Zorić koja je radi realizacije svoje ideje morala uspješno prebroditi strah od visine. Naime, nakon što je otvorila obrt za čišćenje TIP TOP koji je u svojoj ponudi sadržavao usluge čišćenja snijega, košnje trave, obrezivanja zelene živice te pranja staklenih površina, ostala je iznenađena brojem zahtjeva za pranjem prozora.

''Moram napomenuti da sam prije nego što sam počela prati prozore imala strah od visine i prvo penjanje na ljestve nije bilo lako. Potpuno neprimjetno, shvatila sam da je strah nestao i sada se verem kao vjeverica'', kroz smijeh je rekla te dodala kako za nju edukacija nikada ne prestaje pa se zato i prijavila na natječaj ''Od nezaposlene do zaposlene'' kako bi osnovala poduzeće koje bi se bavilo uslužnim djelatnostima.

Različitih poslovnih i životnih pozadina, ovih pet finalistica odmah se sprijateljilo, a svoje druženje će nastaviti i u narednih sedam tjedana koliko traju edukativne radionice na kojima će dobiti sva relevantna znanja koja će im biti potrebna pri samozapošljavanju. ''Drago mi je da smo okupili ovako dobru ekipu sposobnih žena koje će uz inspirativne predavače ovog projekta svakako zadržati izvrsno optimističan duh'', zaključila je Ana Gruden

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode