Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

8 prijedloga za kupovinu igračke za kućnog ljubimca

8 prijedloga za kupovinu igračke za kućnog ljubimca
1

Da biste svome ljubimcu osigurali zdravlje i sretan život, trebate se njime baviti i družiti. Pritom troškove možete kontrolirati na razne načine. Donosimo neke od njih

VIDEO

Većina životinja voli igračke odnosno predmete pomoću kojih se dodatno kreću, višak energije usmjeravaju igri, a ujedno i vježbaju. Također, one životinje koje se igraju s više različitih igračaka, manje se dosađuju pa je stoga potrebno pobrinuti se za nabavku istih kako bi vaš ljubimac bio zadovoljan.

Zašto je i u kolikoj mjeri potrebno zabavljati se s kućnim ljubimcima putem igre pojasnila nam je Mirna Jurdana, iz Pet centra. ''Osim zabave, kroz igru ljubimci iskazuju vitalnost, istražuju svoju okolinu i uče. Igračke im pomažu u odrastanju, učenju o društvenim odnosima i razvijanju vještine komunikacije'' navodi te dodaje kako također pridonose razvoju svih fizičkih i mentalnih aktivnosti koje će ljubimcu tijekom života trebati.

Kako odabrati igračke za kućnog ljubimca?

Životni prostor ljubimaca bitno je obogatiti različitim igračkama koje će im predstavljati odličan sadržaj za zabavu, vježbu i psihičku stimulaciju. Međutim, pritom je važno izabrati igračku prave veličine pa stoga nemojte davati velikom ljubimcu premale igračke jer bi ih mogao progutati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jurdana smatra kako je osim veličine igračke, vrlo bitna dob te zdravlje ljubimca. ''Pri odabiru primjerene igračke za ljubimca treba obratiti pozornost i na to je li igračka namijenjena za stan ili za igru na vanjskim prostorima te u konačnici koliko vremena sam vlasnik ima za igru sa svojim ljubimcem'', dodaje. Također, važno je da su igračke koje kupujete ljubimcu sigurne. Na pakiranju svake igračke potražite natpis ''netoksično'' prije nego što je kupite, a to se posebice odnosi na plastične proizvode. 

Raznolika ponuda igračaka za ljubimce u trgovinama

Trgovine namijenjene isključivo životinjama i njihovim potrebama, nude igračke namijenjene različitim vrstama ljubimaca te su samim time prilagođene uzrastu, veličini, preferencama i specifičnim potrebama svakog pojedinog ljubimca. Mirna Jurdana pojasnila je kako se izbor igračaka koje Pet centar nudi može uklopiti u svaki budžet, a riječ je o igračkama koje su namijenjene psima, mačkama, malim životinjama i pticama.

''Uz jednostavnije igračke koje za simboličnu cijenu izvrsno ispunjavaju svoju ulogu zabave i obogaćuju druženje vlasnika s ljubimcima u domu ili prirodi, dostupne su i igračke s posebnim karakteristikama kao što su  aromatizirane, dentalne, plutajuće te edukativne igračke. Vlasnici su spremni izdvojiti i nešto veći iznos znajući da je riječ o kvalitetnom proizvodu koji će u potpunosti ispuniti svoju specifičnu svrhu.'' Navodi kako su u prodaji obje kategorije igračaka podjednako zastupljene dok među igračke koje su omiljene među kupcima i njihovim ljubimcima, izdvaja sljedeće:

  • Camon Čizma – Ova igračka za pse velika je 12 centimetara, a izrađena je od vinila i pliša. Može se naći u raznim bojama po cijeni od 19.95 kuna.
  • Karlie Kost vanilija – Osim što je igračka, ova kost od 17 centimetara ujedno je i poslastica za pse s okusom vanilije. Košta 15.90 kuna.
  • Karlie Puppy tenisica – Riječ je o igrački tenisici od jako mekanog lateksa koja pod pritiskom ispušta zvukove. Velika je 12 centimetara, a zbog svoje mekoće posebice je namijenjena štencima. Možete je kupiti za 25.95 kuna.
  • Karlie Griggle – Osim što je i ovo  zvučna lopta namijenjena psima, u njezinu unutrašnjost možete staviti poslastice koje će vaš ljubimac tijekom igre pokušati izvući van. Veličine je 11.5 centimetara te se može kupiti u raznim bojama po cijeni od 59.50 kuna.
  • Karlie krzneni miš – Ovo je najprodavanija igračka za mačke. U ponudi se može pronaći u više boja te više veličina. Ovisno o tome, cijene se kreću između 2.80 do 5.90 kuna.
  • Karlie Kitty Kidz - Mahalica s perjem namijenjena mačkama, u raznim bojama i veličine od  50 centimetara može se kupiti po cijeni od 19.55 kuna.
  • Karlie Rody Snack Roll - Drvena igračka koja je ujedno i dispenzer poslastica za glodavce, veličine je 6x6x11 cetimetara. Košta 13.95 kuna.
  • Trixie Ogledalo - Igračka ogledalo sa šarenim kolutićima namijenjena pticama veličine 8 centimetara košta 8.95 kuna.

Napravite igračku za svojeg kućnog ljubimca sami! 

Često za kućne ljubimce govorimo kako su nam najbolji prijatelji. Sukladno tome, najmanje što im možemo priuštiti jest nekoliko igračaka kojima se mogu zabavljati. Je li puno izvojiti nekoliko desetaka kuna za lopticu? Ukoliko će paziti na nju onda i nije, ali ukoliko će je vrlo brzo uništiti ili ukoliko mu dosadi, onda je najbolje osmisliti neke jeftinije varijante igračaka. Sve što vam za to treba jest malo mašte, tkanine i ostalih kućnih potrepština koje više ne koristite, a koje vašem ljubimcu mogu vrlo lako razveseliti dan. Donosimo vam stoga neke od jednostavnih ideja za igračke koje možete sami napraviti kod kuće za vrlo mali ili nikakav budžet. 

  • Lopte - Iako se gotovo svi ljubimci vole igrati s teniskim lopticama, tu igru možete malo i začiniti vlastitom kreacijom. Dovoljno je nekoliko neupotrebljivih čarapa od kojih vašem ljubimcu možete napraviti novu igračku. Najjednostavniji način da napravite igračku od čarape jest da je napunite s nekoliko krpica i na vrhu napravite čvor. Od različite vrste i boja bilo kakve tkanine te manjeg komada obične spužve, igračku vašeg ljubimca možete svezati u ''bombon''
  • Drvene igračke – Od komada drveta ili deblje grane možete oštricom oblikovati igračku onako kako želite. Primjerice, za pse je možete oblikovati poput kosti te je bacati. Ljubimci je također mogu gristi, a da se pritom brzo ne uništi. Prednost drveta jest što na takvu igračku možete i urezbariti ime vašeg ljubimca.
  • Potezalica od stare odjeće – Ukoliko imate staru odjeću koju više ne nosite, od njezinih materijala možete napraviti mnogo različitih potezalica za svog ljubimca. Bitno je samo da s tkanine uklonite bilo kakve plastične ili metalne dijelove poput gumba. Plahtu, majicu ili krpu razrežite na više komada od kojih potom na više mjesta zavežite čvorove. U krpu možete pritom staviti i neku manju loptu te je također zavezati pa ćete na taj način dobiti i potezalicu s lopticom.
  • Plastična boca – Uzmite bilo koju prozirnu praznu plastičnu bocu, veličine ovisno o veličini vašeg ljubimca te u nju stavite nekoliko laganih kamenčića od čijeg zveckanja će igra biti zabavnija. U bocu također možete staviti i neke omiljene poslastice vašeg ljubimca te zatvoriti čepom.
  • Mekane igračke - Osim što vole žvakati, penjati se i provlačiti, glodavci vole i materijale koje mogu trgati u male komadiće, poput wc papira ili slame. Ovim mekanim materijalima osigurat ćete im dobru zabavu, a ujedno njima možete obložiti i prostor za spavanje. Osim plišanih igračaka, možete im ponuditi i kartonske cijevi od potrošene role toaletnog papira ili kuhinjskih ručnika.
  • Igračke od špage - Igračke od špage i užadi su životinjama zabavne jer su čvrste i zavinute, dok je svezivanjem u čvorove krajeve najbolje ostaviti slobodne i kovrčave. Mnogi ljubimci vole takve neuredne stvari, posebice radi žvakanja.

Svi koji imaju kućne ljubimce dobro su upozati s tim da oni trebaju igračke na kojima će vježbati svoju vilicu i tako ispoljiti višak energije i razonoditi se. Igračke se danas mogu kupiti u svakoj trgovini za kućne ljubimce, a njihove cijene variraju ovisno o veličini te materijalu od kojih su izrađene. Ukoliko želite uštedjeti te ukoliko vaš ljubimac vrlo često pokazuje samo kratkotrajnu zainteresiranost za kupljenu igračku ili vrlo brzo uništi novu, mogli biste razmisliti o varijanti samostalne izrade igračke. Tako mu nećete morati svakih nekoliko dana kupovati novu, a izmjena je važna kako bi se ljubimac neprestano mogao veseliti novoj zabavi. Ljubimcima će ionako biti sve jednako zabavno budući da ne poznaju razliku između potpuno nove igračke te igračke koju ste sami napravili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang