Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Jeste li pripremili svog prvašića za prvi dan škole?

Jeste li pripremili svog prvašića za prvi dan škole?
1

Polazak u prvi razred veliko je veselje, uzbuđenje i prava svečanost i za djecu i roditelje. Saznajte što psiholozi savjetuju roditeljima prvašića.

VIDEO

Kretanje u školu traži i brojne pripreme, nabavu stotina stvari, mnogo vremena i veliku investiciju. Prije svega, morat ćete kupiti knjige za sve predmete, i to upravo one za koje se odlučila učiteljica vašeg djeteta. Koje su to, saznat ćete ili već u školi pri upisu, ili će popis biti izvješen na vratima škole. Većina škola ih stavi i na svoju internet stranicu. 

Nabava knjiga može biti prilično stresan posao. Knjige obično nisu sve od istog izdavača, a pojedine knjižare ne drže knjige baš svih izdavača. Može vam se dogoditi da se potraga oduži i zato što niste bili dovoljno brzi i revni, pa budu rasprodane ako ih nabavljate u posljednji tren, kad su roditelji "štreberi" već ispraznili police s traženima naslovima. Morat ćete čekati sljedeću pošiljku za knjižaru, a vaš klinac će danima u školi morati objašnjavati učiteljici zašto još nema sve što je tražila. Prvih dana uhodavanja su učiteljice tolerantne, ali kada počne ozbiljniji program i one počinju biti nervozne jer im to otežava rad s djecom.

Jedno od rješenja za izbjegavanje gužvi je online kupovina, koju nude gotovo svi izdavači. Nemojte zaboraviti kupiti i omote (kojih isto zna nestati baš u formatu koji vama treba) ili foliju za omatanje koju ćete sami prilagoditi veličini knjiga i bilježnica, jer učiteljice su alergične na neumotane knjige i teke koje vrlo brzo dobiju "uši"', izgužvaju se, poderu, ili nemaju etiketu s imenom učenika.

Pametnije je povesti dijete

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Proizvođači i trgovci pobrinuli su se da torbe, pernice, gumice, olovke, bojice, flomasteri, šiljila, naljepnice za omote, pisanke, crtančice, kajdanke, torbe za papuče i sve druge sitnice budu u tisućama oblika, boja i s najraznolikijim i trenutno najpopularnijim likovima iz kojekakvih serija, slikovnica, igara...

E, tu vam je već pametnije kupovati uživo i povesti dijete sa sobom, jer nevjerojatno je kako oni točno znaju što žele od ponuđenog. Najčešće to bude i najskuplje, ali pokušajte pregovarati za jeftiniju varijantu na licu mjesta. Isti savjet vrijedi i za izbor cipela, tenisica, papuča i odjeće, koji će vam trebati, a koji su klincima i te kako važan dio imidža već pri prvom ulasku u školsku zgradu, jer se svi žele pojaviti u što boljem izdanju.  Sljedeće što svakako trebate nabaviti da bi dijete imalo dobre uvjete za sam start i izvršavanje školskih obaveza je radni stol, stolac, polica, svjetiljka i mirni kutak za rad.

  Izvanškolske aktivnosti

Osim toga, vjerojatno ćete kao i svi (ambiciozni) roditelji poželjeti i da vam dijete ima i kakvu izvanškolsku zanimaciju - dodatni strani jezik, glazbenu školu, neku sportsku aktivnost, balet i slično. Za to će vjerojatno trebati opet posebnu torbu, sportsku opremu, literaturu, rječnik, instrument.

Pri tome nemojte odlučivati na svoju ruku. Radije provjerite što dijete želi i je li to što želi nešto što će mu doista i odgovarati s obzirom na njegovu intelektualnu, tjelesnu i emocionalnu zrelost. Nemojte pretjerivati s brojem aktivnosti jer je prvi razred već sam po sebi veliko opterećenje i promjena za dijete. Imate li sreće i živite blizu škole ili u gradu koji ima besplatan prijevoz, taj će vas trošak mimoići, ali i to može biti dodatna stavka u proračunu, kao i dodatna obaveza da na vrijeme izradite fotografije i pokaz. 

Taman kada ste mislili da ste sve nabavili i obavili, održat će se i prvi roditeljski sastanak, na kojem vas čekaju dodatna iznenađenja. Škola će vam ponuditi policu osiguranja za dijete, užinu, časopis, produženi boravak, neku sportsku ili drugu dodatnu aktivnost koju naplaćuju, zamolit će vas da priložite koju kunu za potrebe fotokopiranja materijala i nabavke nekih stvari koje olakšavaju i uljepšavaju boravak u školi, a nisu predviđene školskim proračunom. Ponekad će tražiti da dijete donese sapun za pranje ruku, papirnate ručnike itd.

A kada škola počne, svako malo ćete doznati da treba nešto: novac za izlete, školske zabave i tombole, plastelin, škare, kistove, palete, humanitarne akcije, izradu maski, kostima itd. Osim toga, s vremenom će i klincu rasti popis želja - od sličica za albume, do figurica, igrica, kompjutora, mobitela i kojekakvih gadgeta, specijalnih tenisica, majica... Srećom, u prvom razredu su još prilično skromni. Veći i skuplji zahtjevi čekat će vas pri svakom prelasku u viši razred.

  Što psiholozi savjetuju roditeljima prvašića: 

- pričajte s djetetom o školi prije polaska

- pokažite da ste i vi uzbuđeni, veseli i ponosni

- povedite dijete da vidi školu izvana i iznutra, utvrdite put kojim će ići

- prve dane vodite ga u i iz škole

- nemojte ga plašiti učiteljicom ili školom

- razgovarajte o onome što se događa u razredu

- stvorite miran kutak za rad kod kuće, bez previše igračaka i stvari koje odvlače pažnja

- potičite dijete da uči i piše zadaće za svojim stolom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang