Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Koliko se isplati uložiti i instrukcije za školu?

Koliko se isplati uložiti i instrukcije za školu?
2

Zasigurno ste jedan od mnogih roditelja koji su svome djetetu platili instrukcije iz određenog predmeta. Neki imaju dobra iskustva, ali neka i loša.

VIDEO

Svjedoci smo kako posao davanja poduka raste iz godine u godinu. Svakodnevno čitajući male oglase, pročitamo mnoštvo oglasa koji nude poduke iz različitih predmeta. Takve vrste poslova se povećavaju prvenstveno zbog povećane konkurencije na upise u srednje škole ili fakultete.

S obzirom na to da se u razredima naših škola, nalazi u prosjeku 30 učenika, profesori ne mogu usmjeriti individualnu pažnju na učenike jer jednostavno nemaju vremena. Činjenica je da su svi različiti i ono što netko shvati u nekoliko minuta nekome treba puno više vremena. Roditelji su svjesni činjenice da instrukcije mogu nadopuniti rupe u učenju. Davatelj poduka se može više usmjeriti i fokusirati na vaše dijete te mu tako pridati svu pažnju što za dijete može biti uspješno jer će u opuštajućoj atmosferi moći shvatiti ono što se do sada zapostavljalo ili jednostavno mislio da nešto ne može shvatiti.

Cijene instrukcija se obično kreću od 50 do 80 kuna za 45 minuta. Naravno, sve ovisi od pojedinca i kakve poduke tražite. Kako bi znali da pravilno trošite svoj novac, trebate se raspitati o tome kakva je osoba koja daje poduke jer uspješnost instrukcija ovisi samo o toj osobi. Najveća kvaliteta onoga tko podučava treba biti sposobnost da osjeti što učenicima zaista treba odnosno da razumiju učenika, budi strpljivi, pouzdani, ali i da znaju komunicirati. Također, iskustva nekih od centara za davanje poduka pokazuju kako polaznici takvih načina podučavanja vrlo dobro kotiraju po pitanju prolaznosti na ispitima. Tako primjerice, iz centra Edukos u Osijeku ističu kako je prolaznost na ispitima otprilike između 70 i 80 posto na prvom pokušaju, a iz drugog pokušaja je 100 posto, što je dovoljno da se zapitate i razmislite o ulaganju u dodatne poduke. 

Treba se dobro informirati o učenikovim ciljevima 

Danijel Bičanić iz Sirius, centra za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje, prokomentirao je kakav bi predavač trebao biti.

"Očigledna prednost takvog načina podučavanja jest sasvim individualizirani pristup učeniku. Sva pažnja onoga koji poučava je usmjerena na jednog učenika što bi za proces usvajanja znanja trebalo imati višestruku korist. Očekuje se da u toj situaciji proces učenja ide brže i uspješnije po učenika.

Predavač bi se u ovom slučaju svakako trebao dobro informirati o učenikovim ciljevima, očekivanjima koje ima od instrukcija. Osim toga, dobro poznavanje gradiva kojeg je potrebno učeniku prezentirati, razjasniti je od esencijalne važnosti. Često se događa da se učenici javljaju za dodatne instrukcije tek onda kad "zagusti" odnosno kada nakupe nekoliko loših ocjena s velikim očekivanjima po instruktora. Nažalost, tada se obično nema vremena s učenikom detaljno i temeljito prolaziti kroz gradivo, već je na instruktoru da učeniku jasno, sažeto, pregledno i upečatljivo objasni osnovne koncepte i pojmove koji se traže u tom dijelu gradiva. 

Instrukcije nisu svemoguć način poučavanja 

Metodička i didaktička znanja poput pripreme zadataka primjerene težine, razjašnjavanja koncepata na konkretnim primjerima, dobro odmjeren tempo poučavanja, korištenja učenikovih jakih strana od ključne su važnosti u tom procesu poučavanja.

Ipak, treba biti svjestan da instrukcije nisu svemoguć način poučavanja. Kao što sam već prije spomenuo, obično se tijekom instrukcija nema vremena temeljito poučavati gradivo. Također, na ovaj način se kod učenika neće razviti navike učenja, redovitost u ponavljanju gradiva niti će ga osposobiti za neke od vrsta samoreguliranog učenja (mogućnost samostalnog učenja uz procjenu razine naučenog i razvijene vještine samomotivacije). Poticanje ovih navedenih sposobnosti i vještina kod učenika obično ima bolji dugoročniji učinak, kako na pamćenje i usvajanje gradiva, tako i na odgovorniji pristup školskim obavezama kod učenika." 

Kakve osobine treba imati davatelj poduka? 

Kako bi znali što je najbolje za vaše dijete i kako bi dobili najbolje za uložen novac, pokušajte saznati tko će vam djetetu davati poduke. 

Komunikacija - Dobra komunikacija davatelja poduka i djeteta je ključna za uspjeh. Ako se djetetu objasni ono što ne shvaća i ako tutor shvati na pravi način kako dijete funkcionira onda zapravo neće biti problema kod usvajanja znanja što mu nedostaje. Dijete treba osjetiti pouzdanost i opuštajuću atmosferu kako bi bez problema objasnio sve što ne shvaća. 

Motivacija - Ovaj segment je ključan za održavanje djetetove koncentracije. Tutor mora biti i dobar motivator jer učenika je potrebno motivirati dobrim razlozima kako bi usmjerio pažnju na sve ono što mu se kaže i objasni. Inače, svi su svjesni činjenice kako puno ljudi olako gubi koncentraciju i ne može se fokusirati na problem, pogotovo ako se radi o mlađima. 

Strast - Tutor mora imati volju i strast za predavanje. Ovo sigurno zvuči kao utopija, ali postoji mnogo onih koji zaista uživaju u onome što rade. Dok neki silom prilika moraju davati instrukcije zbog povećanja budžeta i sličnih razloga - onda gube zadovoljstvo predavanja jer su fokusirani na druge motive, a ne sam motiv prenošenja znanja. 

Želite se okušati u davanju poduka djeci? 

Kristijan Šimičić iz Edukosa, edukacijskog centra za pružanje poduka, komentirao nam je situaciju u svojoj tvrtki.

"Što se tiče zapošljavanja predavača, sve ide preko preporuke i osobnih iskustava. Najvažnija nam je ocjena samih polaznika. Polaznicima je važno da polože ispite i sam predavač je kriv ako oni to ne prođu. Važno je da se uspostavi interakcija s polaznicima te da nije predavanje ex-katedra. Polaznici žele osjetiti to što su uložili novac u poduku da im uštedi vrijeme i da prođu ispite". 

Pronalaženje pravog davatelja poduka može biti vrlo mukotrpan proces. Koji je uspješan, a koji nije, dokazuju i ocjene koje su odraz njegove sposobnosti prenošenja znanja koje dijete lakše ili sporije usvaja. Također, nije vam u interesu ni da trošite novac na nešto što nema stvarnih rezultat. Prije nego što se upustite u plaćanje skupih individualnih sati poduka, pokušajte pronaći onoga kome zaista vrijedi dati novac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.