Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kvalitetno gorivo donosi uštede. Kako ga pronaći?

Kvalitetno gorivo donosi uštede. Kako ga pronaći?
1

Naš stručnjak za automobile upozorava da pazite gdje kupujete gorivo. Tim više što su generalno kod nas goriva dosta lošije kvalitete.

VIDEO

Class, Super, Euro, Ultra, Turbo i ostali nazivi kojima se označavaju goriva u Hrvatskoj ne mogu sakriti jednu jednostavnu činjenicu, a to je da su goriva kod nas lošije kvalitete nego u Europskoj uniji.

Nemamo kvalitetno gorivo

Svakako, smanjen je udio sumpora i ostalih nečistoća. Svakako, učinjeno je ovo i ono kako bi vozači u Hrvatskoj imali kvalitetan benzin i dizel, ali to još uvijek nije to. Trebate dokaz?

Naručite skupo istraživanje, krenite skupljati motorne benzine i dizele po Hrvatskoj i čekajte rezultate. Ili možete natočiti jedan tank kod nas, a jedan u Sloveniji, Austriji ili Italiji, pa onda vidjeti razliku u potrošnji i odazivu automobila na gas.

Dakle, osuđeni smo na lošije gorivo nego naši susjedi, ali možemo učiniti nekoliko stvari da svom automobilu pružimo kvalitetno gorivo, te tako (doduše minimalno) uz isti stil vožnje smanjimo potrošnju. A svakako stoji i da ćete kvalitetnim gorivom smanjiti troškove održavanja motora. 

Nađite kvalitetnu crpku 

Prvo i osnovno pravilo je izbjegavanje malih dobavljača. Svaka čast svima, ali ako na benzinskoj postaji niti pult za posluživanje nije bez pukotina, što mislite kakva je kvaliteta goriva na njima? Isto tako, izbjegavajte benzinske crpke velikih tvrtki uz samu granicu s BiH te Srbijom, bez obzira tko im bio vlasnik, velike naftne kompanije ili lokalni poduzetnici.

Čak i zaposlenici velikih kompanija na takvim crpkama, naročito oni iskusniji, još uvijek mogu napraviti malverzacije kojima će strpati nešto novca u svoj džep, a vama pružiti gorivo lošije kvalitete od onoga koje vam neka naftna kompanija jamči. Raspitajte se među svojim prijateljima i kolegama gdje su im dobra iskustva, odnosno nakon točenja goriva na kojim crpkama su primijetili da im automobil “bolje vuče” i manje troši.

Razlika je primjetna

Nekima će možda zvučati suludo, ali iskusni vozači koji dobro poznaju svoj automobil odmah primjećuju razliku. Mjerite svoju potrošnju “pješice”, pomoću olovke i papira, a ne pomoću računala. Ako primijetite da vam na istoj ruti automobil manje troši nakon točenja na određenoj benzinskoj crpki, držite je se dok ne primijetite razliku. Ako imate nov automobil s modernim motorom (izravno ubrizgavanje, posljednje generacije common rail sustava, sustavi prednabijanja poput turba ili kompresora), krenite na bolje gorivo.

“Premium” goriva samo za moderne motore 

Velike naftne kompanije kod nas uvele su tzv. “premium” goriva koja su neznatno skuplja od svojih standardnih inačica, ali su zato i svojstvima bolja. Kod modernih motora to donosi manju potrošnju uz isti stil vožnje te bolje zdravlje motora. Kod motora koji nemaju neke od navedenih sustava takvo gorivo se ne isplati toliko dok je za starije automobile kupovina premium goriva bacanje novca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest