Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 17

Mali rječnik opasnih riječi: One narušavaju ugled, ali i karijeru

Mali rječnik opasnih riječi: One narušavaju ugled, ali i karijeru
1

Opasno za karijeru: Rečenicom "To nije moj posao" riskirate da uskoro zaista i ne bude, a sigurno uništavate tim. Izbjegavajte negativan stav i okrenite se promjeni

VIDEO

Destruktivne riječi mogu ozbiljno narušiti ugled na poslu, uništiti šanse za napredovanje u karijeri i narušiti moral u timu. Na popisu rečenica opasnih za karijeru one su koje sadrže isključive riječi poput “nemoguće” ili “ništa”. U poslovnom rječniku nema mjesta za “ne mogu”.

"Nemoguće" je samo velika riječ kojom se služe mali ljudi

- Kažete li ‘ne mogu’, unaprijed se ograničavate jer mozak uzima tu informaciju kao naredbu te prestaje tražiti rješenje - upozorava psihologinja Martina Trboglav. Slično je i ako kažete “to je nemoguće”. Boksač Muhammad Ali rekao je: “ ‘Nemoguće’ je samo velika riječ kojom se služe mali ljudi“. U poslu smo ograničeni samo granicama koje smo sami postavili. 

- Takvim izjavama poručujemo da smo odustali od traženja rješenja. Mnogo je pametnije reći što konkretno ne možemo učiniti te nakon toga nastaviti ono što možemo i želimo, pa makar to bio i mali korak ili gesta - savjetuje prof. Trboglav. “Otrovnim” riječima ostavljate dojam nesposobnih i rušite vlastite sposobnosti.

To je nepravda

Ovom rečenicom, kojom ostavljate dojam da se žalite ne želeći ništa promijeniti, izazvat ćete otpor, a ne suosjećanje. Ako je kolega koji radi manje od vas dobio povišicu ili promaknuće, umjesto da kukate, poduzmite nešto te prezentirajte šefu i nadređenima svoje konkretne rezultate, ali uljudno i argumentirano.

To nije moj posao

Za uspjeh tima važno je znati što je čiji zadatak. Inače nastaje kaos, preklapaju se poslovi, prebacuje se odgovornost, dolazi do međusobnih optuživanja te loše učinkovitosti. Tom izjavom pokazujete kako prepoznajete mane, ali “perete ruke”. Umjesto destruktivna odbijanja, potaknite bolju organizaciju posla te razjasnite što jest čija odgovornost. 

Problem je u...

Gotovo svi mogu prepoznati problem, no samo nekoliko ljudi može vidjeti rješenje. Kako se ne bi stvorio osjećaj bespomoćnosti i frustriranosti, pozornost i komunikaciju treba usmjeriti k rješenju. U pozitivnome emocionalnom stanju naši kreativni potencijali mnogo više dolaze do izražaja te smo spremniji surađivati. 

To se tako ne radi

Dajete povratnu informaciju, ali preautoritarno i nepoticajno, ne ostavljajući prostora za raspravu. Radije konkretno recite zašto treba raditi drukčije, savjetuje naša sugovornica. Na poslu budite fleksibilni te pokušajte razmišljati na nov način. Sve revolucionarne ideje potječu od umova koji su se usudili iskoračiti izvan granica.

Nema dovoljno novca

Nedostatak novca ili vremena najčešći je izgovor. Time poručujemo kako nismo sposobni vidjeti prilike i iskoristiti ih. Budite proaktivni, a ne reaktivni. Pravi profesionalci usmjerit će pozornost na traženje načina što se može učiniti u postojećim financijskim okolnostima te će preuzeti odgovornost.

Čini mi se da...

Počnemo li predstavljati ideju s “možda to nije točno, ali...”, “ne znam je li to to, ali...”, odstupamo i sprečavamo sukob, ali se ujedno doimamo nedovoljno stručnima. Takvim pasivnim uvodom najavljujemo kako ni sami posve ne vjerujemo u ono što govorimo, a zašto bi nam onda drugi vjerovali...

Tvrtka je rupčaga, kolege idioti, a šefa mrzim ko vraga   

Negativna retorika govori o destruktivnosti, frustriranosti i malodušnosti te se stvara negativna atmosfera u kojoj se teško mogu potaknuti pozitivne promjene. Ako ne želite da vas dožive kao nezrelu i neprofesionalnu osobu, izbjegavajte ove otrovne izjave koje će se loše odraziti na vašu karijeru. Zamjerate li nekomu nešto s dobrim razlogom, taktično porazgovarajte o problemu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode