Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Na pregovore o povećanju plaće ide se hladne glave

Na pregovore o povećanju plaće ide se hladne glave
5

Raspitivanje o \\'cijeni\\' posla, staloženost prilikom argumentiranja i dokazivanje ostvarenih ciljeva zlatna su pravila koja će vam osigurati povišicu

VIDEO

Za pozitivan ishod pregovora o povišici najvažnija je dobra priprema i savršen odabir trenutka, kažu poslovni stručnjaci. Uz prikazivanje dodatnih odgovornosti koje je zaposlenik preuzeo, potrebno je dokumentirati i ostvarene ciljeve. Tako će poslodavac dobiti argumentiran uvid u rad i napredak zaposlenog, što će olakšati pregovore o povišici. Unatoč tome što se razgovor o plaći i povišici u pauzama smatra kršenjem poslovnog bontona, korisno je raspitati se o visini plaće za isto radno mjesto u svojoj, ali i drugim tvrtkama. Usporedba će omogućiti objektivnu procjenu vrijednosti rada te spriječiti “zalijetanje” u slučaju da je plaća viša od one koju dobivaju kolege. Također treba provjeriti je li poslodavac spreman posao prepustiti manje sposobnom djelatniku, kojeg će, u skladu sa sposobnostima, slabije i platiti, odnosno je li im bitnija kvaliteta ili cijena njegova rada. Ta bi informacija mogla spriječiti najgori scenarij, u kojem će “nezahvalnom” zaposleniku umjesto povišice poslodavac uručiti otkaz. U istoj su “opasnosti” djelatnici koji šefa ucjenjuju prijetnjom otkazom u slučaju da ne dobiju povišicu. Taj je pristup riskantan jer bi šef mogao uzvratiti istom mjerom. Procjena pravog trenutka za razgovor također je bitna. Ako je nadređeni loše raspoložen, i najjači argumenti mogli bi naići na neodobravanje. Nakon što su sve pripreme završene, a “tajming” povoljan, bez oklijevanja se kreće u “akciju”.

UMJESTO POVIŠICE SLOBODNI DANI
Ako poslodavac nije u mogućnosti odobriti novčanu stimulaciju, zaposlenik može zatražiti beneficije poput slobodnih dana, savjetuju poslovni stručnjaci. No odbije li svaki prijedlog, vrijeme je da se razmisli o novom poslu jer šefu očito nije stalo do toga da zadrži kvalitetnog djelatnika.

PREGOVORI POČINJU VIŠIM IZNOSOM
Krenu li s višim iznosom od očekivanog, zaposlenici nadređenom ostavljaju prostor za “manevar”. Tako jačaju šanse susreta u “zlatnoj” sredini.
TREBA ZNATI U KOJEM TRENUTKU STATI
Izravno odbijanje zamolbe za povišicu u prvih pet minuta razgovora znak je za “povlačenje” jer poslodavac nema namjeru pregovarati.
ŠEF NIJE JEDINI KOJI ODLUČUJE O POVIŠICI
Čak i ako je spreman pristati, šef neće to učiniti dok se ne dogovori s nadređenima. Stoga je prije ponavljanja upita potrebno pričekati.
OSOBNI RAZLOZI NE SMIJU BITI MOTIV
Da bi se spriječile negativne emocije, u razgovor o povišici ne upliću se privatni razlozi, poput otplate kredita. Takav je pristup neprofesionalan.
DOBRA VOLJA OLAKŠAVA RAZGOVOR
Pregovor o povišici neugodan je šefu koliko i zaposleniku pa treba izbjegavati rečenice poput “Ja trebam” ili “Ja želim” jer izriču subjektivan stav.
SLABIJA OČEKIVANJA - MANJE RAZOČARANJE
Budući da ni jedan pristup ne jamči uspjeh, smanjena očekivanja ublažit će razočaranje u slučaju da nadređeni odbije zamolbu za povišicu.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...
'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović