Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Odaberite smartphone u skladu s vašim potrebama

Odaberite smartphone u skladu s vašim potrebama
1

Istražili smo prednosti i nedostatke kupovine pametnog telefona prema vašim financijskim mogućnostima koji će zadovoljavati vaše svakodnevne potrebe.

VIDEO

Tržište mobilne komunikacije gotovo svaki dan izbacuje nove pametne uređaje. Gotovo da više ne postoje klasični mobiteli koje smo do prije nekoliko godina poznavali. Popularno zvane Androide, danas imaju gotovo svi mobilni proizvođači. Zaista je postalo teško izbjeći smartphone, bez obzira na vaše preferencije. Srećom, toliko ih je na tržištu da svaka osoba može pronaći nešto za svoj džep i ukus.

Što je smartphone?

Kada govorimo o smartphoneu, trebamo znati da je to uređaj koji objedinjuje funkcije mobilnog telefona i računala, a u današnje vrijeme napredne tehnologije postao je najpopularniji način komunikacije. 

Baterija: Jedan od najaktualnijih problema smartphone tehnologije je kratak vijek baterije. Pametni telefoni uglavnom sadrže litij-ionsku bateriju koju je prije prve uporabe potrebno puniti 5 do 6 sati. Nedavno istraživanje pokazalo je da bi se u budućnosti mogle proizvoditi baterije od ugljika i silicija koje bi trajale duže od jednog dana.

Interaktivnost: Zahvaljujući mobilnim telefonima, dostupni ste u bilo kojem trenutku. S pojavom smartphonea mogućnosti komuniciranja više nisu svedene samo na telefonsko odnosno sms komuniciranje. Internet pristup vas čini 'ožičenim' u svako doba dana ili noći. Naravno, ovisno kako gledate na konstantnu dostupnost - to može biti prednost, ali i nedostatak. 

Tipkovnica: Slova i brojevi su manji na smartphoneovima, što i nije najsretnije rješenje za one s većim prstima ili slabijim vidom.  Većina pametnih mobitela sadrži touch-screen i QWERTY tipkovnicu poput računala. Mnogi se ne snalaze i vide to kao glavni nedostatak, ali dajte si vremena da se naviknete. Ako nemate volje ni vremena, austrijski proizvođač Experia proizvodi mobitele za stariju populaciju koji imaju najosnovnije funkcije, veće tipke i slova.

Produktivnost: Ovisno o tome za što ga koristite, smartphone vam možete povećati produktivnost. Zahvaljujući raznim aplikacijama i stalnoj dostupnosti možete obavljati važne poslove i kada niste uz računalo. Ako ga pak koristite za zabavu i ne možete se odvojiti od mnoštva igrica koje vam smartphone omogućuje, svakako postižete suprotan efekt.

Cijena: Vjerojatno najveći nedostatak smartphonea je njegova skupoća. Za kupovinu pametnog telefona izdvojit ćete više novaca nego što ste navikli izdvajati za klasične mobitele. Ovi uređaji sadrže bolju rezoluciju ekrana, kvalitetnije kamere i mogućnost da pohranite veliku količinu podataka. Najbolji savjet je da čitate recenzije na specijaliziranim portalima i forumima. Pazite da se lako ne povedete za ponudama mobilnih operatera gdje vas pozivaju da kupite mobitel za samo jednu kunu, a kada pomnije proučite ponudu shvatite da vas obvezuju ugovorom s kojim će te svakako isplatiti kupljeno. 

iPhone ili Google Android?

Kada govorimo o smartphoneima, odnosno pametnim mobilnim telefonima, imajte na umu da su Appleov iOs i Googleov Android najpopularniji operativni sustavi te ih koristi uvjerljivo najveći broj korisnika. U principu svaka platforma ima svoje prednosti i mane te će tako neki ocijeniti da Googleovo tržište aplikacija raste triput brže od iPhoneovog App Storea dok će drugi primijetiti kako Apple ima bolju tipkovnicu od Androida. 

Za komentar smo upitali urednika portala www.mob.hr Krešimira Blaževa koji nam je rekao: "Android u pravilu nudi više različitih sučelja, kompleksniji je i pruža više mogućnosti. Puno je otvorenija platforma od iPhoneove. S druge strane, tko preferira Appleove proizvode odabrat će iPhone. Prednosti iPhonea su što fluidnije radi i ima uglađenije sučelje. Najbitnija prednost za kupca je da se Android nalazi i na jeftinijim mobilnim uređajima. Već za 1000 kuna si ga možete priuštiti, dok ćete za iPhone izdvojiti oko 3000 kuna. Što se tiče klasičnih mobitela, teško je prognozirati hoće li u potpunosti nestati, ali će se svakako postupno smanjivati kao što već i je slučaj." 

Ako se i dalje dvoumite, više možete pročitati ovdje

Novo ili rabljeno?

Unatoč brojnim prednostima koje smartphone realno posjeduje, razni su nedostaci. Kao prvo, skupi su. Mogu biti komplicirani za razumjeti, poglavito ako ste starija osoba kojoj je glavno da može obaviti poziv i touch-screen joj može predstavljati problem. Smartphoneovi često zahtijevaju određen proces prilagodbe i učenja za osobe koje nisu u toku s tehnologijom. Stoga, ukoliko želite smartphone po povoljnijoj cijeni, nije na odmet istražiti Njuškalo gdje ćete pronaći iPhone za 2000 kuna, a ako ipak ne preferirate rabljeno, ubrzo izlazi novi model iPhonea te valja pričekati pad cijena. 

Zdravlje

Nije nepoznata činjenica da mobilni telefoni zrače. Ovdje se ne radi o smartphoneu ili klasičnom mobitelu, već o činjenici da ste s pametnim uređajem aktivniji korisnik umjesto da ograničite uporabu. Smartphone ne koristite samo za pozive već i za igre, aplikacije, slušanje glazbe i razne druge opcije. Uz cijenu, puno važniji segment koji vas može natjerati da ne kupite smartphone jest zdravlje. Znanstvenici upozoravaju da će uporaba mobitela dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema u budućnosti. Budući da ne možete u potpunosti prestati koristiti mobitele, ovdje možete pronaći savjete koji će vam pomoći da imate na umu opasnost od zračenja.

S obzirom na poslovne izazove i dostupnu tehnologiju, vjerojatno ćete kupiti smartphone. Pritom imajte na umu informacije koje vam iznijela Pametna kuna te objektivno i prema dubini vlastitog džepa odaberite najpovoljnije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu