Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Ulaganje u kvalitetne zimske gume je odlična investicija

Ulaganje u kvalitetne zimske gume je  odlična investicija
1

Statistike pokazuju da je zimi veći broj prometnih nesreća nego ljeti. Zbog zimskih uvjeta na cesti, potrebna je i odgovarajuća oprema poput zimskih guma.

VIDEO

S obzirom na to da je nastupila zima, vrijeme je za postavljanje zimskih guma. Ulaganje u kvalitetne gume je najbolja investicija jer nije samo riječ o gumama nego i o vašoj sigurnosti, ali i onih koje vozite. Razlike u gumama su najvidljivije na skliskoj cesti kada se i događa najveći broj nesreća. 

Zimske gume imaju dubinu profila od 8 mm te gotovo pet puta više odvodnih kanala i šara od ljetnih guma što im omogućuje učinkovitije izbacivanje i odvođenje vode postrance i iza gume. One imaju znatno bolje prianjanje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Za razliku od ljetnih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je spomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snijegu i ledu već i na suhoj podlozi, čim temperatura padne ispod 7°C. Najbolje je staviti zimske gume na sva četiri kola. Ako ste stavili zimske gume na prednju osovinu one moraju biti stavljene i na zadnju. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zakretanja vozila u krivinama.

Zakonski, obvezna zimska oprema u Hrvatskoj nije određena datumski, kao u susjednim državama, već proglašenjem zimskih uvjeta. Zimska oprema je obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. 

Savjeti za kupnju

Zimske gume ćete prepoznati jer imaju oznaku M+S sa simbolom planine i snježne pahuljice. Obvezno provjerite godinu proizvodnje gume. Ako je ona starija od dvije godine, savjetujemo vam da odustanete od kupovine. Godinu proizvodnje možete jednostavno provjeriti. U sklopu DOT oznake na gumi, nalazi se troznamenkasta ili četveroznamenkasta oznaka. Troznamenkasta se koristila do 2000. godine, pa takve gume valja izbjegavati. Četveroznamenkasta oznaka jamči da je guma proizvedena nakon 2000. Prve dvije znamenke označavaju tjedan proizvodnje, dok se posljednje odnose na godinu. 

Zimske gume (kao i ljetne), treba po mogućnosti mijenjati svake dvije godine, s obzirom da nakon toga gube svoju elastičnost. Nikada ne kupujte polovne gume jer nikada niste sigurni što kupujete. Nemojte kupiti jeftiniju varijantu koja može ugroziti vašu sigurnost. 

Prilikom kupovine obratite pozornost da su dimenzije guma jednake onima koje su zabilježene u prometnoj dozvoli vašega automobila jer svako odstupanje od tih mjera, može ugroziti vašu sigurnost na cesti. 

Testovi Hrvatskog autokluba

Od velike pomoći vam može biti i testiranje Hrvatskog autokluba koja se provode dvaput godišnje, u proljeće i ljeto, koje vam može olakšati izbor prilikom kupnje. Iz HAK-a navode kako je 'U dimenziji 175/65 R14 T, kojom se koriste automobili poput Ford Fieste, Renault Clija, Peugeota 206 i Toyote Yaris, testirano je 14 zimskih proizvoda, pri čemu su se tri izdignula iznad prosjeka s ocjenom 'izrazito se preporučuje' i pokazala ujednačene performanse uz poneki bljesak. Guma iz Continentala, ContiWinterContact TS800, imala je najbolje rezultate na snijegu i pri utjecaju na potrošnju goriva, Michelin Alpin A4 pokazao se najtrajnijim i može se preporučiti vozačima koji na godinu prelaze velik broj kilometara, dok je Dunlop SP Winter Response, iako bez pobjede u nekom od pojedinačnih kriterija, ukupno ostavio dobar dojam.

"U dimenziji 195/65 R15 T, koju koriste primjerice Audi A3, Mercedes C klase, Opel Astra i VW Golf, testirano je 16 zimskih guma. Ovdje je s ocjenom „izrazito se preporučuje“ prošlo čak 6 ili duplo više kandidata nego u manjoj dimenziji. Continentalov ContiWinterContact TS830 i Dunlopov SP Winter Sport 4D pokazali su se vrlo ujednačenima s dobrim ocjenama u svim sigurnosnim kriterijima, Semperitov Speed-Grip 2 imao je najbolje karakteristike pri utjecaju na potrošnju goriva, Goodyearov UltraGrip 8 najbolji je na mokrom, Michelinov Alpin A4 je najtrajniji, a Pirellijev Winter 190 SnowControl Serie 3 ostvario je malu prednost na ledu".

Raspon cijena guma ovisi o potrebnim dimenzijama kao i o kvaliteti pojedine gume. Tako za neki prosječan automobil, dimenzija 185/60/15, možete pronaći gume već od 300 kuna, dok je za kvalitetnije i poznatije robne marke potrebno izdvojiti i značajno višu svotu, u prosjeku oko 500 kuna. 

Mnogi se odlučuju na kupovinu guma i van Hrvatske. Vrlo je popularna kupnja i u Sloveniji, gdje su gume nešto jeftinije nego u Hrvatskoj. Ali, ako se odlučite na taj korak budite oprezni zbog carinjenja. Sandra Đuka iz Odjel za odnose s javnošću iz Carinske uprave nam je rekla kako se "uvoz automobilskih guma pod određenim uvjetima može smatrati robom nekomercijalnog karaktera za osobne potrebe putnika i članova njegove obitelji, koja je oslobođena od plaćanja uvoznih davanja do iznosa 1.000,00 kuna. Roba nekomercijalne naravi, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji, već osobnim potrebama putnika i članova njegove obitelji, oslobađa se od plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost, ukoliko njena ukupna vrijednost ne prelazi 1.000,00 kuna".

Također, budite oprezni i ako se odlučite odmah montirati gume na vozilo jer "ako je predmetna roba kupljena uz korištenje obrasca za povrat PDV-a, uz uvjet da je odnosni obrazac uredno ovjeren od carinske službe druge države, carinsku vrijednost za obračun čini samo neto cijena, dakle uz umanjenje za na računu iskazani odnosno plaćeni porez na dodanu vrijednost. Zbrajanje prava na olakšice može se primijeniti i pri unosu automobilskih guma montiranih na vozilo, ako se iznose neposredno nakon montaže na osobnom automobile, te ako su korištene na relaciji puta od mjesta kupnje do izlaska iz carinskog područja". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest