Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Saznajte kakvu školsku torbu odabrati za svoje dijete

Saznajte kakvu školsku torbu  odabrati za svoje dijete
1

Vrlo je važno pronaći kvalitetnu školsku torbu zbog sve veće kilaže knjiga. Donosimo vam vrijedne savjete koje možete primijeniti prilikom odabira

VIDEO

Činjenica je da se svake godine prije početka nove školske godine upozorava na veliku kilažu školskih torbi. Istraživanja pokazuju kako je 86 posto učenika prvih razreda opterećeno školskom torbom, a njih 6,4 posto nosi torbu koja teži više od 20 posto tjelesne težine djeteta. Torba je često teža od one preporučene, stoga liječnici upozoravaju na probleme s kralježnicom. 

Ministarstvo zdravlja navodi kako je školsko razdoblje posebno podložno promjenama kralježnice jer se smanjuje tjelesna aktivnost, više se vremena provodi u sjedećem položaju, a ne smijemo zanemariti i opterećenje školskom torbom, pogotovo ako se ona nosi nepravilno. Loše držanje kralježnice utječe na fizičko i psihičko zdravlje djeteta. Šteti disanju, krvnom protoku, probavi, uzrokuje bolove i smanjuje pokretljivost mišića leđa i ramena. Takva su djeca apatična, bezvoljna i boležljiva. Važno je reći da se deformiteti kralježnice nakon završenog razdoblja rasta više ne mogu ispraviti, a brže se razvijaju i pogoršavaju u pubertetu. 

Savjeti za kupnju školske torbe 

  • Ako dijete već ima pretjeranu kilažu zbog knjiga onda možete uložiti novac u kvalitetnu školsku torbu
  • Školska se torba preporučuje u obliku ruksaka, i to onog planinarskog tipa: dovoljno visokog, s donjim rubom u visini stražnjice i pojasom oko struka. 
  • Ruksak se nosi na oba ramena, nikako samo na jednome. Najbolje je, ako je to moguće, dio knjiga i pribora ostaviti u školi, a nositi samo neophodno. 
  • Također, izaberite onu koja je laka za nošenje kad djeca već imaju višak knjiga. Kupite one s debljim naramenicama kako im se ne bi utisnuli u ramena. 
  • Poželjno je da bude anatomska i da ima potrebne jastučiće koje će olakšati nošenje. 
  • Postoje torbe s dnom koji je napravljen od gume što će pomoći da torba ne promoči. 
  • Možete izabrati one s više odjeljaka i pretinaca kako bi dijete točno znalo što se u kojem nalazi i da se lakše snađe. 
  • Obratite pažnju i na opciju koju neke torbe imaju: naime, neke torbe sadrže i nepropusne odjeljke koje su idealne za hranu i piće. 

S obzirom na to da postoji bezbroj opcija kakvu školsku torbu kupiti, naposljetku ipak ovisi sve o vašem budžet koji je ograničen jer osim torbe morate potrošiti novac i na sve druge potrebne dodatke. Povratak u školske klupe iziskuje velik budžet, a samo vi možete procijeniti koliko ćete ove godine potrošiti na svoje školarce. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode