Pametna kuna

Komentari 2

Ugradnja autoplina je ekonomski i ekološki isplativa

Ugradnja autoplina je ekonomski i ekološki isplativa

Cijene goriva u Hrvatskoj su prešle su rekordnih 10 kuna po litri. U situaciji kada je plin duplo jeftiniji donosimo vam dodatne razloge zbog kojih bi ga trebali ugraditi.

U odnosu na prošlu godinu cijene benzina i dizela su veće za nekih deset posto. Benzin Eurosuper odnedavno se prodaje po cijeni od 10.20 kuna po litri, dok je autoplin svega 5.49 kuna. Dovoljan je pogled na duplo manju cijenu kako biste razmislili o ugradnji plina u vaš automobil. 

Zašto ugraditi plin?

Već smo naglasili ekonomičnost ugradnje plina, a izuzev cijene tu je i prednost za okoliš. Naime, radi se o propan-butan plinu koji u ispušnim plinovima ne sadrži otrovne sastojke poput onih kod benzina i dizela. Brojne države upravo zbog ekološke osviještenosti potiču stanovnike na ugradnju preko olakšica kod poreza, cestarina i slično. 

Može li se ugraditi u sve automobile?

Plin može biti instaliran u gotovo sve automobile koji koriste benzin, a imaju rasplinjač. Postoji manji broj vozila za koje se ne preporučuje ugradnja, a takve informacije možete dobiti kod ovlaštenog servisa. Ugradnja traje svega jedan dan, a prosječna je cijena pet i pol tisuća kuna. Brojni se libe ugradnje plina u auta na dizelski pogon s obzirom da je plinska instalacija za njih skuplja. Za mišljenje smo upitali Gorana Kerepa, vlasnika tvrtke Eko gas koja se bavi plinskim instalacijama te nam jer rekao:

Najavljuje se da će cijena autoplina još rasti, zbog čega su brojni koji su ugradili plin razočarani. Brojni navode kako je lošija kvaliteta plina od onih u državama Europske unije. Stručnjaci kažu, da svakako neće doseći cijenu goriva. Europska unija zakonima potiče ugradnju plina, kako bi smanjili štetne emisije u okoliš. Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i infrastrukture je najavila promjene zakona i usklađivanje s onima Europske unije kako bi se dobila ekološka korist. 

S obzirom na duplo manju cijenu autoplina od goriva, ugradnja plina je svakako ekonomski isplativija. Izuzev cjenovne prednosti, ekološki je puno bolja za okoliš. Savjetujemo vam da se dobro informirate kod servisera kako biste odlučili hoćete li ugraditi plin ili ne.