Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Ugradnja autoplina je ekonomski i ekološki isplativa

Ugradnja autoplina je ekonomski i ekološki isplativa
1

Cijene goriva u Hrvatskoj su prešle su rekordnih 10 kuna po litri. U situaciji kada je plin duplo jeftiniji donosimo vam dodatne razloge zbog kojih bi ga trebali ugraditi.

VIDEO

U odnosu na prošlu godinu cijene benzina i dizela su veće za nekih deset posto. Benzin Eurosuper odnedavno se prodaje po cijeni od 10.20 kuna po litri, dok je autoplin svega 5.49 kuna. Dovoljan je pogled na duplo manju cijenu kako biste razmislili o ugradnji plina u vaš automobil. 

Zašto ugraditi plin?

Već smo naglasili ekonomičnost ugradnje plina, a izuzev cijene tu je i prednost za okoliš. Naime, radi se o propan-butan plinu koji u ispušnim plinovima ne sadrži otrovne sastojke poput onih kod benzina i dizela. Brojne države upravo zbog ekološke osviještenosti potiču stanovnike na ugradnju preko olakšica kod poreza, cestarina i slično. 

Može li se ugraditi u sve automobile?

Plin može biti instaliran u gotovo sve automobile koji koriste benzin, a imaju rasplinjač. Postoji manji broj vozila za koje se ne preporučuje ugradnja, a takve informacije možete dobiti kod ovlaštenog servisa. Ugradnja traje svega jedan dan, a prosječna je cijena pet i pol tisuća kuna. Brojni se libe ugradnje plina u auta na dizelski pogon s obzirom da je plinska instalacija za njih skuplja. Za mišljenje smo upitali Gorana Kerepa, vlasnika tvrtke Eko gas koja se bavi plinskim instalacijama te nam jer rekao:

"Svakako najveća prednost je cijena plina, odnosno razlika u cijeni plina i benzina. U Hrvatskoj cijena plina je više nego dvostruko manja od cijene benzina, a razlika se skoro svaki tjedan povećava zbog poskupljenja nafte na svjetskome tržištu. U drugim europskim zemljama situacija je slična. Cijena plina je dvostruko manja od cijene benzina.Osim ekonomske tu je i ekološka prednost. Naime, vozila s pogonom na plin puno manje zagađuju okoliš zbog manje količine štetnih spojeva u ispušnim plinovima. Zbog toga u većina europskih zemalja daje olakšice vlasnicima vozila s ugrađenom plinskom instalacijom (manji porez, cestarina i sl.). U Hrvatskoj država još nije sklona «nagraditi» vozače koji su se odlučili na ugradnju plinske instalacije u svoje vozilo, ali svi se nadamo da će se to uskoro promijeniti. Sama cijena ugradnje je pala, kreće se između 5 tisuća kuna do 7 tisuća kuna, ovisno o vrsti automobila i ugradnji."

Najavljuje se da će cijena autoplina još rasti, zbog čega su brojni koji su ugradili plin razočarani. Brojni navode kako je lošija kvaliteta plina od onih u državama Europske unije. Stručnjaci kažu, da svakako neće doseći cijenu goriva. Europska unija zakonima potiče ugradnju plina, kako bi smanjili štetne emisije u okoliš. Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i infrastrukture je najavila promjene zakona i usklađivanje s onima Europske unije kako bi se dobila ekološka korist. 

S obzirom na duplo manju cijenu autoplina od goriva, ugradnja plina je svakako ekonomski isplativija. Izuzev cjenovne prednosti, ekološki je puno bolja za okoliš. Savjetujemo vam da se dobro informirate kod servisera kako biste odlučili hoćete li ugraditi plin ili ne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode