Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Tko su članovi žirija natječaja za poduzetničku ideju?

Tko su članovi žirija natječaja za poduzetničku ideju?
7

Predstavljamo vam članove žirija projekta 'Pametnom idejom do uspjeha'. Riječ je o stručnjacima s višegodišnjim iskustvom u uspješnom poduzetništvu

VIDEO

Upoznajte članove žirija projekta 'Pametnom idejom do uspjeha'. Riječ je o stručnjacima s višegodišnjim iskustvom u savjetovanju, obrazovanju i podizanju uspješnih poduzetničkih projekata. 

Saša Cvetojević

Saša Cvetojević je poduzetnik i investitor. Član je Upravnog Odbora CRANE-a te je kao Business Angel investirao u najveći broj startupa u Hrvatskoj. Vlasnik je i suvlasnik nekoliko tvrtki koje zapošljavaju preko 80 ljudi i ostvaruju preko 10 milijuna eura godišnjeg prometa u djelatnostima distribucije, logistike, zdravstva i informacijsko - komunikacijskih tehnologija. Član je Vijeća Članica Hrvatske Udruge Poslodavaca te već dugi niz godina aktivno promiče ideje poduzetništva. Osnivač je udruge ZIP- Zagrebački Inkubator Poduzetništva koja ima za cilj etablirati Zagreb kao središnje mjesto za pokretanje startupa u regiji, a prvi korak je otvaranje inkubatora s coworking prostorom u kojem će se odvijati razvoj timova od ideje do proizvoda.

Za njega je pametna poslovna ideja ona koja je razrađena na način da ima osnovne elemente poslovnog plana te se na osnovu te razrade može zaključiti da je pametna. Razrađena poslovna ideja koju netko smatra pametnom može biti relativno vrijedna. No, niti jedna ideja koja se ne realizira, nema vrijednost. Ako od ideje napravite dobar plan, krenete u realizaciju istoga, tijekom te realizacije samu ideju i plan morate modificirati ovisno o saznanjima na koje nailazite. Tada, ako ste dovoljno uporni, dobivate nešto što je vrijedno. Prototip ili čak proizvod koji ima tržište je ostvarivanje prvog koraka ideje i dokaz da je istome prethodila pametna poslovna ideja.

Hrvoje Prpić

Hrvoje Prpić je suosnivač CRANE-a, prve hrvatske mreže poslovnih anđela. Osnivač je i bivši vlasnik najvećeg hrvatskog lanca trgovina računalnom opremom HGspota. Investitor je u projektu prvog trgovačkog centra dostupnog preko interneta u trodimenzionalnom sučelju Trillenium te u prvom CRANE-ovom projektu virtualnih ureda za male tvrtke koje počinju s poslovanjem offSpace. Također je investitor projekata Once  i Smee, internet trgovine koja se bavi prodajom bambusovih parketa. 

Pametnom poslovnom idejom smatra pronalaženje niše koja još nije popunjena. Dobra ideja mora biti izvozno orijentirana, mora se moći plasirati na svjetskom tržištu i mora biti lako umnoživa.  

Dario Palčić 

Dario Palčić  je zamjenik direktora Sektora za poslovanje sa stanovništvom i malim poduzetnicima u Volksbank d.d. Ima 14 godina bankarskog iskustva, posebno u dijelu poslovanja s pravnim osobama. Uža specijalnost su mu micro i SME poduzeća. Ima 40 godina, oženjen je i otac je trojki od 8 godina. 

Kao poslovni uspjeh navodi organizaciju Odjela za poslovanje sa malim poduzetnicima u Volksbank d.d. te ostvaren neto rast aktive (plasmana) micro poduzećima za 18% u roku od 5 mjeseci. Sve to u relativno nepovoljnim tržišnim uvjetima (financijska i gospodarska kriza 2011.), kada je promijenio poslodavca, djecu upisao u prvu godinu osnovne škole te uz upisan doktorat supruge, čime je još više ponosan na ostvarene rezultate.

Što se tiče njegove definicije pametne poslovne ideje, obično je veže uz događaj iz prošlosti koji je u sadašnjosti rezultirao uspjehom na način da se ostvario planirani cilj, koji mora biti definiran kroz četiri faktora i to: 

1. nešto smo novo naučili 

2. nešto smo novo stvorili 

3. nikome nismo naštetili 

4. nešto smo zaradili  

Željko Kovač 

Željko Kovač je direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb. Iza njega je preko 20 godina rada u segmentu srednjeg i malog poduzetništva, a specijalnost mu je rad na uspostavljanju malih poduzetničkih inicijativa. Ponosi se činjenicom da je kroz svoj dosadašnji rad pokrenuo preko 200 malih poduzetničkih ideja. Ovaj 57-godišnjak stres vezan uz radne aktivnosti neutralizira bavljenjem sportom, a posebna mu je strast - trčanje.

Njegova definicija uspješne poslovne ideje je svaka ideja koja uspije na tržištu i zadovolji potrebe proizvođača i korisnika. 

Nikša Tomulić

Nikša Tomulić je direktor i osnivač neovisnog portala za usporedbu usluga - kompare.hr

Kao član CRANE-a aktivno sudjeluje u evaluaciji poduzetničkih pothvata te promicanju poduzetništva investirajući u hrvatske start-upove. Prije "povratka u Hrvatsku",  Nikša je posljednjih petnaestak godina stjecao međunarodno radno iskustvo radeći u high-tech i telekom sektoru u različitim ulogama – od IT inžinjera i arhitekta za mrežne tehnologije u Švicarskoj, pa do direktora internacionalne prodaje vodećeg slovenskog sistem integratora, uz zaduženja za razvoj novih tržišta.

Nikša je ponosan otac dvoje djece te zaljubljenik u gastronomiju i svime povezanim sa morskim radostima.

Za njega pametna poslovna ideja mora prije svega rješavati konkretan poslovni problem, imati dovoljno veliko potencijalno tržište te jasan i ostvariv poslovni model. I ono najbitnije - iza nje mora stajati poduzetnik.  

Miljenko Graovac

Miljenko Graovac diplomirani je ekonomist Sveučilišta u Zagrebu, a u Vipnetu je trenutno Rukovoditelj odjela upravljanja korisničkim uređajima i razvoja proizvoda. U Vipnetu je zaposlen od samih početaka, odnosno od 2000. godine kada je krenuo s pozicije produkt/projekt voditelja. Tijekom radnog vijeka u Vipnetu radio je na nizu projekata, a posebno se ističu primjeri uvođenja Homeboxa, prvog jednostavnog rješenja za zamjenu klasične fiksne linije te uvođenje iPhonea u Vipnetovu ponudu.

Pametnom poslovnom idejom smatra onu koja odgovara na zahtjeve tržišta u trenutnom okruženju, a koja je ostvariva u zadanim financijskim, vremenskim ili inim okvirima. Upravo takve pametne ideje mogu generirati poslovni uspjeh i u ovim poslovno izazovnim vremenima.

Natrag na naslovnicu projekta "Pametnom idejom do uspjeha"

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode