Uradite sami: Riješite se plijesni i vlage u kućanstvu | 24sata
Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Uradite sami: Riješite se plijesni i vlage u kućanstvu

Uradite sami: Riješite se plijesni i vlage u kućanstvu
1

Tamne mrlje, vlaga, gljivice ili plijesan na zidovima - problem koji pogađa mnogo kućanstava. Kako prostor u kojem stanujemo ponovno učiniti čistim i sigurnim?

VIDEO

Jeste li se ikada našli u situaciji gdje imate tamne mrlje na tapetama, na zavjesama tuš kabine ili fugama u kupaonici? Najvjerojatnije se radi o gljivicama ili plijesni, te mogu predstavljati opasnost za naše zdravlje. Također, to su i indikatori prekomjerne vlage u našem stambenom prostoru.  

Što je potrebno gljivicama i plijesni za razvoj?

  • Određena količina vlage
  • Određena temperatura okoline
  • Kontakt s kisikom
  • Određeno plodno tlo

Što napraviti?

Iako na tržištu postoji više načina i sredstava za borbu s ovim problemom, mnogi ističu kao najbolji i najučinkovitiji (ili barem najjednostavniji za korištenje) - stopostotni alkohol. Ako nemate ili ne možete nabaviti stopostotni alkohol preporuka stručnjaka je da se koristite barem osamdesetpostotnim alkoholom, budući da alkohol razblaži već i sama vlaga na koju se nanosi. Druga sredstva za suzbijanje plijesni i gljivica koja su vrlo poznata ali se njihova upotreba ne može tako općenito preporučiti, su 5-postotna otopina vodikova peroksida (nije tako učinkovita kao etanol) i kućanska sredstva za čišćenje s klorom, koja zahtijevaju stručnu upotrebu jer klor u tom obliku štetno djeluje na zdravlje čovjeka.

Uloga vlage

Jedno od najvažnijih pravila prilikom "borbe" s plijesni i gljivicama jest sprječavanje formiranja vlage. Vlagu i njezino nakupljanje u stambenim prostorima, u normalnim uvjetima možemo spriječiti zagrijavanjem i prozračivanjem. Također zidovi u stambenom prostoru moraju biti u stanju upiti određenu količinu vlage. Vlastitim ispravnim ponašanjem i pravilnim održavanjem stana stanari mogu uvelike doprinijeti u sprječavanju pojave gljivica i plijesni kao i općenito spriječiti stvaranje uvjeta za njihov razvitak. Ispravnim provjetravanjem i zagrijavanjem moguće je u znatnoj mjeri vlagu držati u okvirima dozvoljene granice. Relativna vlaga zraka u stanu trebala bi trajno ostati u granicama od 65 do 70 posto. Vrlo je važno da vlagu koju stvaraju određene aktivnosti u stanu (na primjer vlaga koju proizvodi ljudsko tijelo, tuširanje, kuhanje, pranje) redovito odvodimo vani i to redovitim provjetravanjem prostorija.

Hladni vanjski zrak koji tijekom prozračivanja dospije u unutarnje prostorije, onda kasnije tijekom zagrijavanja na sebe veže vlagu koja onda skupa s istim toplim zrakom napušta prostoriju. Hladni vanjski zrak nakon ulaska u toplu prostoriju u stanju je sasvim dobro isušiti prostor - čak i tijekom kišovitog vremena. Što je zrak hladniji utoliko više može na sebe vezati vodene pare. Stoga je provjetravanjem hladnim zrakom tijekom zime moguće ukloniti više vlage iz prostorije nego tijekom ljeta. 

Pravilno čišćenje

Čišćenje plijesni i gljivica nije toliko jednostavan zadatak koliko se isprva čini. Nestručnim saniranjem plijesni spore proširimo po cijelom stanu i tako šteta bude veća od koristi.  Primjerice, ako su tapete na zidovima napadnute od plijesni onda je potrebno cijelu napadnutu površinu tapeta temeljito ukloniti - te je preporučljivo napadnuta mjesta špricati a ne brisati, kako spore ne bi proširili dalje po stambenom prostoru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se u nekoga jako zaljubiti, a Rak bi mogao dobiti neki novac
od 23. do 29. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se u nekoga jako zaljubiti, a Rak bi mogao dobiti neki novac

Bikovi će biti otvoreni prema novim iskustvima. Privlačit će ih sve što je novo i zanimljivo. Ovo će slobodnima osigurati ako ne nove ljubavne početke, ono barem zanimljiv i ispunjen društveni život
On je Dalićev adut za Italiju: Odbio sam Austriju, Luka mi je uzor, uspoređuju me s Rakitićem
ŽIVOTNA PRIČA

On je Dalićev adut za Italiju: Odbio sam Austriju, Luka mi je uzor, uspoređuju me s Rakitićem

Plus+ S 13 godina otišao sam u Salzburg i živio u internatu. Pletikosa me nazvao u ponoć da dođem u A reprezentaciju, pričao nam je Sučić, koji je pohađao istu školu u Linzu kao Kovačić i uspio što Mateo nikad nije...